Atletlerin rekabet edebilmeleri için çok esnek olmaları gerekirken bizlerin günlük işleri kolayca yapabilecek esnekliğe ulaşması yeterlidir. Esneklik vücudumuzdaki rahatsızlıkların doğrudan sebebi olmamasından ötürü sağlıklı ve formda olmanın çoğunlukla gözardı edilen bir şartıdır.
Bu bireyler başarısızlıklardan kurtulmak için daha yavaş hareket ederler ve bunun sonucunda daha fazla psikolojik sıkıntılar yaşayabilirler. Esnek olmak, stresi ortadan kaldırmaz veya yaşamın zorluklarını silmez. Esnek olan insanlar, hayatı gül renkli lenslerle görmezler.
Esneklik, egzersiz programının zaman zaman unutulan önemli bir parçasıdır. Esnekliğin sağlık için önemi, yaşla birlikte daha önem kazanır. Sakatlık riskini azaltır. Spor performansını artırır.
Kaslarımızın gerilme kapasitesi ve buna bağlı olarak uzamasını öngören esneklik, beden sağlığımız için vazgeçilmez bir unsurdur. Hareketin vücudumuza fayda sağlaması ve bir zarar unsuru haline gelmemesi için vücut esnekliği önemlidir.
İyi esneklik, kasların, tendonların ve bağların yaralanma riskini azaltır; Bunun nedeni hareket aralığını artırmasıdır. Esneklik egzersizleri vücudu ve esnekliğini güçlendirir, bu da vücudun daha fazla fiziksel strese dayanmasını sağlar ve böylece fiziksel aktivite ve egzersiz yaparken yaralanma insidansını azaltır.
İlgili 29 soru bulundu
· Vücut esnekliği, günlük yaşamda yaşanması muhtemel kas sakatlıklarını önler. · Eklemler gerekli hareket kabiliyetine sahip oldukları için olası duruş bozukları da ortadan kalkacaktır. · Spor performansın artmasına yardımcı olur.
Esneklik genellikle statik pozisyonlarda ağrı eşiğinde uygulanırken; mobilite (hareketlilik) dinamik olarak eklemin hareket açıklığının egzersizden önce artırılmasına yönelik çalışmaları içerir.
Esneklik Sonradan Kazanılır mı? “Vücudum hiç esnek değil, daha esnek bir vücut için geç mi kaldım?” Çoğu kişi, esnekliğin küçük yaşlarda edinilmesi gerektiğini düşünebilir. Ancak doğru egzersizlerle esneklik her yaşta geliştirilebilir.
Beden esnekliği, vücudun çeşitli hareketlerde ve pozisyonlarda rahatça hareket edebilme yeteneğidir. Esnek bir vücut, günlük aktiviteleri daha rahat bir şekilde gerçekleştirebilir ve spor performansını artırabilir. Bunun yanı sıra, esneklik, kas ağrısı ve yaralanmaların önlenmesine yardımcı olabilir.
Hareketsizlikten ve masa başı yaşamdan oluşan ağrılara bacakları esnetmek çok faydalıdır. Spor sonrası esneme kas ağrılarının olmaması için mutlaka gereklidir. Yatmadan önce yapılan kalça ve bacak esnemeleri güzel bir uyku için birebirdir.
Esnek bir vücuda sahip olmak için sadece egzersiz ve spor yapmak yeterlidir. Bunun dışında beslenme ve uyku sağlığına da dikkat edilmesi gerekir. Çok fazla yağlı ve şekerli gıdalar tüketmek, vücudun yağlanmasına neden olur. Fazla kilolar ise kişinin rahat hareket etmesindeki en büyük engellerden biridir.
Kalça ve bacak kaslarının yeterince esnek olmaması kişilerde bel ağrısı, kas spazmları, kambur omuz problemleri, postür bozukluğu gibi fiziksel sonuçlar doğurur. Kalça ve bacak esnekliği sadece fiziksel bedende değil, aynı zamanda duygusal bedende de göz ardı edilemeyecek kadar büyük bir role sahiptir.
Jimnastik sporu; denge, güç, esneklik, çeviklik, koordinasyon, özveri ve dayanıklılık gerektiren fiziksel egzersizleri içeren bir spor türü olarak tanımlanıyor.
(Şekil 1). EDS, gibi yumuşak dokuların kalıtımsal mekanizmasını önemli bir şekilde etkileyen hastalığın klinik veriler ile ortaya koyduğu kanıtlar (Kahya, 2022) esneklik becerisinin doğuştan DNA'larımızda kodlanmış bir beceri olabileceği sonucunu bizlere düşündürebilir.
Eklem ağrılarını azaltır. Gücü ve esnekliği artırır. Kalp ve akciğerlerin verimliliğini artırır.
Erkekler hareketsiz halde vücudun metrekaresi başına ortalama 39,5 kalori yakarken, kadınlar ise 37 kalori yakıyor. Kadınlar gün içerisinde 7 bin kelime kullanıyorken, erkekler sadece 2 bin kelimeyle sınırlı kalıyor. Östrojen hormonu eklemleri yumuşatıyor. Bu yüzden kadınların eklemleri erkeklerinkinden çok daha esnek.
Özellikle hareketsiz yaşam tarzı vücudun esnekliğini kaybetmesine neden olur ve yaş ilerledikçe kaslar esnekliğini neredeyse tamamen kaybeder. İlerleyen yaşlarda bile esnekliğinizi korumak için hareketli yaşam tarzını benimsemeli, fazla kilodan kaçınmalısınız.
ESNEME EGZERSİZLERİ
Günlük yaşamda özellikle masa başında sabit pozisyonda çalışanların bile uygulayabileceği egzersizler vardır. Ancak şu unutulmamalıdır profesyonel esneme hareketleri için önce ısınma hareketleri yapmak gereklidir. Isınmadan yapılacak egzersizler kaslarda yırtılmaya sebep olabilir.
Düşük mal: Gelir arttıkça talep azalır. Gelir esneklik değeri negatif olur.
Dolayısıyla asıl sorulması gereken şpagat kaç günde açılır değil, vücudunuz şpagat açma için hazır mı? Vücut yapınız, bale ve dans geçmişiniz, yaşam tarzınız, beslenme alışkanlıklarınız ve son olarak sabrınız… Tüm bunlar şpagat kaç günde açılır sorusuna verilecek cevabı 1-2 hafta ile 1-2 yıl arasında değiştirebilir.
Kırışıklıklar ve sarkmalar; 30'lu yaşlardan sonra azalan kolajenle orantılı olarak cilt esnekliği ve gerginliğini kaybetmeye başlar. Buna bağlı olarak özellikle alın veya göz çevresi gibi kasların sıklıkla kasıldığı yerlerdeki gerilmelerle uyumlu kırışıklıklar ve esnekliği kaybeden cildin sarkması ortaya çıkar.
Split Testinin Uygulanışı
Sporcudan vücudu dik, başı karşıya bakar şekilde, dizleri extansiyonda ve bacaklarını mümkün olan en son açıya kadar açıp spagat pozisyonuna geçmesi istenir. Sporcunun pubis noktası ile yer arasındaki mesafe ölçülüp, sonuç cm cinsinden kaydedilir. Bu yöntem uygulaması en basit yöntemdir.
Esneklik; koşu, yüzme, halter, cimnastik gibi sportif faaliyetlerle geliştirilebilir. Ancak, hiç bir sporcu esnekliğini geliştirmek için bu indirek yolu kullanmaz. Çünkü; esnekliğin optimal gelişimi, bilimsel temellere dayalı olarak yapılan germe egzersizleriyle kazanılır.
Direkt olarak pasif esneklik olarak da adlandırılır.Vücut ağırlığı veya bir aparat kullanarak vücut uzuvlarını esnetmektir. Misal olarak ayakları açmak buna örnektir. Burada ayaklar kendi kas gurupları ile değil vücut ağırlığı kullanılarak ayrıştırılır.Yine bir arkadaşın itmesi ile başın bacaklara değdirilmesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri