20. yüzyılın başlarında Luigi Bezzera ve Desiderio Pavoni bu makinelerin ilk modellerine ilişkin kayda değer geliştirmeler yapmış ve espresso makinelerinin gerçek mucitleri olarak değerlendirilmişlerdir.
19. yüzyılın sonlarına doğru İtalya Turin 'de Angelo Moriondo adlı mucit ilk espresso makinesini icat etmiştir. Buhar gücünü direkt kahvenin üzerine vererek icadını tamamlamış ve 1884 yılında patentini almıştır.
Espresso, koyu kavrulmuş, Türk Kahvesi kadar olmasa da, yeteri kadar ince çekilmiş İtalya'ya özgü bir kahve türüdür.
Espresso, 1900'lü yıllarda İtalyanların keşfedip dünyaya tanıttığı, basınç gücünden yararlanılarak yapılan hızlı bir kahve demleme yöntemidir. Küçük porsiyonlarda servis edilir ve oldukça sert bir tadı, yoğun bir kıvamı vardır.
1900'lü yıllarda İtalyanların keşfettiği ve dünyaya tanıttığı espresso, hızlı bir kahve demleme yöntemidir.
İlgili 43 soru bulundu
Zincir, ilk mağazasını 2014 yılında İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde açmıştır ve Türkiye ile Orta Doğu ve Avrupa'daki diğer ülkelerde toplam 126 mağazası bulunmaktadır. Sütiş ile birlikte Espressolab markası, Kocadağ Ailesi Şirketleri'ne aittir ve Emre ile Esat Kocadağ tarafından yönetilmektedir.
Tarihçe. 1543 yılında Yemen Valisi Özdemir Paşa, lezzetine hayran kaldığı kahveyi İstanbul'a getirdi. Türkler tarafından bulunan yepyeni hazırlama metodu sayesinde kahve, güğüm ve cezvelerde pişirilerek Türk Kahvesi adını aldı.
Kan akışının yavaşlaması ise kalbe zarar verebilir. Aşırı espresso tüketimi kalp atışlarını hızlandıracak şekilde uyarıcı etki yapabilir. Kafein, özofagusu etkileyerek mide ekşimesi yani reflüye neden olabilir. Espressonun içeriğinde bulunan kafein adrenalin gibi vücudun titremesine yol açan hormonları uyarabilir.
Daha fazla sıvı koyarsanız, çekirdeklerin içindeki odunsu tatlar ve diğer nahoş lezzetler suya geçiyor ve kahvenin tadı bozuluyor. Espresso'nun küçük kaplarda ve çok az miktarda içilmesinin nedeni bu; İtalyanların cimriliği değil. Duble içecekseniz iki misli su değil, iki ayrı 6.5 gr.'lık kahve kullanmanız gerekli.
Espresso, İtalyanca dilinden Türkçe'mize geçmiştir.
İtalya – Espresso
İtalyanların tüm dünyaya hediye ettiği Espresso'nun diğer kahve türlerine göre kafein oranı fazla. İnce öğütülmüş kahvenin üzerine basınç yoluyla sıcak suyun eklenmesiyle ortaya çıkan Espresso, birçok insan için kahvenin en mükemmel halidir.
Espresso kelime olarak İtalyanlar tarafından ortaya çıkmış olup “dışarı çıkmaya zorlamak”” force out” anlamına gelmektedir; yüksek basınç uygulanan suyun kahvenin arasından geçmesiyle elde edildiği için bu ismi almıştır.
Kaynamış kahve tanelerinin acı bir tadı vardı tabii. Rahip Marco D'Aviano, bu acı tada bal, süt ve krem katarak dünyanın ilk cappuccino'sunu yarattı.
Barista; espresso yapan, sunan ve bilen kişiye denir. Barista kelimesi İtalyancadan gelmektedir ve kelimenin ilham kaynağı barmendir. İtalya'da erkek baristalara baristi, kadın baristalara bariste denmektedir.
Cappuccino (okunuşu: Kapuçino), İtalyan yapımı bir kahve türüdür. Espresso ve sıcak sütün kaynatılmasıyla meydana gelir.
Basınç sayesinde suyun buharıyla kahvenin yapılması fikri komşu İtalya'da da oldukça tutmaya başladı. Böylece 1884 yılında İtalyan Angelo Mariondo, Kessel'in fikrinden esinlenip benzer bir makine yaratmayı başardı. Makine, ısıtılan su kazanının 1.5 bar basınçla suyu kahve yatağından geçirip demlenmeyi tamamlıyordu.
İyi bir espresso shot'ı için kabul edilen süre 28 saniyedir.
Espresso diğer sert kahve çeşitleri gibi uyku açma özelliğine sahiptir. İçinde yoğun kafein barındıran espresso, pratik kullanımı ve lezzetiyle de öne çıkmaktadır. Bununla birlikte, sabahın ilk saatlerinde içilmesiyle enerjik tutmaktadır.
Bu da aslında bize kahve tüketiminde vücuda alınan kafein miktarını kontrol etmenin oldukça zor olduğunu gösterir. Dolayısıyla yukarıda bahsettiğimiz dört fincan kahve sınırını filtre kahve olarak düşünmeyi ya da eğer espresso tüketeceksek günde iki fincanda kalmamız gerektiğinin sinyallerini verir.
Ayrıca kahve çekirdeklerinizin öğütülme boyutu da oldukça önemlidir. Çok kalın öğütülen kahve çekirdekleri sulu ve tatsız bir espressoya neden olurken, çok ince öğütülen kahve çekirdekleri ise acı ve hafif yanmış tadı veren bir espressoya neden olur.
Türk kahvesi, filtre kahve veya espresso gibi siyah kahvelerin metabolizmayı hızlandırıcı etkisi olduğu bilinmektedir. Dolayısıyla içerisine ekstra krema veya ilave şeker katmadığınız sürece az da olsa zayıflatıcı etkisinden söz edilebilir.
Espresso özellikle kısa bir demleme süresine sahiptir - kahve sadece 20-30 saniye su ile temas halinde olmalıdır. Diğer taraftan, soğuk demleme süresi bir gece (yaklaşık 12 saat) olmalıdır.
NESCAFÉ'nin Ortaya Çıkış Hikayesi
1929 Büyük Bunalımı döneminde Brezilya hükümetinin isteğiyle depolarda biriken kahve stoklarının yeniden ekonomiye kazandırılması için çalışmaya başlayan Nestlé, 8 yıl süren araştırmalar sonucunda ortaya çıkardığı çözünebilir kahveyi ilk olarak 1938 yılında piyasaya sundu.
Kahvenin anavatanı Etiyopya'nın Kaffa bölgesi olmuştur. Kaffa'nın ormanlarında yetişen Arabika kahve ağaçlarındaki kahve çekirdekleri ilk işlenen kahve olarak bilinmektedir.
İlki; 1517 yılında Yemen Valisi olan Özdemir Paşa tarafından Yemen'den İstanbul'a Kanuni Sultan Süleyman'a sunulmak üzere getirmesidir. Yemen Valisi Özdemir Paşa'nın getirdiği kahvenin tadını beğenen sultan ve saray çevresi kahveci ustaları tarafından hazırlanan kahve içme ritüellerine başlarlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri