bir şeyi kendi kaplamıyla tanımlayan tanımlardır. bu tür tanımlar yeni bir bilgi vermez. örneğin, 'ev evdir. ', 'adam gibi adam', 'totoloji gibi totoloji' gibi tanımlar kendi başlarına yeni bilgi vermez. türkçe kaynaklarda eşsözel olarak geçmektedir.
Bir bileşik önerme, önermeyi oluşturan önermelerin tüm doğruluk değerleri için her zaman 1 oluyorsa bu önermeye totoloji denir. Bir bileşik önermenin totoloji olduğunu göstermek için sadeleştirme yöntemi ya da bir doğruluk tablosu ile doğruluk değerinin her zaman 1 olduğunu göstermemiz gerekir.
Totoloji, bir şeyi kendi kaplamı ile ifade eden tanımlamaların yeni bir bilgi vermediği belirtilmektedir. Bu durum örneklemeler ile açıklanırsa: Örneğin, "Ev, evdir." ; "Adam gibi adam" ; "Totoloji gibi totoloji" gibi tanımlar kendi başlarına yeni bilgi vermemektedir.
Totoloji, hepdoğru veya eşsöz, bir bileşik önermenin kendini oluşturan önermelerin her değeri için daima doğru sonuç vermesi durumu. Bir şeyi kendi kaplamıyla tanımlayan tanımlardır.
Totoloji (retorik), sözün gereksiz, herhangi bir ek bilgi içermeyen şekilde tekrar kullanımı. Truizm, tartışmaya hiçbir şey katmayan çok bariz bir iddia, söylem.
İlgili 40 soru bulundu
i. (Fr. tautologie < Lat. < Yun.) mantık. Açıklama için getirilen bilginin aslında söz konusu olan düşüncenin bir tekrârı olması, bir önermede yüklemin ifâde ettiği şeyin konuda daha önce ortaya konmuş bulunması keyfiyeti, eş söz, geneleme: “Varlık ne ise odur;” “Bütün sarı çiçekler renklidir.” gibi.
Çelişki, bir önermenin doğru halinin, aynı ortam geçerli iken ikinci defa önerildiği bir durumda, yerine negatif biçiminin doğru bulunması ile ortaya çıkar. Mantık tekniğinin yeniden gözden geçirilmesi adına bir koşul olarak kabul edilebilir.
Öte yandan mantıksal bakımdan A A'dır formunda olan, bir şeyi yine kendisiyle tanımlayan, formel bakımdan yetkin olmakla birlikte , bize yeni bir bilgi vermeyen tanıma totolojik tanım adı verilmektedir.
sözün gereksiz, herhangi bir ek bilgi içermeyen şekilde tekrar kullanımı. ayrıca mantık biliminde kesin doğru olan önermedir.
Mantıkta, matematik ve psikoloji gibi alanlarda ancak ve ancak, iki ifade arasındaki iki koşullu mantık bağlacını belirtir. Birbirine bağlı olan iki ifadenin birinin doğruluğu için ötekinin doğru olması gerekmektedir, dolayısıyla ya iki ifade de doğru, ya da her ikisi de yanlıştır.
P ve Q 'ya iki bileşik önerme dersek, P ve Q mantıksal eşdeğerse P ≡ Q veya P ⇔ Q şeklinde gösterilir. Totolojiler ve çelişkilerde olduğu gibi mantıksal eşdeğerlilik de P ve Q' nun yapılarının sonucudur. İki önerme arasında oluşabilecek bir diğer yapıya-bağımlı ilişki de mantıksal anlamdır.
Açık önermeyi doğrulayan elemanların kümesine “doğruluk kümesi” denir. “x artı 1, eşittir 2” açık önermesinin doğruluk kümesini bulalım: x bir doğal sayıdır ve x artı 1, eşittir 2'dir. x'e 1 değerini verirsek 2'yi buluruz. Buradaki doğruluk kümesinin bir tane elemanı vardır ve elemanı da1'dir.
Çift gerektirme, bir matematik terimidir. Çift yönlü bir önerme olarak bilinen gerektirme mantık konusu olarak öğrencilere öğretilmektedir. Çift gerektirme terimi, doğruluk değeri her zaman 1 çıkan bir önermedir. Çift gerektirme önermeleri p ile q şeklinde ifade edilmektedir.
Mantık, doğru düşünmenin kurallarını inceleyen felsefi bir disiplindir. Bu açıdan mantık, bilginin doğruluğunu değil, bilginin doğruluğunu ifade eden düşünce ve kavramların kendi içsel bütünlüğünün doğruluğunu inceler.
İse bağlacı : p doğru bir önerme q yanlış bir önerme iken ise bağlacı ile yapılan “p ise q” bileşik önermesi yanlış diğer durumlarda doğrudur. “p ise q” önermesi genellikle p ⇒ q ile belirtilir. Koşullu öneme : “ise” bağlacı ile oluşturulan p ⇒ q bileşik önermesine koşullu önerme denir.
Felsefede doğru bilgiye ulaşmanın yöntemlerini araştıran ve belirleyen felsefi disipline mantık denir. Mantıkta matematik, fizik ve geometri gibi sayısal bilimlerden sıklıkla faydalanılır. En çok kullanılan yöntemler ise tümevarım ve tümdengelim yöntemidir.
Mantık, iki büyük bölüme ayrılır: Formel veya genel mantık, metodoloji ve özel mantık.
Mantıkta “ise” bağlacının bir diğer adı koşullu önerme olarak geçmektedir. Tek taraflı olma özelliği barındıran koşullu önermenin gösterimi (⇒) şeklindedir. Mantıkta “ise” bağlacı günlük yaşamda kullanımı söz konusu olan “ise” bağlacına çok fazla benzerlik göstermektedir.
Matematiksel yollarla doğruluğu ispatlanabilen ifadeler teorem olarak adlandırılırken (Taylor & Garnier, 2014) doğru veya yanlış olduğu ispatlanabilen ifadeler önerme olarak adlandırılmaktadır (Kuşlu, 2016). Matematiksel olarak ispat gerektirmeyen, doğruluğu kabul edilen ifadelere aksiyom denir (Gerstein, 2012).
Sosyoloji – mikro düzeyde bireysel faillik ve etkileşimden makro düzeyde sistemler ve toplumsal yapıya kadar insan sosyal ilişkisini anlamak, çeşitli ampirik araştırma ve eleştirel analiz yöntemlerini kullanarak toplumsal yapıyı inceleyen bir çalışmadır.
Mantıkta, doğrulanabilir ya da yanlışlanabilir olmak zorunda olan ifadelere önerme denir. Kesin olan cümleler yanlış veya doğru da olsa önermedir; yani cümlenin yanlış veya doğru olduğunun bilinmesi gerekmez, doğrulanabilir olduğunun bilinmesi yeterlidir.
İse Bağlacının Değili
"İse" bileşik önermesinin değili, denk olduğu "veya" bileşik önermesi ve De Morgan kuralı kullanılarak bulunabilir. ÖRNEK: : Büyük ikramiyeyi kazanırsam araba alırım. : Büyük ikramiyeyi kazanırım ve araba almam.
Mantığın bir bilim olarak Aristoteles (ö. MÖ 322) tarafından kurulduğu kabul edilir. Fakat daha önce Sofistlerin, “mantık”ı, işlerine geldiği şekilde kullandıkları bilinmektedir. Mantığın bu kullanımı; sofizm, mugalata, safsata gibi kavramların da ilk örnekleri durumundadır.
birbiriyle çelişen, biri diğerini çürüten, tutarsız (ifâde v.s.)
Aristoteles karesinde, özne ve yüklemi aynı olan, fakat birbirlerinden hem nicelik ve hem de nitelik bakımından farklı olan önermeler çelişik önermeler olarak tanımlanır.Buna göre, 'Tüm insanlar ölümlüdür' önermesi ile 'Bazı insanlar ölümlü değildir' önermesi çelişik önermelerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri