Akıllı İlaçları SGK Karşılıyor mu? Yukarıda açıklanan özelliklerine rağmen, akıllı ilaçlarla tedavide kullanılan ilaçların bedelleri SGK tarafından karşılanmamaktadır.
Yukarıda açıklanan özelliklerine rağmen, akıllı ilaçlarla tedavide kullanılan ilaçların bedelleri SGK tarafından karşılanmamaktadır. Herhangi bir ilacın SGK tarafından karşılanabilmesi için o ilacın SGK'nın geri ödeme listesinde, yani Sağlık Uygulama Tebliği'nde (SUT) yer alması gereklidir.
Bu kararla birlikte kanser hastalarının tedavilerinde kullanımı uygun görülen ve tek kürünün fiyatı 32 bin 514 TL olan akıllı ilacın bedeli SGK tarafından karşılanacak.
SGK KANSER İLAÇLARININ YÜZDE KAÇINI ÖDÜYOR
SGK tarafından karşılanmayan kanser ilaçlarının bedelleri, hasta veya hasta yakını tarafından karşılanmaktadır. Bu ilaçların bedelleri, oldukça yüksek olabilmektedir. Örneğin, bir kanser ilacının bir kürünün bedeli, 15.000 TL ile 150.000 TL arasında değişebilmektedir.
Kanser hastalığının tedavisinde kullanılan ilaçların SGK tarafından karşılanmaması durumunda muadili olmayan ve hastanın tedavisi için zorunlu olan ilaçların temini ve ilaç bedellerinin SGK kapsamında karşılanabilmesi için Sosyal Güvenlik Kurumu'na başvuru yapılarak dava açılması gerekmektedir.
İlgili 17 soru bulundu
Yukarıda açıklanan özelliklerine rağmen, akıllı ilaçlarla tedavide kullanılan ilaçların bedelleri SGK tarafından karşılanmamaktadır. Herhangi bir ilacın SGK tarafından karşılanabilmesi için o ilacın SGK'nın geri ödeme listesinde, yani Sağlık Uygulama Tebliği'nde (SUT) yer alması gereklidir.
Ancak miyalom, lösemi gibi hastalıklarda yaşam süresi 20-25 yıla kadar uzatılabiliyor. Akıllı ilaçlar hastaya ilave bir yaşam süresi sağlıyor. Akciğer kanserinin bir tipinde, hastanın hiç kemoterapi görmeden sadece basit bir ilaçla ömrü, 1-2 seneden 4-5 seneye çıkabiliyor.
Akıllı ilaçlar genellikle lokal olarak ileri evre ya da uzak metastaz yapmış hastalıkta kullanılmaktadır ancak bazı akıllı ilaçlar operasyon sonrası koruyucu, yani adjuvan amaçla da kullanılmaktadır.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Sağlık Uygulama Tebliği değişti ve yeni düzenleme Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Düzenlemeyle kanser tedavisi, cerrahisi ve ilaçlarıyla ilgili her türlü ilave ücret ve fark ödemesi kaldırıldı.
Bu protein hücre bölünme sinyallerinin iç iletimiyle de ilgilidir. Kanser hücrelerinin sürekli olarak bölünme sinyali aldığı ve çoğalmayı sürdürdüğü durumlarda proteinin bloke edilmesi gerekebilir. Bu amaç için osmertinib, imatinib, gefitinib ve erlotinib gibi ilaçlar kullanılır.
Türkiye'de kanser hastalarının nitelikli tedavi ve yeni nesil “akıllı ilaçlara” ulaşmakta yaşadığı pek çok zorluk, aslında yeni değil. SGK kapsamında olmayan bu ithal ilaçlar diğer ilaçlardan hep daha pahalıydı, ancak kur kriziyle birlikte bu ilaçların fiyatları da çok zamlandı.
Akıllı ilaç, hekimler tarafından konulmuş tanıya uygun, hastanın yaşına ve klinik öyküsüne uygun, doğru dozda ve sürede kullanılan, doğru kullanımla hastalığın seyrini yavaşlatan, iyileşme sürecini hızlandıran ve sağlık harcamalarını azaltan ilaçlardır.
SGK' nın ödemediği yeni nesil akıllı kanser ilaçlarını mahkeme kararı ile almak mümkündür. Üstelik ilaç kullanıldıktan sonra yalnızca bedelinin değil; bedeli ödenmeksizin mahkemeden alınacak bir ihtiyati tedbir kararı ile de ilacın temini mümkündür.
Kanser hastalarına kişiye yönelik koruyucu sağlık hizmeti sunuyoruz. İlk teşhis tarihinden itibaren kurumumuza başvuruda bulunan kanser hastalarına, 10 yıl sigortalı çalışması, 1800 gün sigorta primi olması, çalışma gücünün yüzde 60'ını kaybetmesi durumunda kanser türüne göre 18 aya kadar malullük aylığı bağlıyoruz.
Yan etkiler, baş ağrısı, uykusuzluk, mide problemleri, anksiyete gibi hafif semptomlardan, daha ciddi durumlar olan kalp problemleri, hipertansiyon, ruh hali değişiklikleri gibi etkilere kadar değişebilir.
Sağlık Uygulama Tebliği'nin 1.9.3 maddesinde ilave ücret alınmayacak sağlık hizmetleri belirlenmiştir. Bu maddenin (ç) bendinde kanser tedavisi (radyoterapi, kemoterapi, radyo izotop tedavileri) ilave ücret alınmayacak sağlık hizmetleri içerisinde yer almaktadır.
“Evde sağlık hizmeti alan kanser hastalarının, 'muayene, tetkik, tahlil, tedavi, tıbbi bakım, takip' işlem bedellerini karşılıyoruz. Yol, gündelik ve refakatçi giderlerini SUT kapsamında karşılıyoruz. Kanser hastalarına kişiye yönelik koruyucu sağlık hizmeti sunuyoruz.
Kanser Sağlık Destek Yardımı 15.000 TL Nakit Desteği; 28.02.2022 - 28.02.2023 tarih aralığında kendilerine Kanser hastalığı teşhisi konulan üyelerimiz için geçerli olacaktır.
Kanser tedavisi ile ilgili olarak da daha önce kemoterapi, radyoterapi ve radyoizotop işlemlerinde ilave ücret alınmamakta iken 2018 yılı Temmuz ayında yapılan düzenleme ile kanser cerrahisi (kanser tedavisi için yapılan ameliyat işlemleri) işlemlerinden de hiçbir şekilde ilave ücret alınmaması sağlanmıştır.
Bugün mevcut olan akıllı ilaçlar her kanser türünde etkili değildir. Akciğerin adenokarsinom denilen türünde genelde etkilidirler. Bunlardan da ilacın işe yarayıp yaramayacağını alınan biyopsiden yada ameliyat piyesindeki materyallerden genetik çalışmalar yapılarak tesbit edilir.
“Kanser saç kaybına yol açar”
Ancak son yıllarda kanser tedavisinde giderek daha fazla kullanılan akıllı ilaçlar ile artık saç kaybı oluşmamaktadır.
Monoklonal antikorlar arasında en sık kullanılanlar meme kanserinde trastuzumab (Herceptin), lenfomalarda rituksimab (Mabthera), kolon kanserinde cetuximab (Erbitux) veya panitumumab (Vectibix) veya bevacizumab (Altuzan) ilk akla gelen ajanlardır.
Kahvaltıda özellikle peynir, yumurta, süt tüketin. Eğer iştahsızlık sabah da devam ediyorsa sıvı olarak tüketilebilecek gıdaları tercih edin. Bunlar taze sıkılmış meyve suları ya da süt olabilir. Bazen iştahsız olan kişilerin soğuk olarak tüketilen besinleri daha rahat tolere edebildikleri gözlenir.
Ayrıca hastalar arasında yanlış bir düşünce akıllı ilaçların tek başına kullanılması şeklindedir. İstisnaları olmakla birlikte damar yoluyla serum şeklinde kullanılan akıllı ilaçlar genellikle kemoterapi ile birlikte daha etkilidir ve kullanılmaktadır.
Belirli bir grup protein veya yapıya karşı oluşturulmuş ilaçlara hedefe yönelik veya akıllı ilaçlar denilmektedir. Bu protein ve yapıların pek çoğu normal hücrelerde de bulunmaktadır. Akıllı ilaçlar, kanser hücresinde normal hücrelere oranla daha fazla çalışan ve durdurulamayan belirli bir yapıyı etkisiz hale getirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri