Estetisyenlik ise, tıp eğitimi gerektirmeyen bir meslek eğitimidir. Milli Eğitim Bakanlığı'nın düzenlediği, belli bir sürede planlanan müfredata göre gerçekleşen bir programdır. Bu programa katılmadan dahi kendini estetisyen olarak tanıtanlar vardır.
Estetisyen; Doktor olmayan (Tıp fakültesi okumamış), milli eğitim bakanlığının düzenlediği veya bakanlığın onay verdiği güzellik salonlarında kurs görerek sertifika programını tamamlayıp, sertifikası olan, ve güzellik salonlarında çalışan, iğne epilasyon dışında girişim yapma yetkisi olmayan güzellik uzmanlarıdır.
2 yıllık Saç Bakımı ve Güzellik Hizmetleri Bölümü mezunları güzellik sektöründe istihdam edilir.
Estetisyen olmak için önceden belirlenmiş bir eğitim süresinden bahsedilemez. Çünkü estetisyenlik için formal bir eğitim şartı yoktur. Ancak Milli Eğitim Bakanlığına bağlı kurumlardan gerekli eğitimleri alarak bu mesleği yapacak kişilerin eğitim süresi ortalama 1-2 yıldır.
Medikal estetik, cerrahi müdahale gerektirmeyen, non-invaziv (cerrahi olmayan) kozmetik uygulamalarla cilt ve vücut görünümünün iyileştirilmesini amaçlayan bir tıp dalıdır.
İlgili 25 soru bulundu
Estetisyenlik ise, tıp eğitimi gerektirmeyen bir meslek eğitimidir.
Estetik Tıp, sanatsal bir bilimdir. Cildin, yüzün, vücudun görünüşünü, dokusunu ve konturunu düzeltmek için çeşitli prosedür ve tetkiklere dayanan, tıbbın gelişmekte olan bir dalıdır.
Kariyer.net kullanıcılarının iş başvurusu yaparken paylaştıkları maaş beklentilerine göre, Estetisyen maaş beklentisi aylık ortalama 20.300 TL seviyesindedir. Kullanıcıların en sık paylaştığı maaşlar 18.000 TL ile 23.900 TL arasında değişmektedir.
Türkiye'de bir estetisyenin aylık ortalama maaşı 12.500 TL ile 46.000 TL arasında değişebilir. Sonuç olarak, estetisyenler, müşterilerin cilt bakımı, manikür, pedikür, saç bakımı ve makyaj gibi hizmetlerden yararlanmalarına yardımcı olan profesyonellerdir.
Estetisyen Mesleği İçin İş Olanakları Nelerdir? Hastanede çalışmak isteyen adaylar, estetisyen iş ilanları hastane ilanlarına başvurabilir.
Halk arasında kısaca estetik cerrah, plastik cerrah olarak geçen unvanı kazanmak için, öncelikle liseden sonra 6 yıl tıp fakültesi eğitimi almak gerekiyor. Akabinde uzmanlık sınavına girerek, Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi bölümünü kazanmak gerekiyor. Uzmanlık eğitimi de 6 yıl sürüyor.
Saç Bakımı ve Güzellik Hizmetleri bölümü, 2 yıllık bir bölümdür. Özellikle tercih dönemlerinde araştırılan bu bölüm ile en çok merak edilenlerin başında, “Saç Bakımı ve Güzellik Hizmetleri bölümü hangi üniversitelerde var?” sorusu gelmektedir.
Bu mesleğin tam ünvanı Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi'dir. Uzun açılımından dolayı bu hekimler kısaca Plastik Cerrah/Plastik Cerrahi Uzmanı ya da Estetik Cerrah/Estetik Cerrahi Uzmanı olarak adlandırılırlar.
Güzellik sektörünün olmazsa olmaz elemanlarından Estetisyenler, cilt ve vücut bakımı, epilasyon – depilasyon, makyaj gibi kişisel bakım işlemlerini yapabilme becerisine sahip, bu alanda uzmanlaşmış kişilerdir.
Estetisyenler, güzellik ya da sağlık merkezlerinde kişilerin cilt ile vücut bakımı için görev alan kişilerdir. Estetisyenler, aldıkları eğitimler sonucunda makyaj, epilasyon, vücut ile saç bakımı gibi konularda uzmanlaşırlar.
Estetik ve güzellik sektöründe uygulayıcı olarak, özellikle estetik ve plastik cerrahi uzmanları, dermatoloji uzmanları ve kendilerini medikal estetikçi olarak tanımlayan sertifikalı pratisyen hekimler, diyetisyenler, hemşireler, fizyoterapistler ve güzellik uzmanları görev yapmaktadır.
Özel güzellik merkezlerinde çalışan bir güzellik uzmanının ortalama brüt maaşı, 13.500 TL ile 21.000 TL arasında değişebilir. Ayrıca, başarılarına göre prim veya ek ödemeler alabilirler. Güzellik uzmanları ayrıca, kendi işlerini açarak serbest çalışabilirler.
Güzellik Uzmanı (Seviye 4), iş sağlığı ve güvenliği ile çevreye ilişkin önlemleri alarak, sağlık ve kalite kurallarına uygun olarak, cilt ve vücut bakımı, epilasyon ve depilasyon ile makyaj işlemlerini yürütme bilgi ve becerisine sahip kişidir.
Dermatoloji Uzmanı maaşları kıdem ve çalışılan kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir. 2024 yılı itibari ile 5 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Dermatoloji Uzmanı maaşları 157.500 TL'dir. En düşük Dermatoloji Uzmanı maaşı 126.000 TL iken, en yüksek Dermatoloji Uzmanı maaşı 210.000 TL'dir.
Estetisyenler, güzellik merkezlerinde, cilt bakım bölümü bulunan hastane ve otellerde ya da kendilerine ait cilt bakım salonlarında çalışabilirler.
eleman.net verilerine göre, Beyin Cerrahı 2024 yılı itibariyle aylık ortalama 140.200 TL maaş alıyor. Beyin Cerrahı, 2024 yılında en düşük 110.800 TL alırken, en yüksek 191.600 TL maaş alıyor. Önceki yıllara baktığımızda Beyin Cerrahı, Temmuz 2023 yılında ortalama 112.700 TL maaş alıyordu.
Plastik cerrahlar, estetik ameliyatlar konusunda özel eğitim almış ve bu alanda uzmanlaşmış tıbbi uzmanlardır. Meme estetiği ameliyatlarının birçoğu plastik cerrahların uzmanlık alanına girmektedir.
Güzellik salonunda hekim istihdam edilse dahi hekimlik yetkisinde olan işlemlerin gerçekleştirilmesi yasaklanmış durumda. Güzellik merkezinden muayenehaneye ya da polikliniğe dönüşen yerlerde hekimler yetki alanlarına giren işlemleri yapabiliyorlar.
Uzun süre 6 yılda tamamlanan Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanlık Eğitimi 2009 yılından itibaren 5 yıllık bir sürede tamamlanması istendiğinden bu süreye sıkıştırılmış bir program uygulanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri