Malzemenin ne denli ısı tutabiliyor olduğu, ısıl iletkenliği, basınç dayanıklılığı, boyutsal kararlılığı, düşük birim ağırlığına sahip olması, buhar geçirimliliği, çekme dayanıklılığı ve yüksek ısı direnci gibi özellikler yalıtım malzemesi seçerken mutlaka dikkat etmeniz gereken özelliklerdir.
Isı yalıtım malzemelerinin ısı iletim katsayılarının küçük olmalıdır. - Isı yalıtım malzemeleri hafif olmalıdır. - Isı yalıtım malzemeleri kokusuz olmalıdır. - Su ve nem absorbe etme özelliği olmalıdır. - Bakteri ve haşerelerin yuva yapmasına elverişli olmamalıdır. - Çürümeye karşı dayanıklı olmalıdır. - İlk özelliğini ...
Isı yalıtımı, binanın temelinden çatısına kadar dışa veya kullanılmayan kısımlara bakan yüzeylerine, ısı geçişini azaltan özel yalıtım malzemelerinin uygulanması ile yapılır. Çatıların yalıtımında çatıların şekline göre değişen yalıtım uygulamaları vardır.
Mantolama uygulaması, +5°C ile +30°C sıcaklık aralığında yapılmalıdır. Uygulamaya başlamadan önce bina üzerindeki cam, ahşap, vb. yapı elemanları kirlenmeye ve zarar görmeye karşı korunmalıdır. Binanın geneli ve mantolama yapılacak yüzey nemli olmamalı, döşeme şapları, iç ve dış duvar sıvaları kurumuş olmalıdır.
İlgili 29 soru bulundu
En az 15mm kalınlıkta uygulanmalıdır. Kullanım miktarı 1,4 kg /m²'dir (Her 1mm için). Donatılı kalın sıva uygulaması üzerine, dekoratif ve kalın sıvayı korumak amacıyla TSE ve/veya TSEK belgeli, çimento, akrilik veya silikat esaslı boya ve kaplama malzemeleri uygulanabilir.
Bina ısı yalıtım uygulaması iç ve dış duvarlara, toprak temaslı mahallere, katları ayıran döşemelere, tesisat boruları ve havalandırma kanallarına, garaj, depo gibi ısıtılmayan yerlere bakan duvarlara yapılır. Amaç ısı geçişini azaltarak ortamın ısısını korumaktır.
Expanded Polistren (EPS) Levhalar: Petrolden elde edilen, kapalı gözenekli beyaz renkli bir ısı yalıtım levhasıdır. Karbon takviyeli olanlar gri renktedir. Bünyesindeki gözeneklerde hareketsiz ve kuru hava bulunur. Bilinen en iyi ve ekonomik ısı yalıtım malzemesidir.
Taşyünün daha fazla avantajının olmasının sebebi malzemenin yanmaz, ses yalıtım, ısı yalıtım, izolasyon vb. gibi bir çok özelliği strafora göre daha fazla olması sebebiyle taşyünü malzemesini daha öncelikli malzeme olmasını sağlamaktadır. Taş yünü yangına karşı çok dayanıklı bir malzemedir.
Dolayısıyla EPS ısı yalıtım levhaları ile yapılan mantolama, binanın nefes almasına engel olmaz; ilave olarak binanın ısı yalıtımını sağlarken, bina donatısını korur ve binanın ömrünü uzatır. Mantolamada kullanılan ısı yalıtım levhalarının sağlığa zararlı olduğuna dair söylentiler gerçeği yansıtmamaktadır.
EPS bu 3 tip ısı yalıtım malzemesi içinde en ekonomik olanıdır. Isı yalıtım performansı en iyi olan, binanın duvarlardan nefes alması için su buharı geçirgenlik değeri düşük, su emme değeri ise standartların içinde bir malzemedir.
Isı yalıtım sıvaları doğal minerallerden oluşan yapılarından dolayı sağlığa zararlı hiçbir madde barındırmazlar. Böyle olduğu için de binaların iç cephelerinde de rahatlıkla uygulanabilmektedirler.
Isı yalıtımı, yapıların farklı sıcaklıklara sahip iç ve dış ortamlar arasındaki ısı geçişlerini azaltmak için yapılan işlemlerdir. Kış aylarında dış ortamdaki soğuk hava, iç mekanlarda ısı kaybına; yaz aylarında ise dış ortamdaki sıcak hava, iç mekanlarda ısı artışına neden olur.
Yapının dayanıklılığını sağlayarak ömrünü uzatır, Binanın onarım masraflarını azaltır, Binanın dış cephesini güzelleştirir, Atmosfere giden karbondioksit miktarını azaltarak, hava kirliliğinin azalmasına ve çevrenin korunmasına katkıda bulunur.
Isı yalıtımı ısı kaybını minimuma indirerek, evinizin yazın soğuk, kışın sıcak kalmasını sağlar. 2. Evinizin bölümleri arasında dengeli oda sıcaklıkları yaratır. Yaşadığınız mekânın daha sağlıklı ve konforlu olmasına yardımcı olur.
Dolayısıyla Binaların sürekli yapıldığı ve iklim şartlarının farklılık gösterdiği İstanbul için doğru yalıtım malzeme kalınlığı 4–5 cm olarak belirlenmiştir. Dolayısıyla Isı yalıtım köpüğü Türkiye'de 4–5 cm iken, Avrupa ülkelerinde hava şartlarına göre 15–20 cm olabiliyor.
Isı yalıtımında kullanılan malzemeler; fiberglas, cam yünü, taş yünü, polistren, poliüretan, selüloz, ahşap yünü levha, fenol köpüğü, cam köpüğüdür.
Sıvasız duvara mantolama yapılır mı, evet yapılır ama kaba sıvalı olursa daha iyi olur. Bazı duvarlarda çok çukurlu ve terazisi bozuk olursa mecburi kaba sıva ister. Sıvasız veya tuğlalı duvarlar yapılacak işlemler hemen hemen aynı.
Ortalama olarak, mantolama işleminin metrekare fiyatı 120-390 TL arasında değişebilir. Ancak, daha kaliteli malzemeler kullanılırsa veya işin yapılacağı bölgenin zorlu şartları varsa bu fiyatlar artabilir. Fiyatlandırma için mantolama firmaları ile iletişime geçmeniz ve fiyat teklifi almanız önerilir.
Bunlarada bölgesel olarak müdahaleler yapılabilir ve ısı yalıtımı kaldığı yerden devam edilebilir. Sonuç olarak mantolamamızın ömrü 1999 yönetmeliğinden sonra 80 ile 100 yıl arasında, yani bina ömrü kadardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri