Etler suyunu çektikten sonra soğan ve sarımsağı ekleyin. Son olarak baharat, tuz ve suyunu da ekleyip düdüklünün kapağını kapatın. 20 dakika orta ateşte, 30 dakika da kısık ateşte pişirin. Yumuşacık etleriniz hazır.
Düdüklü tencereniz 1. kademede 0,5 bar, 2.'de 0,6 bar, 3.'te 0,7 bar basınçla pişirme yapar, oluşan fazla basınç pişirme ventilinden dışarı atılır. Herhangi bir nedenle pişirme ventili tıkanırsa tencere içindeki basınç 1,4 bar'a ulaştığında emniyet ventili devreye girerek fazla basıncı boşaltır.
Ateşe koyduğunuz anda, kapağını kapatın ve düdük aparatını dik konumda bırakın. Şimdi birkaç dakika bekleyin ve düdüklüden ses çıkışını duyun. İşte bu anda düdüğü kapatın ve pişmesi için süre başlatın. İstediğiniz sürede pişen yemeğinizi düdüklü tencereden almak için ocağın altını kapatın.
“Düdüklüye sıcak su konur mu?” sorusunun cevabı da evet olmaktadır.
Etler suyunu çektikten sonra soğan ve sarımsağı ekleyin. Son olarak baharat, tuz ve suyunu da ekleyip düdüklünün kapağını kapatın. 20 dakika orta ateşte, 30 dakika da kısık ateşte pişirin. Yumuşacık etleriniz hazır.
İlgili 16 soru bulundu
Su kaynadığında, içinde biriken buharı serbest bırakır. Buhar arttıkça sıcaklık ve basınç da artar. Basınç altındaki yüksek sıcaklıktaki buhar, düdüklü tencereden aniden salındığında bir patlama meydana gelir.
Büyük dana et için; 30 dakika, Küçük kuşbaşı et için; 15 dakika, Kıyma için; 10 dakika, Dana biftek et için; 10 dakika kadar pişirebilirsiniz.
Bu nedenle özellikle de et haşlamasında düdüklü tencere kullanımını tercih etmeliyiz. Eğer dana etinden haşlama yapacaksanız 30 dakika pişirmeniz gerekmektedir. Dana biftek ise 10 dakika, dana dil ise 45 ve 60 dakika arası süreler de pişmektedir.
Birçok yemeğe lezzet veren etlerden biridir. Haşlaması ise oldukça kolaydır. Düdüklü tencerede kuşbaşı etleri 20 dakikada yumuşacık kıvamda haşlayabilirsiniz.
Düdüklü tencereniz 1. kademede 0,5 bar, 2.'de 0,6 bar, 3.'te 0,7 bar basınçla pişirme yapar, oluşan fazla basınç pişirme ventilinden dışarı atılır. Herhangi bir nedenle pişirme ventili tıkanırsa tencere içindeki basınç 1,4 bar'a ulaştığında emniyet ventili devreye girerek fazla basıncı boşaltır.
Düdüklü tencere kullanırken öncelikle dikkat etmeniz gereken tamamen doldurmamanız. Pişerken içerisinde yüksek basınç olacağı için eğer çok doldurursanız güvenli bir pişirme sağlamaz. Maksimum doldurma kapasitesi tencerenin 4'te 3'ü olacak şekilde ayarlanmalı.
Düdüklü tencerede ise buhar dışarı kaçamadığından tencerenin içindeki basınç gittikçe artar, dolayısıyla su 100 derecede kaynamaz, tenceredeki sıcaklık 125 °C (257 °F) dereceye kadar çıkar.
Düdüklüye yağımızı alalım ve ısınan yağa etleri atalım ve az kızartalım. Bu işleme zaten bildiğiniz üzere mühürleme deniliyor ve burada ki amaç etin lezzetini hapsetmek. Ardından etlerin üstünü 1 parmak geçecek kadar kaynar su dolduralım. Ağzını kapatıp yarım saat pişirelim.
Düdüklü tencerenin kapağını kapatın ve kaynama sesi duyduktan sonra kısık ateşe alın. 20-25dk da etleriniz pişecektir.
Eti ızgara veya tavaya aldıktan sonra her iki tarafını 7'şer dakika pişirin. Dışı koyu kahverengi, ortası kahverengi ve hiç pembelik olmayan etiniz iyi derecesinde yemeye hazırdır.
1 saat kadar sonra tuz, karabiber ve kekiğini de ilave ettikten sonra 15-20 dakika kadar daha pişirin. Böylece 80-90 dakika aralığında ağır ateşte kendi suyunun lezzetiyle pişmiş ve yumuşacık bir kavurma hazırlayabilirsiniz.
Sıcak su ekleyin ve haşlamaya bırakın. Haşlanan etlerin içine küp küp doğradığınız sebzeleri, tuz ve karabiberi ilave edin. Ardından bu şekilde etler ve sebzeler yumuşayana kadar ortalama 40-45 dakika pişirin.
Suyunuz içme suyu olmalıdır. En kısık derece ocağa alarak 20 dakika kadar suyun ısınmasını bekleyin. Üzerinde biriken tortu ve köpükleri temizledikten sonra kapağını kapatın ve pişmeye bırakın. En az 4 saat, tercihen 8-12 saat arasında en kısık ateşte ve en küçük ocak gözünde pişmeye bırakın.
Etin yumuşak olmasındaki bir diğer püf nokta ise sirke kullanmaktır. Et pişirilirken üzerine birkaç damla elma ya da üzüm sirkesi gezdirmek, etin yumuşak olmasını sağlar. Aynı zamanda sirke yerine limon suyu da kullanılabilir. Ayrıca etin yumuşak olması için doğru kesilmiş olması gerekir.
Düdüklü tencerede yemekleri asla susuz pişirmeyin
Çünkü düdüklü tencerede kapağını açıp yemeği kontrol etme şansınız yok. Suyu fazla olan yemeği kurtarabilirsiniz ancak suyunu az koyarsanız dibinin tutma olasılığının yüksek olduğunu da aklınızdan çıkarmayın. Ayrıca susuz yemekler tencerenin çatlamasına da yol açabilir.
Düdüklü tencere aşırı şekilde doldurulmamalıdır. İçinde basınç oluşacağından buhar için boşluk gerekir. Bu sebeple içindeki maksimum çizginin üzerine çıkılmamalıdır. Düdüklü tencere içindeki gıda suyunu fazla çekerse patlar.
En iyi düdüklü tencere sorusunun cevabını Fissler Vitaquick Bluepoint olarak verebiliriz. Çünkü "Patlamayan düdüklü tencere hangisi?" diye sorarsanız birçok kişi Fissler cevabını verir. Kapağın doğru yerleştirilmesi için konum yardımcısına sahip olan bu düdüklü tencere, taban olarak Cookstar'ı kullanmaktadır.
Orta pişmiş bifteğin iç sıcaklığı 63-68 °C arasında olur. Medium Well yani orta-iyi pişmiş bir et için her iki tarafı bir dakika daha fazla yani 5'er dakika pişirmen yeterli olacaktır. Orta-iyi pişmiş bir etin içi 72 - 77 °C arasında bir sıcaklıkta olur.
Etli yemeklerinizin daha çabuk pişmesini sağlayacak püf nokta tencerenin içine biraz sirke katmaktır. Böylece yemeğiniz hem daha çabuk pişecek hem de daha lezzetli olacaktır. Ayrıca etlerinizin ve et yemekleriniz pişerken tencereye bir parça ekmek atmanız da etin daha hızlı pişmesini sağlayacaktır.
Öncelikle haşlama etlerin kanı gitmesi için 1 saat soğuk suda bekletilmesi gerekir. Eğer bekletmeye süreniz yok ise tencereye etler koyulur. İçine defne yaprağı ve tane karabiber atılarak düdüklüde 15 dakika, normal tencerede 30 dakika haşlayıp suyu dökülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri