Miyomun 14 cm'den büyük ve sayılarının 3'ten fazla olduğu, daha önce geçirilmiş bir karın ameliyatı öyküsünün ya da kötü huylu bir tümörün varlığı gibi durumlarda tercih edilir. Açık miyom ameliyatı yaklaşık 1 saat kadar sürer ve ciddi bir cerrahi işlemdir.
Sonuç olarak miyom ameliyatı doğru teknik ve tecrübeli cerrah tarafından gerçekleştirildiğinde riski az olan bir ameliyattır. Ameliyat öncesi doğru planlama yapılırsa, ameliyatta da doğru teknikler kullanılırsa miyom ameliyatının riski en aza indirgenebilir.
Miyomun varlığı her zaman bir ameliyat nedeni olmuyor. Çünkü miyomun kansere dönüşmesi yüzde 1-1.5 gibi oldukça düşük bir olasılık. Ayrıca üreme çağındaki kadınlarda cerrahi operasyonla çıkarılan miyomların menopoz dönemine dek tekrar gelişme riski oluyor.
7 cm Miyom Tehlikeli midir? 7 cm miyom bulunduğu yere göre tehlikeli olabilir. Özellikle gebelik düşünen kadınlarda bebeğin yerleşeceği yere yakın olan 7 cm miyom veya daha büyüklerinde gebeliği engelleyebilir, kanama yapabilir ve düşüğe neden olabilir.
Daha büyük ve sayıları fazla olan miyomların çıkarılırken kanama riski olması nedeniyle açık miyom ameliyatı ile alınması gerekir. Diğer taraftan nadiren de olsa bazı miyomlar kanserleşme riski taşırlar. Kansere neden olabilecek bir miyomun varlığı tespit edildiğinde, açık miyom ameliyatı ile çıkarılması gerekir.
İlgili 38 soru bulundu
Ortalama 6-8 cm miyom, laparoskopik miyom ameliyatı ile yaklaşık olarak 1 saat içinde çıkarılabilmektedir. Submüköz miyomların histeroskopi ile çıkarılması yaklaşık 35-40 dk sürmektedir.
Açık miyom ameliyatından sonra 1-2 gün hastanede kalınır. Kapalı miyom ameliyatından sonra 1 gün hastanede kalınır. Histeroskopik miyom ameliyatından sonra genellikle hastalar aynı gün taburcu edilir.
Büyük boyda olan miyomlarda daha fazla dejenerasyon olabilir. En fazla hiyalin dejenerasyon ve kırmızı dejenerasyon gebelik döneminde, kistik dejenerasyon ve malign kanserleşme eğilimi miyomlarda % 5-10 oranında görülür. Miyomlar iyi huylu tümörler olmasına rağmen, çok az olasılıkla kanserleşme eğilimi gösterebilir.
En Tehlikeli Miyom Boyutları
Ortalama olarak 6 ile 7 cm arasındaki miyomlar büyük miyom grubu içerisine girer. Bundan dolayı yaklaşık olarak 6-7 cm büyüklüğünden miyomların alınması gerekmektedir.
Yaklaşık olarak 6 – 7 santimetre büyüklüğünde olan miyomların alınması gerekebilir. 10 cm ve üstündeki miyomlar ise mutlaka alınmalıdır.
Miyomlar alınmazsa rahimde sayı ve büyüklük olarak artar. Bu. Miyomlar artan kanamalara, kasık ağrılarına, mesaneye ve son barsağa basarak idrar sıkışması, kabızlık gibi bası semptomlarına ve gebelik komplikasyonlarına yol açabilir.
Evet. Ameliyattan sonra rahim dokusundan tekrar miyom çıkma olasılığı yaklaşık %20'dir. Ancak korkmanıza gerek yok. Tekrar miyom tekrar ameliyat demek değildir.
Miyom çıkartılması sırasında rahimde oluşabilecek bir zarar veya rahimin tamamen alınması genç hastaların gelecekte anne olma hayallerini de yok etmektedir. Ancak, miyom boyutu ne olursa olsun, sadece miyomun çıkartılması mümkündür. Miyom tedavisi için rahimin alınması gerekli DEĞİLDİR. (Rahim Koruyucu Miyom Ameliyat).
Miyom Nedir, Tehlikeli midir? Miyom hücreleri; rahim çevresinde veya içinde gelişen, kanser olmayan zararsız tümörlerdir. Rahimde oluşan miyomlar, sıklıkla doğurganlık yıllarında ortaya çıkan kanser olmayan tümör hücreleridir. Miyomların, rahim kanseri ve gelişimine, büyümesine herhangi bir etkisi bulunmamaktadır.
Miyom eğer rahimin iç kısmına yerleşmişse en büyük tehlike o zaman olmaktadır. Fakat karın içinde oluşan miyomlar rahim içine göre daha az tehlike boyuttadırlar. 8 veya 10 cm boyutlarında olan veya daha büyük olan miyomlar diğer organlara da baskı yaptıklarından tehlike arz etmektedirler.
MİYOMLAR HAMİLELİKTEN ÖNCE ALINMALI
Çünkü hamilelik esnasında büyüyen miyomlar bebeğin doğum şeklinin değişmesine bile neden olabiliyor. Miyom normal doğuma izin vermeyebiliyor, yolu kapatabiliyor. Bu durumlarda hasta sezeryana alınabiliyor.
Miyom ağrısı nereye vurur? Miyom ağrısı sıklıkla kasık bölgesinde görülür. Miyom ağrısının kasık dışında bacağa ve bele vurduğu durumlarda karşımıza çıkabilir. Miyom nerelerde ağrı yapar sorusuna bunu miyomun bulunduğu konum ağrının yayılımını belirler şeklinde cevap verebiliriz.
Miyomlar tedavi edilmediği takdirde artan kanama miktarına bağlı olarak anemiye neden olabilir. Gebelik istemi bulunan kişilerde rahim iç duvarını düzensizleştirerek gebelik meydana gelmesini engelleyebilir. Kabızlık, idrara sık çıkma ve karın ağrısı gibi nedenlerle kişinin hayat kalitesini olumsuz yönde etkileyebilir.
Östrojen hormonu, miyom oluşumunda veya gelişimde suçlanmaktadır. Bu nedenle, östrojen düzeyi yüksek olan kadınlarda, şişman (obez) ve kilolu hastalarda daha fazla miyom gözlenir. Ayrıca, miyomlarda ailesel bir yatkınlık da izlenmektedir. Bununla birlikte, doğum kontrol haplarının miyom gelişimi üzerine etkisi yoktur.
Miyomların büyüklük, şekil ve yerleşimleri çok farklı olabilir. Rahim iç boşluğunda, dış yüzeyinde veya rahim duvarının içinde olabileceği gibi bir sapla rahmin dış yüzeyine bağlı da olabilirler. Bir miyom uzun süre çok küçük kalıp sonra aniden hızla büyüyebilir. Bazen de yıllar içinde yavaş yavaş büyür.
İdrar tutamama, kabızlık, kansızlık ve demir eksikliği miyomun yaptığı etkilerin başında yer almaktadır. Buna müteakip, yorgunluk ve halsizlik de miyom olan hastalarda görülmektedir. Ayrıca özellikle karın ağrısı dayanılmaz hale geliyor ve bacaklara vuran ağrı ile kişilerin normal yaşam konforu bozuluyor.
Eğer kapalı miyom ameliyatı tercih edilmişse aynı bölgeye atılan milimetrik boyutlardaki kesiler yardımı ile miyomlar alınır. Histeroskopik miyom ameliyatında ise miyomlar, vajinal yolla, histeroskopi cihazı yardımıyla alınırlar.
Burada ameliyat gününü belirlerken hasta ve doktorun uygun olduğu bir gün olması ve kanamanın kesilmiş olması yeterlidir. Adet bitiminden sonra 1 hafta içinde yapılması uygun olur.
Ameliyat sonrasında kesi bölgesini kuru ve temiz tutulması gerekir. Ayakta duş alınabilir ancak lif benzeri şeyler ile bölgeye baskı yapılmamalıdır. Açık miyom ameliyatı (açık miyomektomi) sonrası yaklaşık 6 ay boyunca 5 kg'dan fazla ağırlık kaldırılmamalı ve yorucu egzersizlerden kaçınılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri