Yıllık sıcaklık ortalaması, 10.9°C dir. Aylık ortalamaya göre yılın en soğuk ayı, -2°C ile ocak ayıdır. Aralık ayının ortalarından, şubat ayının ortalarına kadar çok soğuk günler ve don olayları yaşanır. -10°C ile -25°C arasında değişen derecelere rastlanabilir.
Eskişehir için kış aylarında sıcaklıklar oldukça düşük geçer. Kış ayları ortala- ması 0,6 °C dir (Aralık 2,2 °C, Ocak -1,5 °C ve Şubat 1,3 °C). Sadece Ocak ayında ortalama sıcaklıklar 0 °C altına iner. Kış mevsiminden ilkbahara geçişte sıcaklıklar artmaya başlar.
Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü 2005 verilerine göre; Yıllık ortalama nisbi nem % 63 tür. En yüksek sıcaklık 42.0 °C ile 12.07.1980 de tespit edilmiştir. En düşük sıcaklık 22.2.1985 tarihinde –13 olarak tespit edilmiştir.
Eskişehir'de sert bir kara iklimi hüküm sürer. Gece ve gündüz arasındaki ısı farkı vardır. Kuzeyden Bozdağ ve Sündiken Dağları, güneyden Emirdağ, doğudan Orta Asya Vadisi, batıdan Türkmen Dağı gibi doğal sınırlarla çevrili olan il alanı, yaklaşık 13.653 km2 dir.
İlimiz çok eski bir yerleşme merkezidir. Bölgenin ilk yerleşme noktası şimdiki yerin 6 km kuzeyindeki Dorylaion'dur. Tarihinin çok eski olmasından dolayı da Eskişehir adı verilmiştir.
İlgili 35 soru bulundu
Eskişehir, İç Anadolu, Batı Karadeniz ve Akdeniz iklimlerinin etki alanı içinde olması nedeniyle, kendine özgü bir iklime sahiptir. Yıllık sıcaklık ortalaması, 10.9°C dir. Aylık ortalamaya göre yılın en soğuk ayı, -2°C ile ocak ayıdır.
Şehirlerle ilgili yaptığı araştırmalarla tanınan Numbeo şirketi, 2020 yılında dünyanın en güvenli şehirlerini açıkladı. Listede Birleşik Arap Emirlikleri'nin başkenti Abu Dabi üst üste beşinci kez ilk sırada yer alırken Türkiye'den Eskişehir ilk 10'da yer alarak en güvenli 8'nci şehir oldu.
Eski çağlardan beri Anadolu'nun buğday ambarı olarak bilinen Eskişehir, unla yapılan yemekleriyle ünlü. Haşhaşın kullanımı çok yaygın. Haşhaşlı, cevizli ekmek ve haşhaşlı bükme meşhur. Balkan ve Kafkas göçmenlerinin mutfağı şehir mutfağını büyük ölçüde etkilemiştir.
Met helvası, nuga helvası, haşhaşlı çörek, Kalabak suyu, çibörek ve lületaşı ile meşhurdur. Ayrıca balaban kebabı da Eskişehir mutfağında önemli bir yer almaktadır. İşlenebilir lületaşı, Türkiye'de yalnızca Eskişehir'de çıkarıldığı için Eskişehir taşı olarak bilinir.
Eskişehir, Rize, Giresun, Çanakkale ve Adana (Çatalan) geçen yıl Türkiye'nin partikül madde parametreleri açısından havası en temiz illeri olarak belirlendi.
Kışın Eskişehir zaten Ankaradan daha soğuk oluyor derece olarak.
Etrafı dağlarla çevrili, deniz seviyesine çok yakın olması sebebiyle ilçenin iklimi sıcak, kar ve don olaylarından uzak bir şekilde tarım yapma olanağına sahip.
Evet Eskişehir'de deniz yok ama çok enfes bir su kaynağı var. Eskişehir'in Çifteler ilçesinde, Sakarya Nehri'nin doğduğu nokta. Sakaryabaşı olarak da biliniyor. Yeni bir dalış noktası.
Karasal iklim tipine sahip Eskişehir, kış mevsiminde çok soğuk; yaz döneminde ise oldukça sıcak. Eskişehir'e gitmek için en güzel zaman, ilkbaharın ortasından sonbaharın ilk aylarına kadar olan dönem. Özellikle mayıs ve haziran aylarında, şehir en güzel çehresine bürünüyor.
Sarka-Pesent dışında Eskişehir yerel giyiminde “Ağır Esvap” olarak adlandırılan kadın giysileri seçilen kumaş ve motife göre Canfez, Altıparmak, Cezi, Hint Kumaşı, Sevai, Kıron, Elmasiye, Meydani, Tamaşa, Dizbağlı ve Bindallı adlarıyla anılır.
Eskişehir ekonomisinin %54'ünü hizmetler, %39'unu sanayi ve %7'sini ise tarım sektörü oluşturmaktadır (Eskişehir Sanayi Odası, 2020). İl ekonomisinde ana sektörlerin dağılımında, hizmetler ve sanayi sektörlerinin öne çıktığı görülmektedir.
KİRAZ, ELMA VE VİŞNE İÇİN ESKİŞEHİR
Eskişehir'de en çok kiraz, elma, vişne, armut, erik, kayısı, iğde, ayva ve şeftali meyveleri yetiştiriliyor.
Buna göre Eskişehir deprem bölgesi içerisinde yer almaktadır. Kent merkezini oluşturan Odunpazarı ve Tepebaşı ilçelerinin yanı sıra İnönü ilçe merkezi ile Eskişehir'e bağlı eski belde/köy statüsündeki 17 mahalle doğrudan fay zonu üstüne oturuyor.
En yoğun şekilde Eskişehir, Sakarya, Bilecik, Balıkesir, Bursa, Çanakkale, Kocaeli, Bolu ve Düzce illerinde yaşayan Manavlar, bölge halkı tarafından çoğunlukla "Yerli" olarak da anılmaktadır ve Eskişehir'in yerlisine manav denir.
Eskişehir'in meşhur tatlıları olan met ve nuga helvası; un, sıvı yağ, limon ve şekerin lezzetli bir kombinasyonudur. Kastamonu helvasına benzeyen met helvası, kendine has lezzeti ile, Eskişehir'e gelindiğinde mutlaka denenmesi gereken bir tatlıdır.
Buğday, arpa, çavdar, yulaf, ayçiçeği, patates ve en çok olarak da şekerpancarı elde edilir. Eskişehir'de en fazla buğday ve arpa üretimi yapılıyor. 2005 yılında 610 bin ton olan buğday üretimi 2006′da 544 bin tona, 2007′de de 437 bin tona kadar geriledi.
Şehirde isim yapmış en meşhur lezzet ise “çi börek”tir; Tatarlar “çi” kelimesini güzel anlamında kullanırmış, bu lezzetli böreğin adı da buradan geliyor. Özellikle Odunpazarı tarihi bölgede bulunan otantik bir çok restoranda çi börek tadabilirsiniz.
İstatistiklerle Eskişehir nüfusunun detayları Eskişehir Türkiye'nin en fazla nüfusa sahip 25. ili oldu Nüfusun büyük çoğunluğu Odunpazarı ve Tepebaşı'nda yaşıyor 90 yaş ve üzeri nüfusun yüzde 69'unu kadınlar oluşturuyor Afyonkarahisarlılar, Eskişehir nüfusunun yüzde 7'sini kapsıyor Sarıcakaya, 2021 yılı nüfus artış ...
Dünyanın çeşitli ülkelerinden 464 şehirdeki suç oranları ve diğer olaylar ile ilgili veriler baz alınarak oluşturulan Güncel Güvenlik Endeksi 2022 açıklandı. 464 şehir içinde Güvenlik Endeksi en yüksek ilk üç şehir Birleşik Arap Emirlikleri'nden.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri