Kırmızı et, portakal suyu gibi C vitamini yönünden zengin içecekler ile birlikte tüketildiğinde ette bulunan faydalı besin ögelerinin vücutta kullanımı artıyor. Bu nedenle uzmanlar, et tüketirken yanında bir bardak portakal suyu içilmesinin önemini vurguladı.
Kırmızı etin yanında ne içilir? Ona kuvvetli beyaz şarap veya pembe şarap eşlik edebilir. birlikte içilebilir ancak kuzu gibi hafif etlere daha çok yakışır. kırmızı şaraplar güzel bir tercih olacaktır. yaşlı, keskin aromalı kırmızı şaraplar içilebilir.
◊ Etle yoğurt yenmez! Yenir. Etle yoğurt da yenir, ayran da içilir ve hiçbir şey de olmaz. Etle yoğurt-ayran tüketiminin etteki demir emilimini azaltacağı da bir şehir efsanesinden ibarettir.
Etin yanında mutlaka sebze yiyin
Bu nedenle etin yanında posa içeriği yüksek olan sebze, meyve, kepekli ekmek gibi gıdaları tüketmeniz çok önemli. Sebze ve meyvelerdeki C vitamini etin içerisindeki demirin vücutta kullanılabilirliğini arttırıyor.
İlgili 36 soru bulundu
Salata hem etteki demirin daha iyi emilmesine yardımcı oluyor hem de içerdiği yüksek lif sayesinde daha uzun süre tok kalarak kilo kontrolü sağlanabiliyor. Yemeklerin pişirme yöntemlerine de dikkat edin ve kızartmalı, kavurmalı yemekler yerine fırında veya ızgara yöntemini tercih edin.
Dolayısıyla, etle ilgili her kural, tavuk ya da herhangi bir kuş için de geçerlidir. Yani süt ve süt ürünleri ile birlikte tüketilmemelidir.
Helal kesim noktalarından temin edilen etler en sağlıklı tercih olacaktır. Kurban eti kesildikten hemen sonra tüketilmemelidir. İlk 24 saat ölüm katılığı (rigormortis) denilen durum ortaya çıkar. Bu katılık proteinin sindirimini zorlaştırır.
Süt, yoğurt, peynirde bulunan kalsiyum, et ve et ürünleri ile alınan demirin emilimini engelliyor. Aynı şey demir ilaçları için de söz konusu. Eğer demir ilacı alıyorsanız kalsiyum içeren yiyeceklerle bu ilaçları aldığınız zaman arasında en az 1.5-2 saat geçmesine özen gösterin.
Uzmanlar, et yemeklerinin bir bardak portakal suyuyla tüketin uyarısında bulundu. Uzmanlar; ette bulunan vitamin ve minerallerin, C vitamini ile birlikte tüketilmesi halinde vücut tarafından daha çok kullanıldığını hatırlatarak, etin yanında bir bardak portakal suyunun ihmal edilmemesini söyledi.
4) Kırmızı Et
Özellikle ızgarada pişmiş biftek, sucuk ve hatta kebap şarapla ağzınızda bütünleşerek hoş bir tat bırakır. Bununla birlikte bazı etleri pişirirken veya marine ederken kırmızı şarabı tercih etmeniz şarap – kırmızı et uyumunu daha iyi yakalamanızı sağlar.
Düzce Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Diyetisyeni Tuğçe Uzun, "Etin yanında asitli/gazlı içecekler tüketilmemelidir. Mümkün olduğunca çay ve kahve, et tüketiminden en az 45 dakika sonra içilmelidir” dedi.
"Beyaz şaraplar beyaz etlerle, kırmızı şaraplar kırmızı etlerle, tatlı şaraplar ise tatlılarla uyumludur" klasik eşleşmesinin yerini, şarabın özellikleri (alkol, asit v.b.) ve yemeğin özellikleri (yağlı, baharatlı v.b.) göz önüne alındığı, birinin diğerinden daha baskın olmadığı seçimler alınmıştır.
Etin yanında haşlanmış kabak, havuç, yeşil fasulye gibi lif oranı yüksek garnütürleri koymayı alışkanlık haline getirmeye çalışın. Her gün en az 10-12 bardak su içmeye çalışın. Ekmek olarak da tam buğday ekmeği veya etin yanında bulgur pilavı ilk tercih edilecekler olmalıdır.
Dengeli bir beslenme programında günlük 2-3 porsiyon kadar et grubu besinlerin tüketilmesi gerekiyor. Kırmızı et ise haftada en az iki kez tüketilmeli. Etin besin değerlerinden maksimum fayda sağlayabilmek için ise yanında mutlaka yeşil yapraklı besinler yer almalı.
Sağlıklı kişilerin haftada en fazla 3-4 kez kırmızı et tüketmesi faydalı olur. Tansiyon, yüksek kilo, kalp-damar hastalıkları gibi kronik rahatsızlıkları bulunanların ise tüketimi en fazla 2 gün ile sınırlandırması gerekir.
Kasaptan alınan et yıkanmak zorunda değildir.
– YEMEKTEN 30 DK SONRA SU İÇİMİ DE GIDALARIN EMİLMESİNE KATKI SAĞLAR. – YEMEKLE BERABER SU İÇME ZARARLI DEĞİLDİR. ILIK BİR- İKİ BARDAK SU TAM TERSİ YARARLIDIR! – SU, GIDALARIN DAĞILMASI VE SİNDİRİMİNE KOLAYLIK SAĞLAR.
Bu durumda tüm enerjiniz sindirimi sisteminize yönelir ve günlerce bağırsaklarınızda ağır bir yük taşıyor gibi hissedebilirsiniz kendinizi. Böyle durumlarda sebze, meyve ve yeşilliklere yönelmeniz sizi biraz rahatlatabilir.
EN AZ 2 SAAT SU İÇMEYİN
Kurbanlık etimizi yediğimizde yemekle beraber su içmemeliyiz. Yemek yedikten sonra en az 2 saat su içmemeye özen göstermeliyiz. Eğer bu süreye uyarsak o zaman etin hakkını vermiş oluruz.
Arpa şehriye pilavı, pilavla et haşlamayı yakıştıranlar için farklı bir alternatif. En az pirinç pilavı ve bulgur pilavı kadar çok yakışacak bir lezzet. Turşuların tamamı et yemekleri ile çok yakışır. Acı biber, sarımsak ve kaya tuzu ile hazırlanan acı biber turşusu et haşlamanızın yanına güzel bir bit uyum sağlayacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri