19. yüzyılın sonlarına doğru İtalya Turin 'de Angelo Moriondo adlı mucit ilk espresso makinesini icat etmiştir. Buhar gücünü direkt kahvenin üzerine vererek icadını tamamlamış ve 1884 yılında patentini almıştır.
Espresso, koyu kavrulmuş, Türk Kahvesi kadar olmasa da, yeteri kadar ince çekilmiş İtalya'ya özgü bir kahve türüdür.
1901 yılında ise dünya gerçek bir espresso makinesi ile tanıştı. İtalyan Luigi Bezzera, espresso yapımında devrim olan bir makine üretti. Ancak makine fazla ısındığı için bir süre kahve yapılamıyordu. Tam da istenen bir makine yapmasına rağmen, Bezzera'nın ürettiği makinenin satışı yapılamadı.
Espresso, 1900'lü yıllarda İtalyanların keşfedip dünyaya tanıttığı, basınç gücünden yararlanılarak yapılan hızlı bir kahve demleme yöntemidir. Küçük porsiyonlarda servis edilir ve oldukça sert bir tadı, yoğun bir kıvamı vardır.
İlk gerçek espresso makinesi 1901 yılında bir İtalyan girişimci olan Luigi Bezzerra tarafından bulunuyor.
İlgili 40 soru bulundu
Zincir, ilk mağazasını 2014 yılında İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde açmıştır ve Türkiye ile Orta Doğu ve Avrupa'daki diğer ülkelerde toplam 126 mağazası bulunmaktadır. Sütiş ile birlikte Espressolab markası, Kocadağ Ailesi Şirketleri'ne aittir ve Emre ile Esat Kocadağ tarafından yönetilmektedir.
İyi bir espresso shot'ı için kabul edilen süre 28 saniyedir.
Kan akışının yavaşlaması ise kalbe zarar verebilir. Aşırı espresso tüketimi kalp atışlarını hızlandıracak şekilde uyarıcı etki yapabilir. Kafein, özofagusu etkileyerek mide ekşimesi yani reflüye neden olabilir. Espressonun içeriğinde bulunan kafein adrenalin gibi vücudun titremesine yol açan hormonları uyarabilir.
Espresso, İtalyanca dilinden Türkçe'mize geçmiştir.
Espresso diğer sert kahve çeşitleri gibi uyku açma özelliğine sahiptir. İçinde yoğun kafein barındıran espresso, pratik kullanımı ve lezzetiyle de öne çıkmaktadır. Bununla birlikte, sabahın ilk saatlerinde içilmesiyle enerjik tutmaktadır.
Diğer bir efsaneye göre ise, Yemenli Şeyh Şazili'nin 14. Yüzyılda kahveyi ilk içen kişi olduğudur. Bir başka rivayette, 16. Yüzyılda yaşamış olan Arap yazarı Ceziri'ye göre kahveyi ilk içen kişi Ez-Zebhani olarak bilinen Yemenli Cemalleddin Ebu Abdullah Muhammed İbn Said'dir.
Tarihçe. 1543 yılında Yemen Valisi Özdemir Paşa, lezzetine hayran kaldığı kahveyi İstanbul'a getirdi. Türkler tarafından bulunan yepyeni hazırlama metodu sayesinde kahve, güğüm ve cezvelerde pişirilerek Türk Kahvesi adını aldı.
Kahve Arap Yarımadasına Gidiyor
Kahve Arabistan'ın Yemen bölgesinde yetiştiriliyordu ve 16. yüzyılda İran, Mısır, Suriye ve Türkiye'de biliniyordu. 16. yüzyılda yaşayan Arap yazar Ceziri'ye göre kahveyi ilk içen kişi ez-Zebhani olarak bilinen Yemenli Cemalleddin Ebu Abdullah Muhammed İbn Said'dir.
İtalya – Espresso
İtalyanların tüm dünyaya hediye ettiği Espresso'nun diğer kahve türlerine göre kafein oranı fazla. İnce öğütülmüş kahvenin üzerine basınç yoluyla sıcak suyun eklenmesiyle ortaya çıkan Espresso, birçok insan için kahvenin en mükemmel halidir.
Kolombiya, kahve üretim hacmi bakımından rakip ülkelerin gerisinde kalmış olsa da, dünyanın en iyi kahvesinin üretildiği yer olarak ün yapmış bir ülke.
Cappuccino (okunuşu: Kapuçino), İtalyan yapımı bir kahve türüdür. Espresso ve sıcak sütün kaynatılmasıyla meydana gelir.
Barista; espresso yapan, sunan ve bilen kişiye denir. Barista kelimesi İtalyancadan gelmektedir ve kelimenin ilham kaynağı barmendir. İtalya'da erkek baristalara baristi, kadın baristalara bariste denmektedir.
Bu da aslında bize kahve tüketiminde vücuda alınan kafein miktarını kontrol etmenin oldukça zor olduğunu gösterir. Dolayısıyla yukarıda bahsettiğimiz dört fincan kahve sınırını filtre kahve olarak düşünmeyi ya da eğer espresso tüketeceksek günde iki fincanda kalmamız gerektiğinin sinyallerini verir.
Espresso kelime olarak İtalyanlar tarafından ortaya çıkmış olup “dışarı çıkmaya zorlamak”” force out” anlamına gelmektedir; yüksek basınç uygulanan suyun kahvenin arasından geçmesiyle elde edildiği için bu ismi almıştır.
Ayrıca kahve çekirdeklerinizin öğütülme boyutu da oldukça önemlidir. Çok kalın öğütülen kahve çekirdekleri sulu ve tatsız bir espressoya neden olurken, çok ince öğütülen kahve çekirdekleri ise acı ve hafif yanmış tadı veren bir espressoya neden olur.
Türk kahvesi, filtre kahve veya espresso gibi siyah kahvelerin metabolizmayı hızlandırıcı etkisi olduğu bilinmektedir. Dolayısıyla içerisine ekstra krema veya ilave şeker katmadığınız sürece az da olsa zayıflatıcı etkisinden söz edilebilir.
Espressonun geleneksel içimi elbette sütsüz, şekersiz safi kahve şeklindedir. Espressosun kadifemsi yapısı, kreması ve muhteşem lezzetinin alınması için taze kahve çekirdeklerinin öğütülmesi ile hazırlanmış espresso yeterlidir. Ancak elbette espresso sütle de içilebilir.
Cappuccino ise süt ve süt köpüğüyle hazırlanan bir kahve türüdür. Espressodan hafiftir. Latteden daha serttir. Bir fincan içerisine shot espresso ekleniyor.
kısaca söylemek gerekirse, genellikle şeker koyarlar. bence, gerçekten iyi bir mekanda yapılan espressonun tadı şeker ya da başka bir tatlandırıcı kullanmadan da daha iyi alınılabilir. küçük bir kahve kaşığı şeker ( kahve kaşığı çay kaşığından daha küçüktür özellikle de moka potla yapılan espressolarda* kuraldır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri