Meslek lisesi mezunuyum sınavsız tercih hakkım var mı? 2017 yılından itibaren ön lisans programlarına sınavsız geçiş hakkı kaldırılmıştır.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Osman Nuri Gülay, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında KHK ile Bazı Kanun ve KHK'larda Değişiklik Yapan Kanun ile meslek yüksekokullarına sınavsız geçişin kaldırıldığını anımsattı.
SINAVSIZ GEÇİŞ VAR MI? Meslek lisesi mezunlarının bir diğer merak ettiği konuysa sınavsız geçiş hakkıydı. ÖSYM'nin açıklamasına göre, sınavsız geçiş hakkı artık yok. 2017 yılından itibaren ön lisans programlarına sınavsız geçiş uygulaması kaldırıldı.
Alanda başarılı olan öğrenciler liseden mezun olur olmaz iş bulur ve çalışmaya başlar. ÜNİVERSİTEYE YERLEŞEBİLİR MİYİM? Mezun öğrenciler iki şekilde üniversiteye yerleşebilir. lisesi mezunu öğrenci LYS girmeden alanı ile ilgili meslek yüksek okullarını tercih edebilir.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), özel eğitim meslek okullarını bitirenlerin Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na (YKS) girmesine imkan sağlayan düzenlemenin kapsamını genişleterek hem eski mezunların hem de özel eğitim mesleki eğitim merkezi mezunlarının üniversiteye erişiminin önünü açtı.
İlgili 38 soru bulundu
Ek puanlı yerleştirme puan hesaplaması şu şekilde yapılır: Diploma puanı x 5 x 0,12 bu tüm ortaöğretim mezunları için ortak hesaplanan ek puandır. Meslek ve teknik ortaöğretimden mezun olan adaylar için ayrıca hesaplanan ek puan şu şekildedir: Diploma notu x 5 x 0,06.
Kilopat. Hiçbir lisede "YKS'ye giremez" sıkıntısı çıkmıyor. İstediğiniz üniversiteye gitmek tamamen YKS'de aldığınız puana bağlı. Fakat dersteki başarınız YKS'deki başarınızın bir kısmını oluşturuyor.
Yükseköğretim Kurumları'ndan daha önce; ön lisans veya lisans programlarından mezun olan öğrenciler, ikinci üniversite kapsamında Açıköğretim Fakültelerine sınavsız kayıt olabilmektedir. Lisans mezunu öğrenciler ön lisans veya lisans, ön lisans mezunu öğrenciler ise sadece ön lisans programını tercih edebilmektedir.
Meslek lisesi öğrencileri seçmiş oldukları mesleğin eğitimini alarak orta kademe yöneticisi olarak iş hayatına başlamaktadır meslek liseleri en büyük avantajı seçilen mesleğin tüm teori ve pratik yani uygulamaları eğitimlerinin alınarak uzman olarak kalifiye personel sınıfında başlayacak olmasıdır.
Meslek yüksekokulunu bitirenler, dikey geçiş ile lisans programlarına devam edebilirler, ÖSYM tarafından yapılan dikey geçiş sınavında başarılı oldukları takdirde hukuk fakültesine dikey geçiş yapabilirler.
Sınavsız İkinci Üniversite kayıtları 7 Ağustos - 30 Eylül 2023 tarihleri arasında gerçekleştirilecektir. Başvuru, kayıt ve ödeme işlemleri https://basvuru.ankara.edu.tr/basvurular/ikinci-universite/giris adresinden yapılacaktır.
Adaylar istediği kadar sınava girebilirler. DGS SINAVININ GEÇERLİLİK SÜRESİ KAÇ YILDIR. ÖSYM tarafından her yıl yapıldığı için alınan puanda sadece o yıl için geçerli olacaktır. Yani DGS sınavı bir (1) yıl geçerlidir.
Dikey geçiş sınavsız olarak yapılabildiği gibi ÖSYM tarafından düzenlenen Dikey Geçiş Sınavı (DGS)ile de yapılabiliyor.
Daha önce bir lise bitiren (Bu örgün eğitimde bir Lise, Mesleki Açık Öğretim Lisesi, Açık Öğretim İmam Hatip Lisesi veya Açık Öğretim lisesi de olabilir) Mesleki Açık Öğretim Lisesine kayıt yaptırabilirler.
Bu değişiklik gereğince 2004-2005 eğitim-öğretim yılında meslek yüksekokulları kontenjanları sınavsız geçişle ve ÖSS (YGS) puanı ile gelen öğrencilere eğitim öğretim verir hale gelmiştir (Çağlar, Türeli, 2005).
YÖK'ten yapılan açıklamada, 9 Aralık 2016 tarihli, 6764 sayılı Kanun ile bir mesleğe yönelik program uygulayan liselerin mezunlarının, yükseköğretim ön lisans programlarına yerleştirmelerinde sınavsız geçiş uygulamasının kaldırıldığı belirtildi.
Teknisyenler, mesleki eğitim veren lise ve dengi eğitim kurumlarından mezun olanlar için kullanılır. Tekniker ise meslek yüksekokulu mezunlarının kazandığı bir unvandır. Teknisyen olabilmek için ticaret, tekstil, seramik, teknik ya da endüstri meslek liselerini bitirmek gerekir.
Danıştay 12. Dairesi, üniversite mezunu bir kişinin, mezun olduğu ortaöğretim programından da KPSS'ye başvurup, atanabileceğine karar verdi.
Bu bağlamda Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından yetkilendirilmiş kuruluşlardan alınan mesleki yeterlilik belgesi yurtdışında yani AB üyesi ülkelerde ve birçok dünya ülkesinde geçerlidir.
Sınavsız ikinci üniversiteye, aşağıdaki şartları taşıyan kişiler başvurabilir: Yükseköğretim kurumlarından ön lisans veya lisans diploması almış olmak veya halen bu programlarda kayıtlı olmak. 18 yaşını doldurmuş olmak. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak.
Açıköğretim, İktisat ve İşletme Fakültelerinin herhangi bir lisans bölümünde veya önlisans programına halen kayıtlı olan öğrenciler İkinci Üniversite kapsamında kayıt yaptıramaz.
Uzaktan eğitim konseptinde hiçbir sınav şartı olmadan üniversiteye kayıt yaptırabilirsiniz.
Cevap:Meslek Lisesi mezunları Mühendislik Fakülteleri veya Teknoloji Fakülteleri´nin mühendislik bölümlerinde lisans eğitimi alarak "Mühendis" olabilirler. Teknoloji Fakültelerinde sadece meslek lisesi mezunlarının tercih de bulunabileceği kontenjanlar ayrılmaktadır(M.T.O.K. ).
Bugüne kadar meslek lisesinden mezun olan öğrenciler mezun oldukları alanların devamı sayılan ve YGS puanlarıyla öğrenci alan lisans programlarına yerleştirilirken, ek puan alıyorlardı. Ancak bu yıldan sonra hiçbir meslek lisesi mezunu bu ek puanı alamayacak.
Meslek liseleri 'nde eğitim alan yükseköğretime devam etmek istemeyen öğrencilerin, iş bulmaları ve mesleklerinde ilerlemeleri daha kolaydır. Meslek Liseleri 'nde okuyan öğrenciler diğer liselerdeki öğrenciler gibi tüm kültür derslerini en iyi şekilde okulda alırlar. Bunun yanında da meslek bilgisi derslerini alırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri