Süt sığırcılığında genel olarak günde iki kez 12 saat ara ile sağım uygulanır. Sağım sayısının artması ile süt veriminde de artma meydana gelir. Günde ikiden fazla sağım yüksek besleme düzeyinde ve yüksek verimli inekler de yapılmalıdır.
Bilindiği üzere ineklerde süt verimini etkileyen en önemli nokta beslenmedir. Bu yüzden verimi artırmak için beslenmeye yöneleceğiz: Günde her inek için 18 kg mısır silahı, 5 kg saman, 11 ila 12 kilogram arasında “21” protein değerine sahip süt yemi verilmelidir. Bu da günlük 25 Litre süt verimi anlamına gelmektedir.
Doğum sonrası sütün indirilmesinde sorun olan düvelerde meme masajı, ılık kompres veya emzirme gibi yöntemlere başvurulmalıdır. Şayet bu yöntemler ile tatminkar sonuçlar elde edilemiyor ise o zaman oksitosin enjeksiyonu yapılmalı ve oksitosin kullanımına, her sağımdan önce birkaç gün devam edilmelidir.
verilecek kaba yemin üçte biri (1/3) yonca, fiğ, korunga gibi baklagil kuru otlardan, üçte ikisi (2/3) ise kuru çayır otlarından oluşması en iyisidir. kaba yemin yarısı samandan, diğer yarısının 1/3 ü baklagil, 2/3 ü kuru çayır otundan karşılanmalıdır.
İlkbahar ve yaz aylarında buzağılayan ineklerin süt verimleri bu dönemde yeşil yemlerin fazla olması sebebiyle yüksek olur. Sonbahar ve kış aylarında ise bu durumun tam tersi söz konusudur. Sıcak havalarda hayvan fazla yem yiyemediğinden dolayı süt veriminde azalma olur.
İlgili 29 soru bulundu
Sütünüzün çabucak bozulmaması için çok pratik bir bilgimiz var. Sütünüze serptiğiniz bir tutam tuz, sütün daha uzun süre taze kalmasını sağlayacaktır.
Çiftlik hayvanlarının beslenmesinde şeker kullanımı hayvan yemi teknolojisinde yeni bir kavramdır . Bununla birlikte, yapılan bazı çalışmalar süt sığırı rasyonlarında şeker kullanımının yüksek kaliteli et ve süt üretiminde etkili olduğunu ortaya koymuştur.
İneklerin en sevdiği besinlerin başında yonca bitkisi gelmektedir. Bunun dışında her türlü otu yiyebilmektedirler. İneklerin yaz ve kış mevsimlerinde beslenme düzenleri farklı olmaktadır. Yazın meralarda dolaşan inekler kışın kapalı yerlerde yem yiyerek beslenmektedirler.
Doğumdan hemen sonra olan bu dönemde hayvanın sık aralıklarla beslenmesi süt verimi açısından önemlidir. Bu dönemde inek canlı ağırlığının %2 si kadar kuru madde tüketmesi gerekir. Örneğin 500 kg canlı ağırlığı olan bir ineğe günde 10-15 kg kuru madde içeren kaba ve kesif yem verilmelidir.
İneklere içerisine arpa, buğday, yulaf unları katılmış ılık tuzlu su vermek faydalıdır. Yeni doğuran dişileri hava ceryanlarından korumak gerekir, ahırlarda karşılıklı kapı ve pencerelerin açık bırakılmamasına özellikle dikkat edilir.
Üreticiler, besin maddelerine gereken özeni göstererek genel silaj kalitesini ve süt üretiminin ekonomik performansını iyileştirebilirler. Yüksek kaliteli silaj, ineklerin besin alımı kapasitesini maksimumda tutarken hayvanların ihtiyaçlarını karşılar.
Yağlı tohumlar süt yağını arttırır. Yem seçmeyi önlemek, öğünle değil açık büfe (ad libitum) yem vermek asidozu önler ve süt yağının düşmesine meydan vermez. Yeme yemek sodası (sodyum bikarbonat) katılması ve serbest ulaşımlı sodyum bikarbonatın barınaklarda bulundurulması süt yağını arttırır.
Holstein: Dünyanın en çok süt veren ineği ünvanına sahip inek türüdür. Eğer uygun ortamlarda çok iyi bir şekilde beslenirse yıllık 30 ton'un üzerinde süt verimine ulaşabilmektedir. Bu inek bu güne bölündüğü zaman 85 litre etmektedir. Holstein inek günlük süt verimi yaklaşık olarak 85 Litre'dir.
Bu nedenle annenin bol su içmesi, sıvı besinler tüketmesi, proteinden zengin beslenmesi, uykusunu alabilmesi ve stresten uzak olması gerekli. Büyüklerin de sıklıkla tavsiye ettiği hoşaf, ayran, şerbet gibi sıvıların da sütü artırmada olumlu etkisi var. Ayrıca ılık bir duş da annenin sütünü arttırabiliyor.
Ceviz, Fındık, Badem
Ayrıca yağlı tohumların içeriğinde bulunan bazı aminoasitler süt oluşumu için gerekli olan seratoninin yapısına katılarak süt miktarını ve kalitesini artırıyor. Her gün ara öğünlerde 1 avuç içi kadar kuru yemiş yemeniz yeterli olacaktır.
Döl Tutmama:
Çok yağlandırılmış ve doğum sonrası hızlı zayıflama gösteren inekler sonunu atamama, rahim iltihabı ve ovariyum kistleri gibi problemlere daha yatkın olurlar.
Süt sığırcılığında genel olarak günde iki kez 12 saat ara ile sağım uygulanır. Sağım sayısının artması ile süt veriminde de artma meydana gelir. Günde ikiden fazla sağım yüksek besleme düzeyinde ve yüksek verimli inekler de yapılmalıdır.
Sağım Sıklığı
İneklerde genelde günde 2 kez sağılır, sağım sayısının arttırılması süt veriminde belirli bir oranda artışa yol açar. Günlük sağım sayısını 2'den 3'e çıkartmak, ineklerde süt veriminde %10-15 düvelerde ise %15-20'lik artışa neden olmaktadır.
Kapı genişliği bir inek için en az 1-1.25 m, iki inek için 1.80 m, yükseklik ise 2 m dolayında olmalıdır. Yüksek sıcaklık ve nem hayvanların verimlerini düşürmek- te ve hastalanmalarına sebep olmaktadır. Kapalı ahırlar- da süt sığırları için en uygun sıcaklık 10-15˚C ve %70-80 bağıl nem olmalıdır.
Jersey ineklerinden elde edilen süt, yüksek yağ ve yüksek protein içerir. Jersey ırkı sütünün protein ve yağ oranı neredeyse diğer ırkların iki katı miktarındadır.
⇒ Cevabımız Az-Ot yani Azot elementini sevmezler.
Yılda yaklaşık olarak 3000-4000 litre arası süt verir buda ortalama günlük 10 litre süt demektir. Montafon: Avustralya türü inek olup ülkemizdede yaygın olarak beslenmektedir. Yıllık süt üretimi Simental cinsi ineklerle aynı düzeyde olup yıllık ortalam 3500 litre süt vermektedir ve günlük 10 litre civarı süt demektir.
Emziren inekler buzağıya süt üretmek için mevcut sodyum, kalsiyum ve klorürü kullandıklarından, beslenmelerinde tuzla tüketilebilecek bu minerallerden daha fazlasına ihtiyaç duyarlar. Hayvanlar neden tuz yalamaya ihtiyaç duyar? Tuz, tüm çiftlik hayvanlarının sağlıklı gelişimi ve büyümesi için gereklidir.
Sıcak yaz aylarında sıcaklık stresine karşı rasyona ekstradan inek başına günlük 100 gr civarında tuz ilavesi yapılması, süt üretimini destekleyici bir rol oynamaktadır. Tuz ilavesinin daha fazla miktarlarda yapılması, hem hayvanın süt üretimi açısından faydalı olmamakta, hem de ekonomik değildir.
Tuz noksanlığında iştah azalması görülür. Tuz ihtiyacı vücut ağırlığı ve verilen rasyonun karakterine göre değişir. Canlı ağırlığı 500 kg olan bir süt ineğinin yaşama payı tuz ihtiyacı günde 20-25 g'dır. Buna, ineğin verdiği her 1 kg süt için ayrıca 2 g tuz eklemek gereklidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri