Kayısı çayının faydaları nelerdir? Kayısı zengin lif içeriğine sahiptir, bu sayede bağırsak hareketliliğini sağlar. Besinlerin absorbe edilmesine ve işlenmesine destek olur. Böylelikle kabızlık sorununun giderilmesini sağlar.
Bağırsak problemlerini de çözmeye yarayan kayısı çayı bağırsak fonksiyonlarının rahat çalışmasını sağlar. Kayısı çayı özellikle kabızlığa iyi gelmektedir. Kayısı Çayı Ne Zaman ve Ne Sıklıkla İçilmelidir? Kayısı çayı aç karnına sabahları içilmelidir.
Günde 3-4 kez aralıklarla kabızlık giderici çayı için ! Akşamdan 1 kuru kayısı ve 1 mürdüm eriği bir bardak suyun içine atın ve sabaha kadar bekletin sabah aç karnına önce suyu için ardından kayısı ve eriği tüketin.
Peki, form çayı aç mı tok mu içilir? Form çayı içeriğinde yer alan bileşenlerin daha etkili çalışabilmesi için aç karnına tüketilmesi önerilir.
Kayısının yaprakları da kullanılır. Kayısı kompostosu idrar söktürür ve kabızlığı giderir. Kuru kayısı A, B ve C vitaminleri ve potasyum minerali açısında oldukça zengindir.
İlgili 27 soru bulundu
Kayısı çayı günde en fazla 1-2 fincan içilmelidir. Uzun süre düzenli olarak tüketmemeli, ara vererek içmelisiniz. Ayrıca kayısı çayının su attırrıcı özelliğinden dolayı tükettiğiniz günler bol su içmeye dikkat etmelisiniz. Zayıflamak için kayısı çayından maksimum etki alabilmek için sağlıklı beslenmelisin.
Kayısının içinde bulunan pektin, lif ve selüloz bağırsakların çok iyi çalışmasını sağlar. Günde 3-4 adet kayısı kabızlık ve farklı sindirim sorunlarına çözüm olabilir. Doğal bir lif deposu olan kayısı hastalıklara karşı koruyor.
Kuru kayısı faydaları denince birçok kişinin aklına gelen ilk konu kabızlığa iyi geliyor olmasıdır. İçeriğinde bulunan selüloz ve pektik sayesinde bağırsakların çalışmasını ve metabolizmanın hız kazanmasını sağlayan kuru kayısı, kabızlık tedavisi için de uzmanların önerdiği bir besindir.
Kabızlığın çözümü lifli beslenmektir.
Meyve ve sebze yiyin. Ekmek, makarna ve beyaz pirinç yerine tam tahıllı ürünleri tercih edin. Gaz ve şişkinlik problemi yaşamamak için lif alımınızı yavaş yavaş artırın. Bir günde her zaman içtiğinizden en az 2-4 bardak daha fazla su için.
Bitki Çayları: Nane, rezene, zencefil, ekinezya, karahindiba, sinemeki gibi bitki çaylarının tüketilmesi kabızlığın anında geçmesine yardımcı olan en etkili bitki çaylarıdır.
Bunlar arasında günlük sıvı tüketimini arttırmak, kuru kayısı, incir, erik ve mürdüm eriği gibi kuru meyvelerin, elma, üzüm ve avokado gibi taze lifli meyvelerin, ıspanak, lahana, kızılcık, kereviz, pancar, pırasa, baklagiller gibi bol lifli sebze ve gıdaların tüketimine yer vermek en etkili yöntemler arasındadır.
Bağırsağın doğal çalışma hareketi azalır ve bu kronik kabızlık haline gelebilir. Bitki çayları arasında rezene, papatya, ıhlamur sindirim sisteminin rahatlamasına yardımcı olur.
Ananas da bağırsak çalıştıran meyveler arasında yer alır. Erik, limon, elma, kivi, mandalina gibi meyveler de bağırsakları iyi çalıştırır. Brokoli, lahana, kabak, biber bağırsak çalıştıran sebzeler arasında bulunur.
- Kuru meyveler; kuru erik, kuru incir, kuru kayısı. Üzerine ılık su içilmesi tavsiye edilir. Sabah aç karnına daha etkilidir. - Taze Meyveler; elma, armut, kivi, incir, turunçgiller, üzüm, avokado gibi meyveler bağırsakları çalıştıran lif bakımından zengin besinlerdir.
Bağırsak tembelliği aynı zamanda tembel bağırsak sendromu olarak da adlandırılır. Genellikle bağırsak tembelliği belirtileri, kabızlık belirtileri ile benzerlik gösterir. Sürekli gaz hissi ve tuvalete çıkmakta zorlanma en belirgin özelliklerindendir.
3)Sabahları aç karnına bir bardak ılık su ile birlikte; 1 yemek kaşığı kuru kayısı veya kuru erik marmelatı tüketin. Kuru eriğin içinde bulunan “difenil izatenin” adlı madde bağırsak hareketlerini arttırır.
Bağırsak tembelliğinin birçok sebebi olabilir, yanlış beslenme ve hareketsizlik de bu sebeplerdendir. Kabızlık kadınlarda erkeklere oranla 2 kat daha fazla görülüyor. Kabızlık sorununda sıvı tüketimi çok önemli. Vücuttaki su kaybının yüzde 10 oranında azalması, kabızlık için yeterli bir neden.
Bunun yanında sürekli devam eden kabızlık durumları Rektal prolapsus, anal fissür, hemoroid, multiple skleroz ve Parkinson gibi önemli sinir sistemi hastalıkları, tiroid rahatsızlıkları ve depresyon gibi durumların belirtisi olabilmektedir.
Sabah uyanınca 1 bardak oda sıcaklığında su ve 1-2 adet kuru kayısı ve kuru erik, çözüme ulaştıracaktır.
Kayısı Çayı Zayıflatır mı? Bu sorunun cevabı kısaca evet demek doğru olacaktır. Kayısı çayının pek çok faydası olduğu gibi vücutta yer alan fazla kilolarında atılmasını sağlamaktadır. Eğer zayıflamaya karar verdiyseniz kayısı çayı tüketerek zayıflamaya başlayabilirsiniz.
1 tatlı kaşığı kurutulmuş kayısıyı cezveye boşaltın. İçine 1 buçuk bardak içme suyu ekleyin ve 5 dakika kaynatın. Ardından altını kapatıp 5 dakika demlenmesi için bekleyin. Daha sonra kayısıları süzün ve afiyetle için.
İçerdiği fenolik bileşenlerin antioksidan etkileri sayesinde antiinflamatuar (iltihap giderici) etki sağlar. İdrar söktürücü etki ile antioksidan etkileri sayesinde kiraz sapı çayı idrar yolu enfeksiyonları ile mücadeleyi desteklerken böbrek sağlığını korumaya da yardımcı olur.
Karabiber, kimyon, zerdeçal, biberiye ve kırmızı pul biber bağırsakların çalışma hızını artırır. Zengin lif yapısı sayesinde bağırsakları temizleyen diğer besin ise keçiboynuzudur. Hem bağırsak temizliği hem de şişkinlik için en etkili çaylardan birisi rezene çayıdır. Tüm yeşil yapraklı sebzeler lif kaynağıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri