Düdüklü tencerenin kapağı kapalı bir şekilde orta ateşte, düdüğü ötene kadar pişirin. Hava çıkartmaya başladığında, düdüğünü kapatın. Bu şekilde kısık ateş üzerinde yaklaşık 40-45 dakika kadar daha pişirin.
Etler suyunu çektikten sonra soğan ve sarımsağı ekleyin. Son olarak baharat, tuz ve suyunu da ekleyip düdüklünün kapağını kapatın. 20 dakika orta ateşte, 30 dakika da kısık ateşte pişirin. Yumuşacık etleriniz hazır.
Büyük dana et için; 30 dakika, Küçük kuşbaşı et için; 15 dakika, Kıyma için; 10 dakika, Dana biftek et için; 10 dakika kadar pişirebilirsiniz.
Ortalama et haşlama süresi etin gramajına ve türüne bağlı olarak 30 dakikayla 1,5 saat arasında değişiyor. Eğer kemiksiz küçük bir etiniz ya da kuşbaşı etiniz varsa bu süre 30 dakika kadar olacaktır. Daha fazla haşlarsanız etiniz sertleşebilir.
Düdüklüye yağımızı alalım ve ısınan yağa etleri atalım ve az kızartalım. Bu işleme zaten bildiğiniz üzere mühürleme deniliyor ve burada ki amaç etin lezzetini hapsetmek. Ardından etlerin üstünü 1 parmak geçecek kadar kaynar su dolduralım. Ağzını kapatıp yarım saat pişirelim.
İlgili 24 soru bulundu
Öncelikle haşlama etlerin kanı gitmesi için 1 saat soğuk suda bekletilmesi gerekir. Eğer bekletmeye süreniz yok ise tencereye etler koyulur. İçine defne yaprağı ve tane karabiber atılarak düdüklüde 15 dakika, normal tencerede 30 dakika haşlayıp suyu dökülür.
Baharat ve salça eklenir. Maydanoz dereotu ve et konup suyu dökülür ve yaklaşık 50-55 dakika düdüklüde pişirilir.
Tencereye sıvı yağı koyalım üzerine parça etlerimizi koyup arkalı önlü 3'er dk. Kızartalım. Bu işleme mühürleme diyoruz. Amaç etin içindeki lezzeti hapsetmek etleri mühürledikten sonra üzerini 1 parmak geçecek kadar kaynar su koyalım ve pişmeye bırakalım.
Et haşlarken haşlama suyuna 2 yemek kaşığı sirke koyarsanız, etiniz hem çabuk pişecek hem de yumuşak olacaktır. Bazı haşlamalarda en son terbiye eklenir. Un, limon suyu ve yumurta sarısı. Bu üç malzeme az soğuk suyla çırpılır.
Sıcak su ekleyin ve haşlamaya bırakın. Haşlanan etlerin içine küp küp doğradığınız sebzeleri, tuz ve karabiberi ilave edin. Ardından bu şekilde etler ve sebzeler yumuşayana kadar ortalama 40-45 dakika pişirin.
Düdüklü tencerenin kapağını kapatın ve kaynama sesi duyduktan sonra kısık ateşe alın. 20-25dk da etleriniz pişecektir.
Suyunuz içme suyu olmalıdır. En kısık derece ocağa alarak 20 dakika kadar suyun ısınmasını bekleyin. Üzerinde biriken tortu ve köpükleri temizledikten sonra kapağını kapatın ve pişmeye bırakın. En az 4 saat, tercihen 8-12 saat arasında en kısık ateşte ve en küçük ocak gözünde pişmeye bırakın.
Kuşbaşı etleri derin bir tencereye alıp üstüne su koyup orta ateşte pişiriyoruz. Su bitmesine yakın tadıp pişmediyse su ekliyoruz. En sonunda pişmesine yakın suyu azaldığında tuz ve bir tatlı kaşığı yağ ekleyip suyunu çektirip tencerede biraz kızartıyoruz. Pirinç pilavıyla servis ediyoruz.
Eğer etleri sebzeyle pişirmek için, kemikli etleri pişirmeye başladıktan yirmi dakika kadar sonra sebzeler içerisine atılır ve tuz atılır. Et haşlanırken başta atılan tuz eti sertleştirir, et piştikten sonra sunulmadan evvel atılan tuz da işlemez ve tadını iyileştirmez.
Olur da pişmemişse, su eklemeniz gerekirse mutlaka sıcak su ekleyin. Sıcak görmüş ete soğuk su eklenirse sert olur. Haşlamada da aynı ilke geçerli.
Eğer vaktim çok diyorsanız, çelik tencere ya da granit tencerede 60-70 dakika kadar haşlayabilirsiniz. Kemiksiz parça etleri haşlarken taze kekik ya da defne yaprağı ekleyebilir, etin yoğun kokusunu hafifletebilirsiniz. Haşlama esnasında yağ eklemeyiniz; çünkü etin kendi yağı, ete lezzetini verecektir.
Özellikle de et haşlamasında düdüklü tencere kullanımını tercih etmeliyiz. Eğer dana etinden haşlama yapacaksanız 30 dakika pişirmeniz gerekmektedir. Dana biftek ise 10 dakika, dana dil ise 45 ve 60 dakika arası süreler de pişmektedir. Afiyet olsun.
Haşlarken içerisine birkaç diş sarımsak atmak haşlamayı lezzetlendirecektir. Dana etini düdüklü tencerenin içerisine koyun ve üzerini 4 parmak geçecek şekilde su ile doldurun ve haşlayın. Etinizi pişirirken aroma katmak istiyorsanız, tencerenin içerisine karabiber tohumu ya da defne yaprağı ekleyin.
Düdüklü tenceremize dana kuşbaşımızı alıyoruz harlı ateşte suyunu salıp çekene kadar karıştırarak pişiriyoruz. Üstüne tereyağımızı atıp eritiyoruz. Baharatlarımızı ve suyumuzu da ekleyip karıştırıyoruz. Düdüklü tenceremizin kapağını kapatıp 10 dk pişiriyoruz.
Düdüklüyü ocakta ısıtıyoruz ve içine etleri atıp, rengi dönene kadar kavuruyoruz. İçine iri doğranmış soğanı atıp, 2 dk daha kavurup sıvı yağı ekliyoruz. 2 dk daha kavurup, salça ve toz biberi ve tuzu ekleyip 5 dk daha çeviriyoruz. Üzerini geçmeyecek kadar suyu ekleyip, 50 dk düdüklü pişiriyoruz.
Etlerin üzerine soğuk su ilave edip kaynamaya bırakın. Su kaynadıktan sonra ocağı kısık ateşe getirin. Etler yumuşayana kadar tencerenin kapağı kapalı şekilde yaklaşık 45 dakika pişirin. Son aşamada sebzeleri, tuz ve baharatları ekleyin.
Pişirirken doğru bir şekilde mühürlemeli ve böylece eti yumuşacık yapacak olan suyunun içinde kalmasını sağlamalısın. Etler pişerken birkaç damla sirke damlatmak, etin daha da yumuşak olması sağlar. Tuzu et piştikten sonra ilave edin, tuz etin sertleşmesine neden olur. Eti yavaş yavaş pişirmek en sağlıklı yöntemdir.
En sağlıklı pişirme yöntemlerinden biri ise haşlamadır. Özellikle hastalıklara karşı, bağırsak sağlığını düzenleyici etkilerinden ötürü haşlama et tüketilmesi tavsiye edilir. Eti ile kemiği birlikte kaynatarak daha da sağlıklı bir besin elde etmeniz mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri