Espri kelimesi, TDK'nın belirlediği doğru yazımıyla "espri" şeklindedir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir. En sık yapılan hatalı kullanılışı ise espiri şeklindedir.
TDK'ya göre espri nasıl yazılır? Türk Dil Kurumu internet adresine göre bu kelime "espri" olarak yazılır.
Egzos, egsoz ya da egsos gibi yanlış yazımı bulunan kelimenin doğru yazımı egzoz olacaktır.
✓ Alıntı metinlerin dışında yazar ve yıl, parantez içinde verilecekse son sözcükten sonra parantez açılır ve parantez kapandıktan sonra o cümlenin noktalama işareti ile sonlandırılır(“.”, “?”, “!” vb.).
Herkes kelimesinin doğru yazılışı Türk Dil Kurumu'na göre "Herkes" şeklindedir. Kelime zaman zaman "Herkez" şeklinde yanlış yazılsa da doğru yazılışı "Herkes" dir. TDK'ya göre "Herkes" bitişik yazılır.
İlgili 15 soru bulundu
TDK'ya göre şoför kelimesinin doğru yazılışı "şoför"dir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Espri Kelimesinin Doğru yazılışı
Espri kelimesi, TDK'nın belirlediği doğru yazımıyla "espri" şeklindedir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir. En sık yapılan hatalı kullanılışı ise espiri şeklindedir.
Sıfat veya zarf görevindeki pekiştirmeli sözler bitişik yazılır: apaçık, apak, büsbütün, çepeçevre, çırılçıplak, dümdüz, düpedüz, gömgök, güpegündüz, kapkara, kupkuru, masmavi, mosmor, paramparça, sapasağlam, sapsarı, sırılsıklam, sırsıklam, sipsivri, yemyeşil vb.
TDK'ya Göre Yüzüstü Kelimesinin Doğru Yazılışı Nedir? Türk dil kurumuna göre yüzüstü kelimesinin yüz üstü şeklinde yazılması yazım yanlışı olarak kabul edilmektedir. Doğru yazılışı ise yüzüstü olarak ifade edilebilir.
Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ayraç kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Türk Dil Kurumu'na (TDK) göre farklı anlamları olan ayraç kelimesi, Türkçe'de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir.
Türkçe'de kullanılan bir çok kelime söyleyiş ve yazılış biçimlerindeki farklılıklar nedeniyle yanlış yazılır. Bu kelimelerden biri de 'ciğer'dir.
Böyle dilimizi en doğru bir biçimde kullanmamıza yardımcı olmaktadır. Kuruyemiş sözcüğü için de gerekli araştırmaları yapmış ve günlük hayatta yapılan yanlışlığa bir son getirmiştir. Kelimenin doğru yazımı TDK'ye göre birleşik olarak yazılan şeklidir. Hiçbir zaman ayrı yazılmaması gerekmektedir.
TDK'ya göre aferin kelimesinin doğru yazılışı "aferin"dir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Pek çok kişi imla kuralları arasında bu soruyu araştırıyor. Türk Dil Kurumu (TDK) sitesinde bulunan sözlükten arama yapıldığında kelimenin, gitgide şeklinde yazıldığı ortaya çıkıyor. Bazıörneklerdegörülen "git gide" şeklindeki ayrı yazım ise imla hatasıdır. Türk Dil Kurumu'na göre kelimenin doğru yazımı"gitgide"dir.
Bu sözcüğün doğru şekilde yazılışı, 'Şofben' olarak ele alınmakta ve ifade edilmektedir. Gazla ya da elektrikle çalışan ve suyu ısıtan cihazlar şofben olarak bilinmektedir.
TDK sitesinde sözlükten arama yaptığımızda silahşör kelimesi sözlükte bulunmamaktadır.Silahşor kelimesi isimdir. TDK'dakelimenin doğru yazımı"silahşor"şeklinde yazılır.
TDK'ya göre bilinçaltı kelimesinin doğru yazılışı "bilinçaltı"dır. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Cisimlerin ısınma ısısını ölçmeye yarayan alet, kalorimetre anlamına gelir. Bu kelime genellikle ısı ölçer şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı ısıölçer şeklinde olmalıdır.
Sıra ve dışı kelimelerinin sözlüklerde ayrı ayrı karşılığı vardır, bir arada ama ayrı yazılarak oluşturulan kelime öbeği olan sıra dışı kelimesinin de sözlükte karşılığı vardır. Bu sebeplerden ötürü doğru yazılışı ayrı yani ' sıra dışı ' şeklindedir.
Her ne kadar iki ayrı anlamı olan sözcükler ayrı yazılsa da bazı kalıplaşmış kelimeler bitişik yazılışı doğru kabul edilmektedir. Başıboş sözcüğü de bitişik yazılması gereken kelimeler arasında sayılmaktadır. TDK'ya göre başıboş sözcüğü birleşik yazılmalıdır.
Pekiştirmeli sıfatlar bitişik yazılır: apaçık, apak, büsbütün, çepeçevre, çırçıplak, çırılçıplak, dümdüz, düpedüz, gömgök, güpegündüz, kapkara, kupkuru, paramparça, sapasağlam, sapsarı, sırsıklam, sırılsıklam, sipsivri, yemyeşil.
Hoşgörü yazımı hoş ve görü kelimelerinin birleşiminden oluştuğu için bitişik yazılır. Hoş kelimesi anlamlı bir sözcük olmasına rağmen bağımsız bir şekilde kullanılmadığı için görü kelimesi ile birleşerek bir kelime oluşturmuştur. Hoşgörü TDK kaynaklarında da bitişik yazılmıştır.
TDK'ya göre eşofman kelimesinin doğru yazılışı "eşofman"dır. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
TDK'ya göre gardırop kelimesinin doğru yazılışı "gardırop"dur. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
TDK'ya göre karnabahar kelimesinin doğru yazılışı "karnabahar"dır. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri