Non-invaziv bir yöntemdir: ESWT terapisi, bir takım özel cihazlar ve bunlara bağlı aplikatörler aracılığıyla uygulanır. Cilt üzerinden omuz, kol, bacak, kalça, bilek gibi çeşitli bölgelere hedeflenerek gönderilen ses dalgaları, dokular arasında iletilerek istenen alana ulaşır ve etki gösterir.
ESWT (Ekstrakorporeal Şok Dalgası Terapisi), çoğunlukla böbrek taşlarının tedavisinde, fizik tedavide ve ortopedide kullanılan güçlü akustik darbelerin kullanıldığı bir tedavidir.
ESWT kimlere uygulanamaz? Hamilelerde, kanserli hastalarda ve kalp pili bulunanlarda, açık yarası olan, iltihabi durumu olan, damar tıkanıklığı olan hastalarda ve baş-boyun ve sinirlere yakın bölgelere kesinlikle uygulanmaz.
ESWT işlemini SGK karşılıyor mu? ESWT farklı branşlarda kullanılan bir teknolojidir. SGK, sağlık uygulama tebliğinde ortopedi ya da fizik tedaviyle alakalı bazı hastalıklar için ESWT'ye ihtiyaç duyulduğunda işlemi karşılayacağını belirtmiştir. Ancak sertleşme sorunu için ESWT tedavisi SGK tarafından karşılanmamaktadır.
Finike Devlet Hastanesi'nde ESWT (Şok Dalga Tedavi Cihazı) Hastaların Hizmetinde. Antalya Kamu Hastaneleri Birliği'ne bağlı Finike Devlet Hastanesi, Antalya KHB'ye bağlı batı ilçeleri sağlık tesisleri arasında ESWT - Şok Dalga Tedavi Cihazı olan tek hastanedir.
İlgili 39 soru bulundu
Özellikle üroloji ve fizik tedavi alanlarında sıkça uygulanan tedavi, en sık sporculara uygulanmakta ve kısa sürede hasarlı bölgeyi düzeltebilmektedir.
Ürolojide Şok Dalga Tedavisi (ESWT) Nasıl Uygulanır? Bir jel yardımı ile penis üzerinde belirlenmiş ortalama 5 farklı noktaya şok dalgaları gönderilir. Uygulama esnasında ağrı olmaz, sadece karıncalanma hissedilebilir. Bir seans yaklaşık 20 dakika sürer ve toplamda 6 ila 24 seans uygulama yapılır.
Şok dalga (ESWT) tedavisinde ağrı hissedilir mi? Uygulama sırasında herhangi bir ağrı hissedilmemektedir. Şok dalga tedavisi ağrısız bir işlem olduğu izin uygulama sırasında anestezi veya ağrı kesiciye ihtiyaç duyulmamaktadır.
ESWT Tedavisi Nasıl Uygulanır? Şok dalgası terapisinden yararlanmayı düşünüyorsanız, ESWT tedavisi yapan hastaneler içerisinden sizin için uygun sağlık kurumuna başvurarak fizik tedavi ve rehabilitasyon, ortopedi gibi alanlarda uzman bir doktor ile görüşebilirsiniz.
Tedavinin temel etkisi, topuk bölgesinde kanlanmayı artırması, kas spazmını çözmesi, dokunun oksijenlenmesini artırması yoluyla yapar. 2-5 gün aralığı ile hastaya uygulama yapılır. Ortalama 15 dakikalık bir uygulama süresi mevcuttur. Seans esnasında ve tedavi süresince ağrılar olabilir.
Yan Etkiler: ESWT sırasında veya sonrasında, hastalarda hafif ağrı, kızarıklık veya hassasiyet gibi yan etkiler görülebilir. Bu durum, hastaların tedavi sırasında rahatsızlık hissetmelerine neden olabilir. Bu tür etkiler genellikle kısa süreli olup, çoğunlukla kendiliğinden geçebilir.
İyileşme süreci, uygulamadan birkaç gün sonra başlar ve bir çok hasta ikinci haftanın sonunda iyileşmeyi fark eder. Çoğu hastada, 13. haftadan itibaren gözle görülür iyileşme beklenir.
3 İLA 5 SEANSTA İŞLEM TAMAM!
ESWT tedavisinde seans süreleri, uygulanan şok sayısı, frekans ve enerji seviyesine göre farklılık gösterebilir ancak ortalama bir seans süresi 20-25 dakika sürer. Yumuşak doku uygulamalarında 3 ila 5 seans arası değişen sürelerde hastanın şikayetinden kurtulması beklenir.
PF tedavisinde ESWT uygulaması sırasında kullanılacak enerji yoğunluğu, atım sayısı, seans sıklığı ve uygulama şekli hakkında standart bir prosedür bulunmamaktadır. Farklı uygulamalarda doz 0.02-0.36 mJ/mm2 arasında, atım sayısı ise 1000-4000 arasında değişmektedir.
ESWT'nin ortopedide ilk kullanımı kemik doku üzerinde başlatılmıştır. Özellikle kaynaması geciken kırıklarda ve avasküler kemik nekrozunda kullanılmaktadır.
Şok dalgaları tedavisi olan “ESWT”, vücut dışında üretildikten sonra bir uygulama başlığı ile vücudun istenilen bölgesine uygulanan basınç dalgalarının kullanıldığı bir fizik tedavi yöntemidir. Uzun yıllar böbrek taşlarını kırmak amacı ile kullanılan bu teknik, topuk dikeninde %85 kalıcı iyileşme sağlar.
İSTANBUL FİZİK TEDAVİ VE REHABİLİTASYON EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ
Şok Dalga Terapi anlamına gelen ESWT tedavisi; herhangi bir yan etkisi olmayan ve radyasyon içermeyen ses dalgaları ile Topuk Dikeni olarak bilinen, Calcaneal Epin yani Topuk Kemiğinde dikensi çıkıntı oluşması probleminde 5 seansta çözüme giden tedavi uygulanmaktadır.
ESWT yani Şok tedavi bir enerji kaynağından elde edilen dalgaların tıbbi amaçlı kullanılmasıdır. Normalde bu tedavi üroloji de daha çok sertleşme probleminde kullanılmaktadır. Ama Kronik Prostatit tedavisinde ağrıyı azaltmak için de kullanılabilmektedir.
Topuk dikeni teşhisi konulması durumunda hastaya ilk olarak ağrıyı yaratan aktivitelerden uzak durması önerilir. Topuk dikeni olan hastalar; evde yalınayak yürümemeli, yumuşak tabanlı bir terlik kullanmalı ve sert tabanlı ayakkabılar yerine mümkünse spor ayakkabıları tercih etmelilerdir.
Kapsaisin içeren kırmızı biber, doğal bir ağrı kesicidir ve topuk dikeninden kaynaklanan, kas sertleşmelerine iyi gelmektedir. Yarım çay kaşığı kırmızı biber tozunu, yarım kova sıcak suya ekleyiniz ve günde birkaç defa 10 dakika boyunca ayaklarınızı bu suyun içinde bekletiniz.
Topuk dikeni kırılır mı? Halk arasında topuk dikeninin, yani röntgende görülen o sivriliğin kırıldığı inancı vardır. Ses dalgası tedavisinin hedefi hiçbir zaman o kemiği kırmak değildir. Oradaki topuk zarının yapıştığı ağrılı olan bölgede bir zedelenme yaratarak iyileşmeyi sağlamaktır.
İyileşme süresi yaklaşık 4 haftadır. Bu nedenle hastalığın birkaç gün içerisinde iyileşmesi beklenmemelidir.
Şahin Nami, Ortopedi Uzmanı, Topuk dikeni şiddetli ağrıya sebebiyet veriyorsa kortizon enjeksiyonu ile ağrı dindirilebilir. Topuğun altından enjeksiyon oldukça ağrılıdır, topuğun yan tarafından dental enjektörle yapılan enjeksiyon rahatlıkla tolere edilebilir.
Zencefil, topuk dikeninin meydana getirdiği ayak ağrısını da kısa sürede yok etmektedir. Zencefil çayını demleyip ayaklarınızı bu çayın içinde dinlendirebilirsiniz. Topuk dokusunu rahatlatır ve içe müdahale eder. Bu uygulama sayesinde dikenin iyileşmesi mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri