Gün geçtikçe inek sütünün yerini almaya başlayan alternatif sütler… İnek sütüne en yakın tada sahip olan soya sütü, özellikle de kahvecilerde vegan tercih olarak sunulur. Protein bakımından zengin olan soya sütünü evde kendiniz de hazırlayabilirsiniz.
İnek sütü diyeti yaparken çocuk alerji uzmanı tarafından tanı konmuş kuruyemiş alerjiniz yoksa alternatif besinler olarak; badem, fındık, hindistan cevizi sütünü ve bu sütlerle yapılmış peynir, yoğurt gibi ürünleri tüketilebilirsiniz.
Yoğurt içine su katılarak ayran haline getirilmek suretiyle kıvam, yağ ve su oranı bakımından süte yaklaştığı için süte iyi bir alternatif haline gelmiş oluyor.
İnek sütü proteini alerjisi olan çocuklara alternatif süt olarak tek tırnaklı yani eşek ve deve gibi hayvanların sütleri içirilebilir. Bu sütlerin pastörizasyonuna dikkat edilmelidir.
İlgili 21 soru bulundu
Alerji notu: Buğday ürünü içerir. Süt ve yumurta işlenmemiş hatta üretilmiştir. Süt ve yumurta alerjisi olanlar tarafından güvenle tüketilebilir.
Tariflerde sütü eşit miktarda su, meyve suyu , zenginleştirilmiş soya , pirinç , badem veya kenevir ile değiştirin. Tereyağı yerine sütsüz margarin kullanın. Süt içermeyen soya yoğurdu ve soya peyniri deneyin. Bazı vegan yoğurtlar ve peynirler iyi seçenek olabilirler.
Süt en çok da kalsiyum ihtiyacımızı gidermesi için önerilir, oysa yoğurt da peynir de en az süt kadar kalsiyum içerir. Yoğurt ve peynir mayalanarak hazırlandığından, üstelik probiyotik zengini olduklarından fazladan sağlıklıdır. Süt yerine yoğurt ve peyniri rahatlıkla tüketebilirsiniz.
Süt ve şekeri küçük bir tencerede kaynatın. Nişastayı çok az su ile karıştırarak akıcı kıvama getirin. Daha sonra sütlü karışıma ilave ederek saat yönünde hızlıca karıştırın. Hazırladığınız bu karışımı hafif soğuttuktan sonra içine yoğurt ilave edip karıştırın.
Süt ve süt ürünleri yerine:
Veganlar; soya sütü, hindistan cevizi sütü, pirinç sütü gibi bitkisel süt ürünlerini tercih edebilirler.
Simit, tost, yoğurt, dondurma, bebe bisküvisi, hazır çorba inek sütü alerjisi bulunanların yememesi gereken gıdalardan sadece birkaçı.
Pek çok insanda inek sütüne karşı gösterilen alerjik reaksiyonun nedeni b-lactoglobulin diye bilinen bir protein çeşididir. Bununla birlikte bu protein keçi sütünde de bulunmaktadır ve bu nedenle keçi sütü bu proteine alerjisi olan kişilere alternatif olamaz.
Beslenme programınıza inek sütü dışında başka bir süt çeşidini eklemenin iyi bir alternatif olduğunu söyleyen Medical Park Bahçelievler Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Merve Gülünay; “Badem ve soya sütü laktoz içermediğinden rahatlıkla tüketilebilir.
Bitkisel sütlerin laktoz ve kolesterol içermediğini vurgulayan Öten, "Bitkisel sütler, inek sütü veya diğer hayvansal sütler gibi laktoz içermediği için gaz, şişkinlik ve hazımsızlık yapmıyor. Kolesterol içermediği için ve yüksek miktarda doymamış yağ içeriği ile kalp damar sağlığını koruyucu etkisi var.
Bitkisel sütlerden en bilineni; inek sütüne protein ve kalsiyum bakımından en iyi alternatif olan soya sütüdür. Demir ve bitkisel östrojenden zengindir. Proteini, diğer bitkisel sütlerden daha yüksektir. hayvansal sütlerin aksine, minimal düzeyde doymuş yağ içerir ve kolesterol içermez.
Günlük diyetimizde yer alan dört önemli besin grubundan birisi olan süt ve süt ürünlerinin özellikle protein ve kalsiyum içeriği açısından tüketilmesini mutlaka öneriyoruz. Süt içerisinde bulunan B2, B12, A vitaminleri, tiamin, niasin, fosfor ve magnezyum olmak üzere birçok besin öğesi önemli kaynaktır.
Merhabalar hanımlar şimdi sizlere olay bir tarifim var sütsüz kremasız muhallebi asla un kokusu olmuyor hemen anlatmaya başlıyorum. İlk önce karıştırma kabına unu ve suyu alıp hiç topak kalmayana kadar karıştıralım. Ardından şekeri ekleyelim daha sonra tenceremizin içine yarım su bardağı su alalım ve kaynatalım.
4 bardak sütün içine yumurtayı, nişasta ve unu koyuyoruz. Ocakta kısık ateşte kıvam alana kadar karıştırıyoruz. Ocaktan alıp ılımaya bıraktıktan sonra içine balı ekleyip karıştırıyoruz. En son üzerine fındıkları ekleyip dolapta soğuttuktan sonra afiyetle yiyoruz.
Sağlıklı bir birey günde 2-4 su bardağı yani 0,5-1 litre süt tüketebilir. Ancak hipertansiyon, kalp, şişmanlık gibi bazı sağlık problemleri var ise günlük diyetteki tüketilen süt miktarını kısıtlamak gerekebilir. Bu kişilere günde 2 bardak süt içmeleri önerilir.
Prof.Dr.Osman Müftüoğlu on Instagram: “✔ SÜTÜ DEĞİL YOĞURDU TERCİH EDİN Yetişkin bedeni sütten çok yoğurttan faydalanıyor ve hoşlanıyor.
Yoğurt. Süt ürünleri protein ve kalsiyum açısından zengindir. Yoğurt buna ilave olarak yine boy uzamasına katkı sağlayan A, B, D ve E vitaminleri açısından da zengindir.
Saf tahıllar süt içermez ama örneğin irmik ve pirinç lapası geleneksel olarak süt ile pişirilirken, yulaf ve çavdar ezmesi su ile pişirilir. Her çeşit peynir, süt içerir.
Özellikle inek sütüne alerjisi olan bebeklerde kullanılabilen soya sütü, inek sütünün bir alternatifi olarak kullanılabilir.
Araştırmalar, genellikle ilk 3 yılda düzelmekle birlikte son yıllarda 5 yaş civarında ancak %50-60 oranında düzelme olduğunu gösteriyor. Deri ve kan testleri negatif olan inek sütü alerjileri genellikle 1 yaş civarında düzelme eğilimi göstermektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri