Diyarbakır'ın geleneksel tatlısı "burma kadayıf"ın tescil edilmesi üretici ve vatandaşları sevindirdi.
Burma kadayıf ilk olarak 1890'lı yılların sonlarına doğru agop adında ermeni asıllı bir Türk tarafından yapılıyor.
Kadayıf Hangi Yöreye Ait Bir Tatlıdır? Kadayıf da baklava gibi tescilli bir Türk tatlısıdır. Yöre olarak burma kadayıfı Güney Doğu Anadolu'da yer alan Diyarbakır ilimize aittir.
Adana Taş Kadayıfı; gözenekli yapıdadır. 9 - 10 cm'lik daire şeklindeki pişmiş hamurun katlanıp arasına ceviz konularak kızartılan şerbetli tatlıdır. Adana Taş Kadayıfı 06.01.2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Antalya yöresinde çok sevilen ve tüketilen Arap kadayıfı Türkiye'nin bazı bölgelerinde “Taş kadayıf” ya da “Yassı kadayıf” olarak da bilinen bir tatlı türüdür. Arap kadayıfının yapımı hamurunun imal edilmesiyle başlar. Bu hamur irmikli un, sıcak su ve mayanın karıştırılmasıyla yapılır.
İlgili 40 soru bulundu
Melceü't Tabbahin adlı yemek kitabında; tel kadayıf, kadife, saray tel kadayıfı, beyaz kadayıf, kaymaklı kadayıf, adi yassı kadayıf, yağsız kadayıf, yufkalı kadayıf, nuriye, ekmek kadayıfı, fodula kadayıfı adı altında on bir çeşit kadayıf sayılır ve bazılarının farklı yapım şekilleri de ayrıca anlatılır.
Konya'da burma kadayıfı denilince akla gelen ilk marka olan Şark Kadayıfçısı Remzi Usta'nın hikayesini, bu lezzete adını vermiş olan Remzi Bural'dan dinledik.
"Kadayıfın coğrafi tescili bizleri gururlandırdı.Türkiye'de baklava denince Gaziantep akla geliyorsa, kadayıf denince Diyarbakır akla gelmelidir. Yıllardır bu memlekete kadayıf yapılıyordu.
Adana'nın yöresel lezzetlerinden biri olan karakuş tatlısı, hamur ve şerbet ile hazırlanır.
Antep Burma Kadayıfı şekline uygun olarak dökülen tel kadayıfların içerisine Antep fıstığı konularak, rulo şeklinde sarılmasıyla hazırlanan Gaziantep'e özel burma kadayıf çeşididir. İçerisinde kullanılan hammaddeler yöresinden özenle seçilip temin edilmektedir.
Kadayıf tatlısının çeşidi olarak görülen künefe tatlısı, 1930'lu yıllarda önce Mersin ilimizde, 1940'lı yıllarda ise Hatay da ve Urfa'da yapılmaya başlanmış, Arap kültürü temelli bir tatlıdır. Kadayıf tatlısından farkı ise daha ince telli olması ve içerisinde peynir olmasıdır.
Ege Kadayıf. Ege Kadayıf 1970 yıllarında Sayın Ali Katrancı' nın çabalarıyla İzmir'de kurulmuştur.
Ekmek kadayıfı veya kaymaklı saray ekmeği, Türk mutfağında yer alan, Afyonkarahisar kökenli bir tatlı. Yapılan hamurun arasına, fıstık veya ceviz konularak hazırlanır.
Kadayıfın tarihi Selçuklular dönemine kadar uzanmaktadır. Selçuklu ve Anadolu Beylikleri zamanında imaretler ve aşhanelerde verilen yemekler listesinde kadayıfın da bulunduğu, ayrıca “Berayı Hassa” adındaki mutfak defterlerindeki kayıtlardan sultanın tercihleri arasında kadayıfın bulunduğu nakledilmektedir.
Urfa Pendirli Kedeyif / Şanlıurfa Peynirli Kadayıf 13.12.2022 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Güzel adlandırma olarak bunun yerine halka tatlısı da denebilir. Hatay'da müşebbek, Adana'da kıvrım tatlı, Eskişehir'de ballı ballı denir.
Mayasız hamur ile yapılan eriştenin şekerle kaynatılıp, üzerine kızgın yağ dökülerek servis edildiği şilofta tatlısı Antalya'nın yöresel lezzetlerinden biri. En üste dövülmüş ceviz ve badem serpilip sunulur. Loğusa kadının sütünü arttırdığına inanılır.
Niğde'nin geleneksel tatlılarından olan halveter tatlısını un helvasından ayıran özelliği içine pekmez konulmasıdır.
2. Şerbeti hazırlamak için, su ve şekeri derin bir sos tenceresinin içerisine aktarın ve şeker eriyene kadar karıştırın. Karışımı orta ateşte kaynatın. Kaynadıktan ve kıvam aldıktan yaklaşık 10- 15 dakika sonra altını kısıp limon suyunu da ekleyin ve 5 dakika daha kısık ateşte tıkırdatın.
"Kadayıf sarma nerenin, Kadayıf dolması hangi yöreye aittir" diye merak edilirse cevap "Erzurum"dur.
Çiğ kadayıf, paketi açılmadan ağzı kapalı bir şekilde buzdolabına yerleştirilebilir. Buzdolabında ortalama 7-10 gün saklanır. Paketin üzerinde yazan son kullanma tarihine mutlaka dikkat etmek gerekir. 10 günü geçen kadayıflar, kullanılmamalıdır.
Adından da anlaşılacağı gibi denizde yetişen Deniz Kadayıfı bitkisi, bir çeşit kırmızı su yosunudur. Latince adı 'Chondrus crispus' olan bu bitki, özellikle Atlantis Okyanusu, Avrupa ve Kuzey Amerika'nın Atlantik kıyılarında yaygındır.
Kadayıfı satın alırken son kullanma tarihine dikkat ederek almalısınız. Kadayıf tatlısı şerbetle buluşacağı zaman tatlının sıcak, şerbetin soğuk olması gerekir. Şerbetin ölçüsünü iyi hazırlamanız gerekir . Kadayıfı tam kıvamında pişirmelisiniz fazla piştiğinde çok sert, az piştiğinde ise hamurumsu olabilir.
Günlük taze üretilen tel kadayıf fiyatı 16 TL' dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri