Espresso kelime olarak İtalyanlar tarafından ortaya çıkmış olup “dışarı çıkmaya zorlamak”” force out” anlamına gelmektedir; yüksek basınç uygulanan suyun kahvenin arasından geçmesiyle elde edildiği için bu ismi almıştır.
Espresso, 1900'lü yıllarda İtalyanların keşfedip dünyaya tanıttığı, basınç gücünden yararlanılarak yapılan hızlı bir kahve demleme yöntemidir. Küçük porsiyonlarda servis edilir ve oldukça sert bir tadı, yoğun bir kıvamı vardır. Aroması zengindir ve miligram başına düşen kafein miktarı yüksekir.
Diğer kahve türlerinden farklı bir yöntem kullanılarak elde edilen espresso, kavrulmuş ve ince çekilmiş kahve tozunun içinden 90 derece sıcaklıkta suyun çok kısa bir sürede yüksek basınçla geçirilmesi ve böylece kahve çekirdeklerinin renginin, tadının ve aromasının suya taşınması ile elde edilir.
Espresso kahveler; koyu şekilde kavrulmuş kahve çekirdeklerinin ince çekilmiş ve espresso makinesinin haznesinden geçen sıcak basınçlı su ile hazırlanan bir kahvedir.
Espresso için kaynatılmış sıcak suyun yüksek basınçla son derece ince öğütülmüş toz kahveden geçmesi gerekir. Filtre yerine süzgeç kullanılır. Böylece kahve yağının aromatik lezzetinden hiçbir şey kaybolmaz. Sonuç olarak sert ve yoğun bir lezzet içeren kahve elde edilir.
İlgili 37 soru bulundu
Barista; espresso yapan, sunan ve bilen kişiye denir. Barista kelimesi İtalyancadan gelmektedir ve kelimenin ilham kaynağı barmendir. İtalya'da erkek baristalara baristi, kadın baristalara bariste denmektedir.
Espresso kelime olarak İtalyanlar tarafından ortaya çıkmış olup “dışarı çıkmaya zorlamak”” force out” anlamına gelmektedir; yüksek basınç uygulanan suyun kahvenin arasından geçmesiyle elde edildiği için bu ismi almıştır.
Ayrıca kahve çekirdeklerinizin öğütülme boyutu da oldukça önemlidir. Çok kalın öğütülen kahve çekirdekleri sulu ve tatsız bir espressoya neden olurken, çok ince öğütülen kahve çekirdekleri ise acı ve hafif yanmış tadı veren bir espressoya neden olur.
Espresso diğer sert kahve çeşitleri gibi uyku açma özelliğine sahiptir. İçinde yoğun kafein barındıran espresso, pratik kullanımı ve lezzetiyle de öne çıkmaktadır. Bununla birlikte, sabahın ilk saatlerinde içilmesiyle enerjik tutmaktadır.
Türk kahvesi esas itibariyle espresso gibi küçük miktarlarda içiliyor olsa da içim şekli ile farklılaşmaktadır. Espresso kısa içime sahipken Türk kahvesi oldukça uzun soluklu bir içime sahip kahvedir.
19. yüzyılın sonlarına doğru İtalya Turin 'de Angelo Moriondo adlı mucit ilk espresso makinesini icat etmiştir. Buhar gücünü direkt kahvenin üzerine vererek icadını tamamlamış ve 1884 yılında patentini almıştır.
Espresso, koyu kavrulmuş, Türk Kahvesi kadar olmasa da, yeteri kadar ince çekilmiş İtalya'ya özgü bir kahve türüdür.
"Viscous Cafe nere?", "Ass Kicker da ne ola ki?" diye kafasında deli sorular olanlar için açıklayalım: Viscous Cafe, Avustralya'nın Adelaide kentinde bulunan bir kafe ve bir bardağı 80 bardak kahveye eşit değerde kafein içeren dünyanın en sert kahvesini satan yer.
Tadı oldukça sert olan bu kahve fazlasıyla yoğun bir kıvama sahiptir ve küçük porsiyonlar (shotlar) şeklinde servis edilir. Espresso sade şekilde içilebildiği gibi ondan birçok kahve çeşidi de hazırlanabilir.
Bu da aslında bize kahve tüketiminde vücuda alınan kafein miktarını kontrol etmenin oldukça zor olduğunu gösterir. Dolayısıyla yukarıda bahsettiğimiz dört fincan kahve sınırını filtre kahve olarak düşünmeyi ya da eğer espresso tüketeceksek günde iki fincanda kalmamız gerektiğinin sinyallerini verir.
Espressonun geleneksel içimi elbette sütsüz, şekersiz safi kahve şeklindedir. Espressosun kadifemsi yapısı, kreması ve muhteşem lezzetinin alınması için taze kahve çekirdeklerinin öğütülmesi ile hazırlanmış espresso yeterlidir. Ancak elbette espresso sütle de içilebilir.
O zaman kimler espresso içiyor? Lider özelliğine sahip olanlar ve “work hard play hard” (çok çalış, çok eğlen) zihniyetinde yaşamayı seçenlerin içeceği espresso. Kısa olduğu için zaman kaybetmiyorlar.
Türk kahvesi, filtre kahve veya espresso gibi siyah kahvelerin metabolizmayı hızlandırıcı etkisi olduğu bilinmektedir. Dolayısıyla içerisine ekstra krema veya ilave şeker katmadığınız sürece az da olsa zayıflatıcı etkisinden söz edilebilir.
Espresso Kahvenin Zararları;
Espresso kahvenin içeriğindeki kafein kalbe kan akışını yavaşlattığından kalp zarar görebilir. Espresso kahve gün içerisinde aşırı tüketilirse kalp atışları hızlanabilir. İçeriğindeki kafein özofagusa etki ettiğinden dolayı mide ekşimesi yani reflü nedenidir.
Sadece bir bardak espresso kalbe giden kan akışını yavaşlatıyor bu da kalbe zarar veriyor. Yapılan yeni bir araştırmaya göre bir fincan espresso kalbiniz için oldukça zararlı olabilir. İçeriğindeki kafein miktarı nedeniyle espresso'nun sadece bir fincanı kardiyovasküler sisteme zarar veriyor.
İyi bir espresso shot'ı için kabul edilen süre 28 saniyedir.
Cappuccino ise süt ve süt köpüğüyle hazırlanan bir kahve türüdür. Espressodan hafiftir. Latteden daha serttir. Bir fincan içerisine shot espresso ekleniyor.
Espresso, İtalyanca dilinden Türkçe'mize geçmiştir.
gelişmekte olan kahve kültüründe de edinemediğimiz çok önemli iki sözcük var. birisi elbette espresso, kimi baristalar dahil, kahveci garsonlarının çoğu 'ekspresso' diyor ve fakat orijinali 'espresso' dur, basınçla sıkıştırmayla ilgilidir, kahvenin içinden basınçlı sıcak su geçirilerek yapılmasından gelir..
Daha fazla sıvı koyarsanız, çekirdeklerin içindeki odunsu tatlar ve diğer nahoş lezzetler suya geçiyor ve kahvenin tadı bozuluyor. Espresso'nun küçük kaplarda ve çok az miktarda içilmesinin nedeni bu; İtalyanların cimriliği değil. Duble içecekseniz iki misli su değil, iki ayrı 6.5 gr.'lık kahve kullanmanız gerekli.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri