TÜİK tarafından ülke genelinde 2021 yılında yaşanan iç göç istatistikleri açıklandı. Yayımlanan verilere göre, Türkiye'de 2021 yılında 2 milyon 777 bin 797 kişi iller arasında yer değiştirdi. Eskişehir'de ise 31 bin 532 kişi başka illere göç ederken, Eskişehir'e göç eden kişi sayısı 36 bin 776 oldu.
Deprem sonrası İstanbul'daki göç hareketinin çıktıları paylaşıldı. Raporda deprem sonrası ilk 30 gün, 2022'nin aynı dönemi ile karşılaştırıldı. Buna göre İstanbulluların en çok taşınmak istediği şehirlerin başında Eskişehir yer alırken, sıralamayı Samsun ve Sakarya takip etti.
En çok göç alan iller olan İstanbul, Ankara ve İzmir'in aynı zamanda en çok göç veren iller olduğu görüldü.
Rapor kapsamında İstanbul çıkışlı taleplerin dört bölgede toplandığı gözlendi. Bu bölgelerin sırasıyla İç Anadolu, Karadeniz, Trakya ve Akdeniz olduğunu belirtildi. Rapora göre Edirne, Tekirdağ, Çanakkale, Sakarya, Eskişehir, Kayseri ve Samsun gibi şehirlere geçen yıla göre yoğun bir şekilde göç edildi.
Hande TUZKAN YEŞİLYURT evli ve bir çocuk annesi olup iyi derecede İngilizce bilmekte, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesinde Göç Politikaları ve Araştırmaları Ana Bilim Dalında tezli yüksek lisans yapmaktadır.
İlgili 17 soru bulundu
İl müdürlüğünün görevleri MADDE 5 – (1) Kanun ve ilgili diğer mevzuat çerçevesinde il müdürlüğünün görevleri şunlardır: a) Düzenli ve düzensiz göçle ilgili iş ve işlemleri yürütmek. b) Uluslararası korumaya ilişkin iş ve işlemleri yürütmek. c) Geçici korumaya ilişkin iş ve işlemleri yürütmek.
İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı
İlk sırada 418 bin 82 kişi ile İstanbul en çok göç veren il olurken; İstanbul'u 161 bin 912 kişi ile Ankara ve 107 bin 312 kişi ile İzmir takip etti. En az göç veren iller ise sırasıyla 7 bin 578 kişi ile Tunceli, 7 bin 629 kişi ile Kilis ve 8 bin 157 kişi ile Ardahan oldu.
Sivaslıları, 559 bin ile Kastamonulular, 525 bin 681 ile Ordulular, 494 bin 160 ile Giresunlular takip ediyor. Samsun, Tokat, Trabzon, Erzurum, Kars kütüğüne kayıtlı olanlar da ilk sıralarda geliyor.
Türkiye en çok Rusya'dan göç aldı
Türkiye'ye 2022 yılında gelen yabancı uyruklu nüfus içinde ilk sırayı yüzde 25 ile Rusya aldı. Rusya'yı Ukrayna, İran, Afganistan ve Irak izledi.
Gelen ve giden göç karşılaştırıldığında depremden etkilenen 10 ilin nüfusu 69 bin azaldı. Türkiye'de en fazla göç alan da en fazla göç veren şehir de İstanbul oldu. İstanbul'dan ayrılanların sayısı 33 bin daha fazla oldu.
İstanbul'dan gelen nüfus, Ankara'nın son beş yılda aldığı toplam göçün yaklaşık %9'unu oluşturmaktadır. Ankara'nın aldığı göçte İç Anadolu bölgesinde yer alan illerin ağırlığı dikkat çekicidir. İstanbul, İzmir, Antalya, Mersin ve Bursa en çok göç alınan diğer illerdendir.
Eskişehir'e Kafkas, Kırım ve Balkan göçmenlerinden bir kısmı yerleştirilmiş. Eskişehir merkez başta olmak üzere kasaba ve köklerine yapılan yerleştirilmelerde göçmenlerin durum ve özellikleri dikkate alınmıştır.
Kentin büyümesi batıya doğru olacak, bunun yüzde 50'si de Batıkent tarafında planlandı. Yine bu planda eskiden olduğu gibi 3. Jeolojik bölgelerde konut ve yerleşim alanları yoğunlaşıyor. Sanayi alanları Odunpazarı bölgesine taşınıyor.
Eskişehir, İç Anadolu, Batı Karadeniz ve Akdeniz iklimlerinin etki alanı içinde olması nedeniyle, kendine özgü bir iklime sahiptir. Yıllık sıcaklık ortalaması, 10.9°C dir. Aylık ortalamaya göre yılın en soğuk ayı, -2°C ile ocak ayıdır.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verileri İstanbul'un aldığı ve verdiği göç sayısını sebepleriyle birlikte gösteriyor. Buna göre 2018-2022 yıllarını kapsayan son 5 yılda 2 milyon 182 bin kişi İstanbul'dan göç etti.
Orta Asya'dan kuzeye, güneye, doğuya ve batıya doğru giden Türk toplulukları bulunur. Orta Asya'dan çıkan Türkler Sibirya'ya, Uzak Doğu'ya (Başta Çin olmak üzere Uzak Doğu ülkelerine), Kafkas bölgesine, İran'a, Hindistan ve Afrika'ya, Anadolu'ya Mısır'a ve Hazar Denizi'nden Avrupa'ya kadar ilerlemişlerdir.
Göç alan ülkelere etkisi
İş gücü açığı kapanır. Nüfus artar. Göçmenlerin kültürel uyum sorunu yaşaması. Yoğun göç sonucu şehirlerde gecekondulaşma.
'Hatay'da 2 bin sahipsiz mezar var, 475 bin kişi göç etti' | soL haber. Depremin ardından Hatay'dan diğer kentlere göç edenlerin sayısının yarım milyona yaklaştığını aktaran Lütfü Savaş, hâlâ kimliği tespit edilemeyen cenazeler olduğuna dikkat çekti.
Bu sonuçlar, İzmir'in özellikle son yıllardaki nüfus artış hızının, kendisi gibi önemli göç çekim merkezlerinden olan Antalya, Muğla, Kocaeli, Tekirdağ, İstanbul, Bursa ve Ankara illerinin gerisinde kaldığını göstermektedir.
Türkiye, dünyada en fazla mülteciye ev sahipliği yapan ülke. Uluslararası Göç Örgütü'ne göre Türkiye'de çoğu Suriyeli 3,6 milyon mülteci yaşıyor.
2. Kısa Dönem Oturma İzninin Şartları
Kısa dönem oturma izninin şartlarının ne olduğu Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu'nun 32. maddesinde düzenlenmiştir. Söz konusu hükme göre; Yukarıda sayılan oturma izni verilebilecek yabancılardan biri olmak. Türkiye'ye girişine izin verilmeyen yabancılardan olmamak.
1. Oturma İzni (İkamet İzni) Nasıl Alınır? Oturma izni almak için ön başvuru, online sistem üzerinden yapılabilmektedir. Yani, yabancı uyruklu kişilerin İl göç idaresinin internet sitesi üzerinden, E-ikamet sisteminden oturma izni başvurusu yapılabilmesi mümkündür.
Bu kapsamda Taşra Teşkilatı Yönetmeliği 28821 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmıştır ve her ilde kurulmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri