Subhanallahi ve Bihamdihi Subhanallahil Azim Estağfirullah zikrinin anlamı: Allah'ı hamd ile tüm eksikliklerden tenzih ederek tesbih ederim. Azim olan Allah'ı her türlü eksikliklerden tenzih ederek tesbih ederim.
Subhanallahi ve Bihamdihi Subhanallahil Azim Estağfirullah Anlamı Nedir? Bu zikir, "Allâh'ı hamd ile tüm eksikliklerden tenzih ederek tesbih ederim. Azîm olan Allâh'ı her türlü eksikliklerden tenzih ederek tesbih ederim." manasına gelmektedir.
Subhan'Allāh (Arapça yazılışı: سبحان الله); Türkçeye sıklıkla "Allah münezzehtir" şeklinde çevrilen, Türkçe diziliş ile "Allah Subhan'dır" anlamında olan Arapça bir ifadedir. İfade, Subhan ve Allah kelimelerinin birleşiminden oluşur.
Subhanallah Allah'ın efalinde, sıfatında, zatında bütün eksikliklerden ve kusurlardan uzak olduğunu ifade eder. Subhanallah Ne Demek? Subhanallah Allah'ı bütün eksiklik ve kusurlardan uzak olduğunu bilip bunu söylemektir. Subhanallah Kuran-ı Kerim'de geçen teşbihlerden birisidir.
Sübhanallah Arapça kökenli bir kelimedir. Dini açıdan büyük öneme sahip olan bu kelime TDK ya göre 'Allah kusursuzdur' şeklinde yorumlanır. Aynı zamanda Allah arınık ya da Allah mutlak ve üstündür şeklinde tabir edilir.
İlgili 40 soru bulundu
Kelime bir tövbe ifadesidir. Dini lügatte estağfurullah bağışlanma amacı ile Rabden af dilemek olarak tanımlanır. Türkçemizde ise ikram ve hürmet karşısında tevazu maksadı ile söylenir.
Elhamdülillah veya Elhamdulillah (Arapça: الحَمْد لله) kısaca Tahmid olarak bilinen ve Şükür Allah'adır, Allah'a şükürler olsun anlamında kullanılan Arapça söz.
Bunun üzerine Rasulullah: "Yüz defa sübhanallah derse o kimseye bin sevap yazılır veya bin günahı bağışlanır." İmam Nevevi el Ezkar kitabında şöyle dedi: “İmam Hafız Ebu Abdullah el Hamidi şöyle dedi: Muslim kitabında ve diğer rivayetlerde “veya bin günah bağışlanır” olarak geçmektedir.
SUBHÂNALLAH: Allah subhandır, her türlü kusurdan, acizlikten, eksiklikten uzaktır. Bu kelime, Allah'ın zatında, sıfatlarında ve fiillerinde bütün kusurlardan ve noksanlıklardan uzak olduğunu ifade eder. Cenab-ı Hakk'ın mahlûkatı ve eserleri karşısında duyulan hayret ve şaşmayı ifade etmek için söylenir.
Elhamdülillâh cümlesinin kısaltılmış şekli. Bütün medih türlerini içeren, sevgi ve tâzimle Allah'a yönelen övgü ve şükür anlamında bir terim.
Subhanallah, Allah'ın rızası için yapılan tesbihatlarda geçen zikirlerden biridir. Bunun bilinciyle Allah'ı anan ve Subhanallah diyen mümin sevap kazanır.
Tesbih çekmek namazlardan sonra 33 kez subhanallah, 33 kez elhamdülillah ve 33 kez Allahu Ekber denilerek yapılmaktadır. Toplamda 99 tesbih tanesi çekilerek arkasından dua edilir. Tesbih Çekilirken Ne Söylenir? Tesbih çekilirken namazlardan sonra 33 kez subhanallah, 33 kez elhamdülillah ve 33 kez Allahu Ekber denilir.
“Bir kimse günde yüz defa sübhânallâhi ve bi–hamdihî derse, onun günahları deniz köpüğü kadar bile olsa hepsi bağışlanır.” (Buhârî, Bed'ü'l–halk 11; Daavât 64, 65; Müslim, Zikir 28.
Arapça söylenişi (okunuşu) "Estağfirullah" biçimindedir, fakat bu kullanım TDK'da doğru değildir. Çünkü dilimize yerleşmiş, Türkçeleşmiş halinin doğru kullanımı "Estağfurullah"tır. Zikirde doğru olan ise estağfirullahtır.
Sadece dili ile istiğfarda bulunmak yeterli değildir; niyeti ve amelleri de dilini doğrulamalıdır. Tövbenin en makbul olanı, günahtan kesin dönüş yapılarak, Allah'tan bağışlanma istenmesidir. Buna "nasûh tövbe" denir. "Allah'ım, şüphesiz ben sana tövbe ve istiğfar ediyorum." der ve namazını kılar.
Arapça'daki hali estağfirullah olup istiğfar kelimesinden türetilmiştir. Estağfurullah TDK anlamı ile Allah'a tövbe etmek, af dilemek anlamına gelir. Günlük dilde kullanımında ise pişmanlık, özür manasına gelir. Bu kelime, teşekkür ya da övgü karşılığında nezaket ve alçakgönüllülük amacıyla kullanılır.
Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed (S.A.V) Efendimiz; bu hadis-i şerifte; "Elhamdülillah" ifadesinin Rabbimiz Teala'nın katındaki değerine işaret etmektedir. Gerçekten bu ifade; şükür, övgü ve sena gibi kutsi manaları içinde barındıran yüce bir ifade-i celiledir.
Uyumadan önce' '33 SUBHÂNALLÂH 33 ELHAMDULİLLÂH ve 34 ALLÂH-U EKBER'' okumanın fazîletleri - YouTube.
Allah'ın yarattığı güzellikler ve hikmetler karşısında hayrette kalan mümin kullar, Subhanallah diyerek Allah'ın her türlü zaaftan münezzeh olduğunu ifade ederler. 2- Elhamdülillah: Elhamdülillah, Allah'ım sana şükürler olsun manasına gelir. Bu kelime aynı zamanda hamd (övgü) yalnızca Allah'adır demektir.
Bir hadiste bildirildiğine göre; bir kişi sabah vakitlerinde 100 defa akşam vakitlerinde ise yine 100 defa tekbir getirirse o gün içerisinde, bir benzerini yapmış biri dışında kimseden daha büyük bir amel işleyemez.
“Sübhanellah” lafzı, Allah'ın her tülü şirk ve noksanlıktan uzak olduğunu ifade etmektedir. “Elhamdulillah” ise, Rahman ve Rahim olan Allah'ın sonsuz rahmetinin bir tezahürü olarak, bütün nimetlerin ve iyiliklerin Onun tarafından yarattıklarına, özellikle insanlara verildiğini ifade etmektedir.
Allah'ın Resûlü bu zikri, üzerine güneş doğan her şeyden daha üstün tuttuğunu söylemektedir. Bu ifadesiyle Efendimiz bütün dünya nimetlerinin gelip geçici, fakat bu zikrin sevabının kalıcı olduğunu hatırlatmakta, bunun için de fâni şeylerin değil, sevabı tükenmeyen işlerin peşine düşmek gerektiğini ima etmektedir.
Bütün medih türlerini içeren, sevgi ve tâzimle Allah'a yönelen övgü ve şükür anlamında bir terim. Elhamdülillâh cümlesinin kısaltılmış şekli. Allah'ın isimlerinden (esmâ-i hüsnâ) biri.
Hamd, yeni bir nimete kavuşma, güzel bir iş yapma veya musibetten kurtulma durumunda, kendisine o nimeti veren, o iyi işi nasip eden veya o musibetten koruyan Allah Teâlâ'yı hatırlama ve yüceliğinin bilincinde olmadır.
İslam âlimleri şükrü şöyle tarif etmişlerdir: Şükür, her nimetin Allah'tan geldiğini bilip dil ile de hamd etmektir. Allahü teâlânın emirlerini yapıp yasak ettiklerinden sakınmak şükretmek olur. İnsanların hidayeti için çalışmak, onları irşat etmek de şükür sayılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri