eskişehirin sabah ayazı. tabiki erzurum eskişehirden daha soğuk ama eskişehirde nem oranı fazla olması sebebiyle soğuk hava çok daha soğuk hissediliyor.
Eskişehir, İç Anadolu, Batı Karadeniz ve Akdeniz iklimlerinin etki alanı içinde olması nedeniyle, kendine özgü bir iklime sahiptir. Yıllık sıcaklık ortalaması, 10.9°C dir. Aylık ortalamaya göre yılın en soğuk ayı, -2°C ile ocak ayıdır.
Erzurum'un yaz ayları ortalama sıcaklığı 18.4 dir. Yaz ortalama sıcaklığı en düşük illerimizdendir. Ocak ayı ortalama sıcaklığı -7 °C ile yine en soğuk illerimizden biridir. Yıllık sıcaklık ortalaması 5 c° civarındadır.
Tüm ölçümlerin ortalaması alındığında ise illerin ortalama en düşük sıcaklıkları şu şekilde: Ardahan eksi 16.9, Kars eksi 16.4, Ağrı eksi 15.7 Erzurum eksi 13.0 ve Sivas eksi 7.5. Bu beş il kış aylarının büyük bölümünü sıfırın altında bir hava ısısında geçiriyor.
Türkiye'de gece en düşük hava sıcaklığı, sıfırın altında 10,2 dereceyle Bolu'da ölçüldü. Meteoroloji Genel Müdürlüğü 1700 Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu'ndan alınan il ve ilçelere ait meteorolojik parametrelerde, bu gece Bolu, Türkiye'nin en soğuk ili olarak kayıtlara geçti.
İlgili 41 soru bulundu
Ardahan'ın Göle ilçesi eksi 28 dereceyle Türkiye'nin en soğuk yerleşim yeri. Doğu Anadolu Bölgesi'nde en soğuk yerleşim birimi, sıfırın altında 28 derece ile Ardahan'ın Göle ilçesi oldu. Sibirya soğuklarının hüküm sürdüğü bölgede, birçok yerleşim biriminde gece hava sıcaklığı eksi 28 dereceyi aştı.
Günümüzde Doğu Anadolu Bölgesinde en gelişmiş ve en büyük şehirdir. Şehirlerarası trafik plâka numarası 25, telefon kodu 442 dir.
Erzurum'un Çayırözü köyünde termometreler sıfırın altında 39,9 dereceyi gösterdi. İkinci ölçülen en düşük sıcaklık değeri ise 2 Şubat'ta sıfırın altında 28,1 derece ile Ardahan'ın Göle ilçesinde kayıtlara geçti.
1048`de Doğu Anadolu Bölgesini fethetmek üzere Bizans topraklarına giren Selçuklu Türkleri, Erzurum Ovası`nın batısındaki Erzen`i ele geçirdiler. Saldırılar sonucunda harap olmuş asıl Erzen`e Türkler, Kara Erzen ve zamanla Karaz adını verdiler. Yeni Erzen ise daha sonra Erzen-i Rum ve Erzurum ismine dönüştü.
Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü 2005 verilerine göre; Yıllık ortalama nisbi nem % 63 tür. En yüksek sıcaklık 42.0 °C ile 12.07.1980 de tespit edilmiştir. En düşük sıcaklık 22.2.1985 tarihinde –13 olarak tespit edilmiştir.
Eskişehir'de dün hava sıcaklığının 49,5 derece olarak ölçülmesi ile Türkiye'de ulusal sıcaklık rekoru kırıldı.
Kar yağışı Kasım-Nisan devresinde olmak üzere yılın 6 ayında görülür. Ortalama kar yağışlı gün sayısının en yüksek olduğu ay Ocak (6,3 gün), en düşük olduğu ay Nisan (0,3 gün) ayıdır. Yıl içinde kış mevsimi kar yağışının en çok görüldüğü mevsimdir.
Türk hâkimiyetinin ilk zamanlarında, Meyyafarikin ile Siirt arasındaki Erzen'den ayırmak amacıyla, bu ismin sonuna Anadolu'ya ait olduğunu belirten "Rum" kelimesi ilave edilmiş ve "Erzenü'r-Rum" ismi ortaya çıkmıştır. Bu isim “Arzanu'r-Rum” ve “Arzırum” gibi değişikliklerden sonra “Erzurum” şeklini almıştır.
Erzurum'u da içine alan bölge tarih boyunca Urartular, Kimmerler, İskitler, Medler, Persler, Parftlar, Romalılar, Sasaniler, Araplar, Selçuklular, Bizanslılar, Sasaniler, Moğollar, İlhanlılar ve Sfaviler gibi çok çeşitli kavim ve milletler tarafından idare edilmiştir.
1879 yılında Dersim müstakil bir vilayet olmuş ve Erzurum'dan ayrılmıştır. Erzurum Vilayetinin 1867-1875 yıllarında 7 sancak olarak teşkilatlandırılmıştır: Erzurum.
– Tarım ve Orman Bakanlığı'nın verilerinden alınan bilgilere göre, Türkiye'nin en soğuk deniz suyu sıcaklığı Akçakoca'da ölçüldü. Akçakoca'yı Zonguldak takip ederken, en yüksek sıcaklık ise 32 derece ile Mersin'de ölçüldü.
Kışlar çok soğuk ve karlı, yazlar çok sıcak ve kurak geçer. Senenin 150 günü karla örtülüdür. Yağış miktarı 460 mm'dir.
ERZURUM - Doğu Anadolu'da Bölgesi'nde gece en düşük hava sıcaklığı eksi 35 dereceyle Erzurum'da ölçüldü. Meteoroloji Erzurum Bölge Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, yüksek basınç sisteminin etkisi altında olan bölgede soğuk hava yaşamı olumsuz yönde etkiliyor.
Erzurum ve Muş kan kaybetmeye devam ediyor
11 yılda 12 bin 192 kişi azalan Erzurum'da en büyük sebep işsizlik olarak görülüyor. Muş'un nüfusu da bir önceki yıla göre 5 bin 889 kişi azaldı. Göç edenlerin arasında gençlerin yoğunlukta olduğu kentte göçe temel neden olarak işsizlik gösteriliyor.
Dolayısıyla Bayburt, paşa sancağı olarak Erzurum Eyaletinin ana idare merkezi olmuştur. Bu idare kaynaklara göre yaklaşık 1548 yılına kadar yani 13 yıl sürmüştür. Dolayısıyla bu süre zarfında Erzurum Bayburt'tan yönetilmiştir. İşte Erzurum'un Bayburt'a bağlı oluşunun hikâyesi de bundan ibarettir.
Ayrıntılar haberimizde... Anadolu'nun en soğuk illerinden biri olan Sivas'ta Sibirya soğukları kendini göstermeye başladı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü Türkiye'nin en soğuk ili ve ilçesini kendi sayfasında yayınladı. Alınan bilgilere göre Türkiye'nin en soğuk yerleşim yeri Sivas'ın İmranlı ilçesi oldu.
Flaş... Erzurum'da tarihi rekor: Termometreler eksi 50 dereceyi gösteriyor... Atatürk Üniversitesi yerleşkesi içerisindeki termometrenin gece saatlerinde eksi 50 dereceyi gösteren bu fotoğrafı sosyal medyada 10 binlerce kişi tarafından paylaşıldı.
Dünyanın en soğuk yerleri listesinde birinci sırada Antarktika yer alıyor. Dünya üzerinde bilimsel araştırmalar için orada bulunan insanları saymazsak, insanların yaşamadığı tek kıta Antarktika. Kıtada bulunan Vostok, -90 derecelik sıcaklığıyla 'dünyanın en soğuk bölgesi'. Yanlış duymadınız -90 derece...
1996 deprem haritasına göre en riskli deprem bölgeleri arasında yer alan Erzurum'da son 3 günde 16 deprem meydana geldi. En büyüğü 3.9 olan depremlerin ardından, Erzurum'daki olası bir deprem akıllara 2 bin yıllık süreçte yaşanan 4 depremi getirdi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri