Dünyada eti için yetiştirilen besi sığırı olarak bilinmektedir. Şarole ırkı sığırlarda süt verimi oldukça düşüktür. Etçi bir ırk olan Şarole sığır ırkı ülkemizde damızlık olarak pek yetiştirilmemektedir.
Ülkemizde kombine sığır ırkları olan simental çeşitleri et verimi yüksek sığır ırkları için önemli olduğundan aynı zamanda etçi sığır ırkları arasındadır. Bununla birlikte dünyada yapılan besi yetiştiriciliğinde etli dana cinsleri olan Şarole olarak biline ve anavatanı Fransa olan Charolais ırk en iyi besi sığırıdır.
Kobe (Wagyu Eti)
Lezzeti ve yumuşaklığıyla dünyadaki en kıymetli bifteklerdendir. Wagyu etine, sığır Japonya'nın Kobe bölgesinde doğup, yetiştirilip, yağlandırılıp ve kesildiği sürece Kobe eti denilir. Üretimi sınırlıdır. Kobe eti, Japonya'nın Kobe şehrindeki tajima gyu cinsi sığırından elde edilen ettir.
Yüksek yağ ve protein oranına sahip inek sütü denince akla gelen ilk cins olan Jersey cinsi inekler daha az doğal kaynak kullanan ve doğaya daha az karbon salan ufak yapılı hayvanlardır. Jersey İneğinin yağ kürecikleri (globül), herhangi bir süt cinsinin en büyüğüdür.
Siyah Alacalar, Esmerler, Simentaller ve Jerseyler en çok süt veren türleri oluşturuyor. Yerli ırklar arasında en iyi verim Güney Anadolu Kırmızısı'ndan sağlanıyor.
İlgili 22 soru bulundu
Ağırlığı yaşa göre 1,5 tona kadar çıkabilen Angusların etleri son derece lezzetli ve yumuşak. Doğa koşullarına dayanıklı, kötü koşulları iyi değerlendiren Angus düveler eksi ve artı 30 derece sıcaklıklarda gelişimlerini sorunsuz sürdürebiliyor.
Süt ve et verimi yönünden kombine bir ırkdır. Yıllık süt verimi 3500- 4000 kg dır.
En çok süt veren ırklar kültür ırlarıdır. Kültür ırlarından Siyah Alacalar 6000-9000 kg, Esmerler 5000-7000 kg., Simentaller 5000-7000 kg. ve Jerseyler 4000- 5000 kg. yıllık süt vermektedir.
Jersey Irkının Süt Verimi
Kilosu diğer ineklere göre daha az olmasına rağmen günlük ortalama 15-18 litre arasında süt verir. Diğer inek ırklarına göre süt verimi oldukça yüksektir. Bu nedenle dünyada ve ülkemizde sıklıkla yetiştirilmektedir. Jersey ineklerinden elde edilen süt, yüksek yağ ve yüksek protein içerir.
Bilindiği üzere ineklerde süt verimini etkileyen en önemli nokta beslenmedir. Bu yüzden verimi artırmak için beslenmeye yöneleceğiz: Günde her inek için 18 kg mısır silahı, 5 kg saman, 11 ila 12 kilogram arasında “21” protein değerine sahip süt yemi verilmelidir. Bu da günlük 25 Litre süt verimi anlamına gelmektedir.
Dünyada eti için yetiştirilen besi sığırı olarak bilinmektedir. Şarole ırkı sığırlarda süt verimi oldukça düşüktür. Etçi bir ırk olan Şarole sığır ırkı ülkemizde damızlık olarak pek yetiştirilmemektedir.
Kuzu eti en lezzetli olarak tanımlanan et çeşididir. Etin lezzeti hayvanın yaşı ile orantılıdır. Kuzu ne kadar küçük ise eti o derece yumuşak ve lezzetlidir. Kuzu, 30 veya 40 günlükken kesildiğinde “süt kuzusu” olarak tanımlanır.
Bonfile, kontrfile, antrikot (Antrikot; sığırın iki kürek kemiği arasından ve pirzolalık yerinden çıkartılan, kemiğinden sıyrılmış et dilimi) ve T-bone kısımları ise dana etinin en yumuşak kısımlarıdır, dolayısıyla ızgara için mükemmeldir.
Belçika Mavisi ırkının inekleri 800 kg'a, boğaları ise 1400 kg'a kadar çıkabilir. İneklerde süt miktarı laktasyonda 4000 kg olup, % de 3,23 protein ve %3,48 yağlıdır. Belçika Mavisi sığır ırkında Myostatin genini baskı altına alan bir gen vardır.
Verim Özellikleri:
Süt verimi: 2300-3300 Lt/Laktasyon.
Jersey sığır ırkı görünüm özellikleri
Siyah gözleri ve vücudunun rengiyle de bir geyiği andırdığı düşünülür. Kalın köklü boynuzludur. Jersey sığır ırkı, tipik süt ırklarının özelliğini fazlasıyla taşıyan bir ırk hayvanıdır. İnce kemikleri, dolgun memeleri, ince derisi, boyun ve baş yapısı ile sütçü ırkın timsalidir.
Peki nedir bu Jersey inek ırkının farkı? Özetle bakalım: A2 süt olması, kalitesi daha yüksek ve diğer inek ırklarının sütlerine oranla %15 daha fazla protein, %18 daha fazla kalsiyum ve %10 daha fazla fosfor içermesidir. %5-6'lara varan yağ oranının yanı sıra vitamin ve mineral açısından da daha zengindir.
Simental ırkı sığırlar Almanya ve Avusturya'da yaygın olarak yetiştirilmektedir. Bu ırkın Almanya'da sürü defterine kayıtlı sürülerde laktasyon süresi 317 gün, 305 günlük süt verimi 4401 kg, gerçek süt verimi 5323 kg ve süt yağı oranı % 4.01 olarak bildirilmiştir (Meyn ve ark., 1990).
Sağım aralığı
Günde daha sık sağım, özellikle laktasyonun ilk bölümünde süt verimini uyarır. Ayrıca düvelerde süt verimi daha uzun süre yüksek seviyede kalır çünkü düvelerin kalıcılığı yaşlı ineklere göre daha iyidir. Net bir etki elde etmek için günde 3 kez sağım arzu edilir.
Üretici: 'Bir ineğin 30 kg süt vermesi için 15 kg yem + 2 kg yaşam payı yem vermek gerekmektedir. Bir ineğin toplam 17 kg yem yemesi gerekmektedir'.
Yağlı tohumlar süt yağını arttırır. Yem seçmeyi önlemek, öğünle değil açık büfe (ad libitum) yem vermek asidozu önler ve süt yağının düşmesine meydan vermez. Yeme yemek sodası (sodyum bikarbonat) katılması ve serbest ulaşımlı sodyum bikarbonatın barınaklarda bulundurulması süt yağını arttırır.
Ülkemizde montofon adıyla bilinen Brown Swiss süt ve et verimi açısından verimli bir ırktır. Anavatanı İsviçre Alpleri olan Brown Swiss çok süt vermesinin yanı sıra iri olmaları nedeniyle et üretimi için kullanımı nedeniyle kombine bir ırk olarak bilinir.
Montbeliarde Verim Özellikleri
Bir laktasyon döneminde süt verimi 7000 lt civarındadır.
9000 kg yıllık süt üretebilen istisnalar dışında bir Jersey ineği genellikle yılda yaklaşık 5.000 kg süt üretim kapasitesine sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri