Uygarlık tarihindeki en eski iletişim aracı, gazetedir. İlk gazete 1608 yılında Almanya'da yayımlanmıştır. 1. sınıflar için kitle iletişim araçlarının kullanımı konusunu anlattık. Teknolojinin ilerlemesi ile birlikte kitle iletişim araçları da gelişmeye başladı İlk telgraf 1835 yılında icat edildi.
Ulak İle Haberleşme (M.Ö 3200)
Ulak, haberci demektir. Bu yöntem genelde devletler arasında görülmektedir. Söylenen veya yazılanı hızlı bir şekilde karşı tarafa ileterek sağlanmaktadır.
Kısaca değinilecek olduğunda tarihin uzandığı ilk zamanlardan itibaren sırasıyla mağara resimleri, heykeller, çivi yazıları, yazılı basım araçları, faks, fotoğraf, televizyon bilgisayar, internet ve akıllı telefonlar görsel iletişim araçları olarak kullanılmıştır/kullanımaktadır.
Dumanla haberleşme, haberleşmenin en eski yollarından biridir. Uzak bir mesafeden, dumanı görerek yapılan bir haberleşme biçimiydi.
İlgili 27 soru bulundu
İlk kitle iletişim aracı, sadece okuma-yazma bilenlere hitap eden gazete olmuştur. Tarihi Eski Mısır'a kadar dayanan gazetenin amacı, insanlar arasındaki haberleşmeyi sağlamaktı. Johannes Gutenberg (1398–1468) tarafından 1450 yılında matbaanın bulunmasıyla, basılı haberleşmeye geçilmiş oldu.
İnternet ise günümüzde en çok kullanılan kitle iletişim aracıdır.
Mektup özellikle geçmiş dönemlerde haberleşme aracı olarak kullanılıyordu. Teknolojinin gelişmesi akıllı cihazlar ve bilgisayarların ardından mektup yerini elektronik mail sistemlerine bıraktı.
Telgraf, posta, telefon, faks, radyo, gazete, televizyon, uydu ve internet kitle iletişim araçlarına örnek olarak gösterilebilir. Geçmişte kitle iletişim araçları; radyo, telgraf ve faks gibi araçlarla sınırlıydı.
Tarih öncesi dönemlerde mağaralara yapılan resimler, kendini ifade etme çabası olarak değerlendirilirken, antik devletlerde ateş ve duman, haberleşmenin önemli araçları arasında yer almıştır.
İnsanlığın ilk çağlarında iletişim adına yalnızca ses vardı. İnsanlar birbirlerine yalnızca seslenerek haberleşebiliyorlardı. Bu nedenle konuşma, iletişim ve haberleşmenin başlangıcı oldu.
Günümüz modern teknolojisinde elektriksel ve elektromanyetik dalgalar uzun mesafelerarası iletişim yaygın olarak kullanılmaktadır. Telgraf, telefon, network, fiber optik ve haberleşme uyduları günümüz teknolojisinde kullanılan elektriksel ve elektromanyetik dalgalara birkaç örnektir.
Dumanın izi durduğunda battaniye geri çekilir ve hemen akabinde tekrar ateşin üzerine atılır. Bu şekilde karşı tarafa bir nefes mesajı gönderilmiş olur. Alıcı ile belirlenen koda göre aynı işlem tekrarlanarak sırasıyla iki nefes, üç nefes mesajı göndermek de mümkündür.
Günümüzün en yaygın şekilde kullanılan kitle iletişim aracı da şüphesiz internet.
İletişim Biçimleri
Bunlar: Sözlü iletişim, yazılı iletişim, sözsüz iletişim (beden dili) ve elektronik iletişimdir. Page 2 a)Sözlü İletişim: İletişim şekillerinden en etkili ve hızlı olanı sözlü ve yüz yüze olan iletişimdir. Sözlü iletişimde, duygu, düşünce ve bilgi aktarımı daha sağlıklı ve akıcı olur.
İletişimin vazgeçilmez ve en önemli aracı ise elbette dildir. Özellikle sözlü iletişim için son derece önemlidir. Dil, sosyal hayatta en etkili ve gelişmiş iletişim aracıdır.
Haberleşme: Ses, görüntü, video, veri, telemetrik gibi bilgilerin bir noktadan diğer bir noktaya yüksek verimde, yüksek kalitede ve güvenli bir biçimde iletilmesidir. Haberleşme sistemi; gönderilecek bilginin üretildiği kaynak, gönderici, iletişim ortamı ve alıcı devrelerinden oluşur.
İnsanlar avcı ve toplayıcı topluluklar halinde yaşarlardı. İnsanlar işaretleşerek ve kısıtlı olarak sesler çıkararak iletişim kurarlardı. Bugün konuşurken kendimizi hala ellerimizle ve kollarımızla ifade ediyor olmamız bu sürecin sonucudur.
Herhangi bir haberleşme sistemi, verici (transmitter), haberleşme kanalı (communication channel), ve alıcı (receiver) olmak üzere üç ana kısımdan oluşur. Bu kısımların her biri işaret iletiminde önemli bir rol oynar.
İnternet'in özellikleri ve olanakları incelendiğinde, bireyler arasında iletişimi sağlayan bir araç ve ortam olduğu görülmektedir. İnternet yolu ile iletişimin çok yönlü olması, anında bilgi ya da fikir paylaşımını mümkün kılmakta, toplumsal dinamizmi oluşturan bir etkileşimi de yaratmaktadır.
Televizyon veya kısaca TV, bir vericiden elektromanyetik dalga hâlinde yayımlanan görüntü ve seslerin, ekranlı ve hoparlörlü elektronik alıcılar sayesinde yeniden görüntü ve sese çevrilmesini sağlayan haberleşme sistemidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri