Kafein içeren içecekler (kahve, kola) ve alkol tüketimini azaltmak yoğun meme hassasiyetinin azalmasını sağlayacaktır. Bu dönemde içilen adaçayı, melisa çayı (düşük tansiyonlara önerilmez) size iyi gelecektir.
Daha Az Kafein Daha Çok B6: PMS döneminde bol miktarda B6 vitamini bakımından zengin besinler, lifli besinler tüketip, tuz ve kafeini minimuma indirirseniz regl dönemindeki şikayetlerin azaldığını göreceksiniz. Ayrıca bu dönemde adaçayı, papatya çayı, melisa çayı sizi daha çok rahatlatacaktır.
Adet ağrısına iyi gelen çaylar, böğürtlen çayı, zencefil çayı, papatya çayı, safran çayı, civanperçemi çayı, nane çayı olarak sıralanabilir.
Bu yüzden alkol, kahve, çay ve asitli içecekler tüketilmemelidir. Kırmızı et, süt ve süt ürünleri tüketimi azaltılmalıdır. Aşırı yağlı gıdalar, hamur işleri tüketilmemelidir. Beyaz et yani balık ve tavuk tüketimi yapılmalıdır.
Kadınlar da adet sancılarından kurtulmak için limonlu su tüketebilir. Limonlu su kazbızlık tedavsinde faydalıdır. Bu yüzden her sabah ılık limonlu su içilerek günün geri kalan kısmında kabızlıktan kurtulabilirsiniz.
İlgili 45 soru bulundu
Doğal besinler arasında meyve ve sebze tüketimi oldukça önemlidir. Aynı zamanda regl dönemi içerisinde bol su tüketmekte adeti kesecek yöntemlerden biridir. Adet dönemi içerisinde limon tüketilmesi ve sirke içilmesi kanın hızlı vücuttan atılmasını ve regl döneminin erken bitmesini sağlamaktadır.
Adet günleri hesaplanırken adetin ilk günü her zaman başladığı gün olarak kabul edilir. Hiçbir zaman bittiği günden itibaren hesaplanmaz.
Reglken duş alınabilir. Tek şart ayakta duş alınmasıdır, küvette oturmak uygun değildir. Bazı kadınlarda adet düzensizliği olduğu için regl döngüsü karışabilir.
Kadın üreme hücresi olan yumurtanın, yumurtalık rezervinde olgunlaşmasıyla birlikte rahmin iç dokusu da kalınlaşmaya başlar. Döllenmenin olmaması durumunda kalınlaşan doku, dökülür ve bir miktar kanla birlikte vajinal yoldan vücut dışına atılır.
Regl, men ve adet olarak adlandırılan durum; endometrium parçaları beraberinde bir miktar kanın vücut dışına atılması ile gerçekleşir. Adet döngüsünde bir kaç gün içerisinde endometrium yeniden kalınlaşır ve endometriumla beraber dökülen kanama durur, adet sonlanır. Her ay bu adet döngüsü bu süreçle devam eder.
Salam, sosis, sucuk, pastırma vb. şarküteri ürünleri, tuzlu krakerler, konserve ürünler, içeriği bilinmeyen hazır gıdalar tuz içeriği yüksek olduğu için bu dönemde vücutta ödeme neden olacağından bu gıdalardan uzak durulmalıdır.
Regl döneminde vücuttaki magnezyum seviyesinde azalma olduğu için tatlı isteği artar. Magnezyum açısından zengin besinler arasında yeşil yapraklı sebzeler, tahıl, elma, incir, limon, ceviz, badem, fındık, kakao, üzüm, patates yer alır.
Fasulye ve bezelye ayrıca kan şekeri ve insülin seviyelerini düzenleyen lifle doludur. Sağlık tarafından belirtildiği gibi gün boyunca sabit bir enerji durumunu korumaya da destek verir. Adet dönemde gelince, şeker, süt ürünleri ve alkolden uzak durmak ağrılı semptomları ve yorgunluğu azaltmaya yardımcı olabiliyor.
Diyanet İşleri Başkanlığı fetvalarına göre kadınlar adet (regl-hayız) durumunda şunları yapamazlar: namaz kılamaz, Kur'an okuyamaz, oruç tutamaz, cinsel ilişkiye giremez, Kabe'yi tavaf edemez, gerekmedikçe camilere giremezler.
Orgazm olmak, migrene, küme baş ağrılarına ve adet sancılarına iyi gelir. Rahim, orgazm sonrasında kasılır ve ardından kan akışı hızlanır, beyin otomatik olarak ağrıyı hafifleten doğal kimyasallarla dolar. Regl döneminde mümkün olduğunca çok su içmeye çalışın.
Adet döneminde östrojen ve progesteron seviyeleriniz düşük olduğu için vücudunuzun su tutmasına neden olur, bu da sizi şişkin hissetmenize ve kramp yaşamanıza neden olur. Döneminiz boyunca günde en az 8 ila 10 bardak su içmek, sisteminizi boşaltırken şişkinlik ve kramplarla savaşmanıza yardımcı olur.
Adet döneminde duş almanın hiçbir sakıncası yoktur. Hatta hijyen açısından önerilen bir yaklaşımdır. Ayrıca ılık bir duşun sancılı regl döneminde kas gevşetici ve rahatlatıcı bir etkisi vardır. Duş almak ise adet süresini ya da miktarını değiştirmez.
Her ay, her kadının normal şartlar altında yaşadığı adet döneminde görülen kanama, rahimden gelmektedir. Dışarı atılan, parçalanarak yok edilen endometrium tabakası yani rahim içi dokusu ve içinde bulunan bir miktar kandır.
Ancak üreme döneminde ve sağlıklı olan her kadın ortalama 28 günlük periyotlarda regl olur. Kadınların regl takvimine göre 21 ile 35 gün aralıklarla düzenli olarak görülen adet kanaması yaklaşık 5 ile 7 gün kadar sürer. Bu süre boyunca günde yaklaşık 4 ile 5 ped değiştirilmesi normaldir.
Menopoz: Menopoz, bir kadının hayatında geçirdiği ve üremenin durduğu bir dönemi ifade eder. Bu, aynı zamanda, artık yumurtlama ve dolayısıyla adet kanaması olmayacağı anlamına gelir. Bir kadının en az bir yıl herhangi bir adet dönemi yaşamaması sonucu, özellikle 40-50 yaşları arasındaysa, menopozda olduğu düşünülür.
Vücuda kan gitmediği için oksijen de gitmez. Oksijen ulaşmayan dokular bir müddet daha oksijensiz solunum yapar ama çıkan laktik asit birikir ve dokuları sertleştirir. Ölüm anıyla birlikte beden, eklemler tümden sertleşmeye başlar.
Bu sebeple cünüp, lohusa ve hayız halinde olanların gusletmeden saç ve tırnaklarını kesmesinde; koltuk ve kasık temizliği yapmasında bir sakınca yoktur.
Hayız süresinin en azı için bazı mezhepler bir gün bir gece, bazıları üç gün üç gece, en çoğu için de altı, yedi, on, on beş gün gibi süreler vermişlerdir. İki hayız arasındaki asgari temizlik müddeti genel olarak on beş gün kabul edilmekle birlikte bunun için on üç, on yedi, on sekiz gibi rakamlar da verilmiştir.
İşte o yanlışların doğruları… Efsane: Bu dönemde duş almak ya da ilaç kullanmak zararlıdır. Regliyi keser. Gerçek: Duşun regl miktarına ve süresine etkisi yoktur.
İlk adet yani menarşın ortalama yaşı 12,5'dur ancak 10–14 yaşları arasında da ilk adet görülebilir. İlk adet yaşı sosyoekonomik durumun iyileşmesi, beslenme durumunun düzelmesi gibi nedenlerle daha erkene çekilmiştir. Türkiye'de artık, ortalama 11,5 yaş civarında ilk adet görülmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri