Bugünkü Eskişehir ili, Eski ve Orta Çağlarda Yunanca Dorylaion, Latince Dorylaeum ismi ile tanınan bir kentti. Arap kaynaklarında ise şehrin adı Darauliya, Adruliya ve Drusilya olarak verilmiştir.
eskişehirde doğmuş yahut nüfusu eskişehir iline kayıtlı olan kişi *, eskişehirli olma sıfatı. eskişehirspor'u tutan ,eskişehirspor taraftarı insan demektir.
Şarhöyük (Dorlion), Eskişehir ilinin kuzeybatısında, şehir merkezinin kuzeydoğusunda kalan antik yerleşimdir.
Yıkık ve terkedilmiş olan Dorylaion - Şarhöyük'ün yakınında, harabenin güneyinde kalan bölgede yeni bir yerleşim oluşmuştur. W.M Ramsay'ın bildirdiğine göre, büyük olasılıkla Dorylaion harabelerine Eskişehir adı verilmiş ve bu ad o zamandan günümüze ulaşmıştır.
Ancak ilk ve ortaçağlarda Dorylaion(Doryleaum) ismi ile tanınan Eskişehir kentine ait bilgiler Batı Anadolu'da büyük bir uygarlık kuran Frigler dönemine rastlamakta ve şehrin Eretria'lı Doryleos tarafından kurulduğu kabul edilmektedir.
İlgili 22 soru bulundu
1841 yılından sonra değişen idari taksimatta Eskişehir, merkezi Bursa olan Hüdavendigar Eyaleti'ne bağlanmış ve 1923 yılına kadar kaymakamlıkla idare edilmiştir.
Eskişehir
Şehrin antik adı, şimdiki haline pek benzemeyen Doylaion'dur. 1080 yılında Türk egemenliğine giren kent, daha sonra 1175 yılında Bizans İmparatorluğu tarafından geri alınmıştır. Türk hükümdarı Kılıçarslan şehri Bizanslardan tekrar aldığında ona “bizim eski şehrimiz” anlamına gelen Eskişehir adını vermiştir.
Tunçdilek, Eskişehir kırsalında yerleşik olan etnik yapıyı 6 gruba (Manavlar, Yörükler, Türkmenler, Tatarlar, Çerkezler ve Abazalar, Romanya ve Bulgaristan Muhacirleri) ayırır ve bunların yerleşimlerini üç zaman devresinde ele alır.
Sivrihisar, Eskişehir'in en büyük ilçesidir. Nasreddin Hoca, Yunus Emre, Aziz Mahmut Hüdai, Hızır Bey gibi çok önemli Türk büyüklerinin bu ilçeden çıktığı iddia edilmektedir. Ankara'ya 120 kilometre Eskişehir'e 90 kilometre uzaklıktadır.
Savaş sonrası 15 Ocak 1923 tarihinde Eskişehir'e gelen Mustafa Kemal ATATÜRK, Eskişehir halkının milli mücadeledeki fedakârlığını dile getirmiştir.
Kuzeyden Bozdağ ve Sündiken Dağları, güneyden Emirdağ, doğudan Orta Asya Vadisi, batıdan Türkmen Dağı gibi doğal sınırlarla çevrili olan il alanı, yaklaşık 13.653 km2 dir. Bu alanıyla il, Türkiye topraklarının %1.8' ini kaplamaktadır. İl merkezinin denizden yüksekliği ise 792 m dir.
Eskişehir, İç Anadolu Bölgesi'nin kuzeybatısında yer almaktadır. Kuzeyinde Karadeniz, kuzeybatısında Marmara, batı ve güneybatısında Ege Bölgesi ile komşudur.
Bölgenin ilk yerleşme noktası şimdiki yerin 6 km kuzeyindeki Antik Dorylaion'dur. Yani Eskişehir, adını kentin tarihinin çok eski olmasından alıyor. Yapılan arkeolojik çalışmalar, Eskişehir ve çevresinin, M.Ö. 3000 yıllarına kadar varan, eski bir yerleşim yeri olduğunu ortaya koymaktadır.
Eski çağlardan beri Anadolu'nun buğday ambarı olarak bilinen Eskişehir, unla yapılan yemekleriyle ünlü. Haşhaşın kullanımı çok yaygın. Haşhaşlı, cevizli ekmek ve haşhaşlı bükme meşhur.
Eskişehir, Türkiye'nin bir ilidir. Merkezi Eskişehir olan il; nüfus bakımından Ankara, Konya, Kayseri'den sonra İç Anadolu bölgesinin en büyük 4. ilidir. Nüfusu 2022 yılı TÜİK istatistiklerine göre 906.617'dir.
Aydın 320 bin 792, 17. Denizli 297 bin 663, 18. Şanlıurfa 287 bin 437, 19. Muğla 283 bin 213, 20. Diyarbakır 275 bin 921, 21. Eskişehir 270 bin 511, 22. Tekirdağ 257 bin 96, 23.
En çok Eskişehirli İstanbul'da yaşıyor
Eskişehir hariç en çok Eskişehirli İstanbul'da yaşarken, bu sayı 55 bin olarak belirlendi. İstanbul'u 45 binle Ankara, 27 binle İzmir, 18 binle Bursa, 15 binle Antalya, 14 binle Kocaeli takip etti.
Orta Anadolu Bölgesinin karakteristik bitki örtüsü içerisinde yer alan Eskişehir, % 26,3'ü ormanlarla kaplıdır. Eskişehir, koru ormanlarının % 78'ü karaçam, % 9'i sarıçam, % 6'ü kızılçamdır. Geriye kalanı bataklık ormanları olup, bunun da tamamı meşe cinsidir.
Ankara adının kaynağı kesin olarak bilinememektedir. Belgelere dayanmayan ve günümüze kadar gelen söylentilere göre tarihte bahsedilen ilk adı Galatlar tarafından verilen ve Yunanca "çapa" anlamına gelen Ankyra'dır. Bu isim zamanla değişerek Ancyre, Engüriye, Engürü, Angara, Angora ve nihayet Ankara olmuştur.
Trabzon, kendine özgü tınısını en çok koruyan şehir isimlerinden. Trabzon adı Pontus Rum Devletinde kullanılan şehrin orijinal adı olan ve dört köşe anlamına gelen “Trapezus” sözcüğünden gelmektedir. Lazlar Trapuzani, Gürcüler Trapizoni derken, Osmanlı ve Persler şehre Tara Bozan demişlerdir.
Kentpark içinde açık ve kapalı yüzme havuzları, Türkiye'de bir ilk olan yapay plaj, restoranlar, at binme alanları, oyun grupları bulunmaktadır. Eskişehir, Kentpark projesi ile Türkiye'nin denizi olmayan bir kentinde plaja sahip olma ayrıcalığını kazanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri