Kırmızı et, beslenmede önemli protein kaynaklarından biridir.
Dana, sığır ve koyun gibi hayvanlardan elde edilen etler, kırmızı et olarak adlandırılır. Az yağlı dana etinin 100 gramlık bir porsiyonunda yaklaşık 20 gram protein ve 8 gram yağ bulunur. Yağlı dana etinin aynı miktardaki porsiyonu ise 16 gram yağ ve yaklaşık 18 gram protein içerir.
Kırmızı et mükemmel bir protein kaynağıdır. Et proteini, dana eti ya da hamburgerde bulunan yağı ve kolesterolü içermez ama yine de etin içerisindeki proteine sahiptir. Et proteini ayrıca A, C, B6, B12 vitamini, tiamin, riboflavin, niasin, kalsiyum, fosfor, magnezyum, sodyum ve potasyum içerir.
Hayvansal kaynaklı süt, yoğurt, peynir, yumurta, et (kırmızı et, kümes hayvanları, balık vb.) gibi besinler iyi birer protein kaynağıdır.
Kırmızı et
Kırmızı et hayvansal proteinler arasında en fazla protein içeren besin.
İlgili 43 soru bulundu
Et-Yumurta-Kurubaklagil Grubu. Bu grupta yer alan besinler: Et, tavuk, balık, yumurta, kuru fasulye, nohut, mercimek gibi besinler bulunur. Ceviz, fındık, fıstık gibi yağlı tohumlar da bu grupta yer alır.
Bezelye, fasulye, nohut ve mercimek kurubaklagiller grubunda yer alır ve protein, folat, demir, magnezyum ve potasyum kaynakları olduğu için et yerine kullanılabilecek harika besinlerdir. 100 gramında yaklaşık 20-25 gr protein, yaklaşık 5 gram posa, 2 gramdan daha az yağ içerirler.
Kırmızı ette bol miktarda protein, demir ve çinko bulunuyor. Böylece kansızlığın önlenmesinde etkili oluyor. İçerdiği besin unsurları, protein, demir başta olmak üzere mineral maddeler ve B grubu vitaminler nedeniyle oldukça zengin bir besin kaynağı olan kırmızı et, beslenme açısından olmazsa olmaz bir yere sahip.
Et proteini, adından da anlaşılacağı üzere hayvanlardan elde edilen protein türüdür. Etten elde edilen bu proteinler sütten elde edilen proteinlere göre amino asit olan kreatin ve esansiyel amino asitler olan L-valin L-lösin ve L-izolösin (BCAA's)oranları daha yüksektir.
Et, yağlı bir besindir. Marketten veya kasaptan et alırken dilediğiniz miktarda ve yağ oranında et alabilirsiniz. Et ile nefis yemekler hazırlayıp en iyi şekilde protein ihtiyacını karşılamış olursunuz.
Tavukta kırmızı ete oranla daha fazla protein var
Özellikle tavuk ve hindinin beyaz eti, en yağsız et olarak görülebilir. Genel olarak kümes hayvanlarının etleri, koyun ve sığır gibi büyükbaş hayvanlarının etlerinden daha fazla protein içerirler. Buna karşılık demir içeriği daha azdır.
Yüksek protein içeriğine sahip hayvansal kaynaklı besinler et, balık, yumurta, süt ve süt ürünleridir.
Yemekleri pişirdiğinizde değişen yalnızca besinin ağırlığıdır. Azalma/artma şeklinde kendini gösteren durum, besinlerin makro değerlerine(Protein, Karbonhidrat, Yağ) herhangi bir etkide bulunmaz.
Kırmızı etin kimyasal bileşimi %75 su, %20 protein, %3 yağ, %1 karbonhidrat, %1 mineral madde ve vitamin içeriyor.
Et ve et ürünleri; Tiamin, Riboflavin, Niasin, Biotin, B6, B12, Pantotenik asit, Folasin gibi B kompleks vitaminler için önemli bir kaynaktır. Ayrıca Demir, Çinko, Manganez için de mükemmel bir gıdadır. Çinko ve demir eksikliğinin giderilmesinde önemli rol oynamaktadır.
Sağlıklı beslenme açısından beyaz et; kaliteli protein, düşük yağ ve vitamin-mineral içeriği nedeniyle son derece iyi bir kaynaktır.
3. Baklagiller: Kurubaklagil grubunda yer alan kuru fasulye, barbunya, mercimek, nohut, yeşil mercimek, soya fasulyesi protein ihtiyacını karşılamak için günlük beslenmede mutlaka yer verilmesi gereken besinlerdendir. Ayrıca bitkilerden yapılan soya eti kaliteli protein içermesi ile önemli bir besindir.
Fazla et tüketimi en çok sindirim sistemine etki eder ve midede bir takım rahatsızlıkların yaşanmasına neden olabilir. Güç parçalanan bir besin olduğu için vücut sindirirken zorlanır. Dolayısıyla fazla tüketildiğinde midede ağrı, kramp, bağırsaklarda gaz, şişkinlik gibi sorunlar ortaya çıkabilir.
Et, protein bakımından oldukça zengin olduğundan ve damak zevkine uyduğundan dünyada sıkça tüketilen bir besin kaynağıdır. Sığır eti ve Koyun eti en çok tüketilen et türü olsa da yavruları olan dana ve kuzu da oldukça rağbet görmektedir.
🥩 Demir, Çinko, Manganez için de mükemmel bir gıdadır. Çinko ve demir eksikliğinin giderilmesinde önemli rol oynamaktadır. 🥩 Sindirim sistemine ve beyin sağlığına yararladır. 🥩 Düzenli olarak et yemek keratin seviyesinin sağlıklı düzeyde kalmasını sağlar.
Protein açısından bakıldığında 1 adet yumurta yaklaşık 35-40 g ete eşittir. Fiyat açısından bakıldığında ise ete göre çok daha ucuzdur. Yumurtanın yağ içeriği az yağlı etler kadardır. Ancak etteki yağın çoğunluğu doymuş yağ olmasına karşın, yumurtanın çoğu doymamış yağdır.
Tüm bu araştırmalar ve bilimsel veriler neticecsinde et yemezsek ölür müyüz endişesine girmemize gerek olmadığını görüyoruz. Yaşamak için ihtiyacımız olan besinleri bitkilerden alabildiğimiz gibi aynı zamanda et ve diğer hayvansal ürünleri tüketmediğimizde bunların sebep olduğu zararlardan da korunabiliriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri