Kabus psikolojisinin temelinde öfke, üzüntü, stres, kırgınlık, utanç, tiksinti, kaçış, korku ve yetersizlik duygularının yer aldığı görülebilmektedir. Bu duygular ve sebep oldukları psikolojik rahatsızlıklar, kabusları tetikleyerek görülme sıklıklarını artırmaktadır.
Rüyada kabus görmek; huzursuzluğu ve zihin bulanıklığının artmasını ifade etmektedir. Aslında bir uyarı niteliğinde olan bu rüya aynı zamanda normal rüya olarak yorumlanmaz ve sayılamaz. Özellikle rüyada kâbus görmek; var olan düşmanlardan zarar görülemeyeceğinin da işaretidir.
KABUS GÖRMENİN SEBEPLERİ
Genellikle travmatik bir olay sonucunda ortaya çıkan kaygı ve stres, kabus görmenin temel nedenlerindendir. Önemli bir ameliyat veya hastalık, sevilen birinin kaybı, kötü bir kazada kurban veya tanık olmak kabus görmenize neden olabilir.
Kabus görmeyi engellemek için kabusun kaynağını bulmak gerekir. Kişi yatmadan önce uzun bir süre yemek yememeye yağlı, baharatlı ve acı yiyeceklerden uzak durmaya dikkat etmelidir. Sürekli kabus gören kişinin ilaçları gözden geçirilmeli ve gerekli durumlarda psikolojik yardım alması sağlanmalıdır.
İlgili 24 soru bulundu
Görülen kötü ve çirkin rüyaları hiç kimseye anlatmamak gerekir ve kötü rüya görünce okunacak dualar vardır. Böyle kötü rüya gören kimsenin uykusundan uyanıp sol tarafına üç defa "puh puh" diye üfürmesi tavsiye edilmektedir.
Kötü rüyalar genellikle dengesiz bir ruh halinden kaynaklanır. Ciddi anlamda sizi yoran, stres veren ve üzen şeylerle boğuştuğunuz bir dönemdeyseniz bu tür rüyalar görme ihtimaliniz oldukça yüksektir.
Normal bir kâbustan uyandırmak gereksiz olsa da bunun kişiye kalp krizi geçirteceğine dair olan inanç yanlıştır. Bu, sadece tekrar uyku dalmak için biraz çabalamayı gerektirir ancak kalbinizi etkilemez.
Kâbus en genel olarak uyurken kişiye güçlü bir duygusal rahatsızlık veren rüyalardır. Hayalet, canavar, cadı, vahşi hayvan gibi korku ve terör ögeleri içerebilirler. Acı çekme, düşme, boğulma ve ölme de sık rastlanan kâbuslardandır.
Kâbus tedavisinde, ilaç tedavisi uygulanarak uykunun bütünlüğü sağlanır. Kâbusu yaratan psikolojik etkenleri ortadan kaldırabilmek için psikoterapi tekniklerinden de yararlanmak mümkündür. Kişinin kâbus görmemek için yapabileceği tek şey, uykuya giderken rahatlamış ve düşüncelerinden tamamen arınmış olmasıdır.
Uyku Anksiyetesi (Kaygısı) Bozukluğu/Kabus Bozukluğu: Genellikle uyku döneminin ikinci yarısı sırasında meydana gelir. Bu uyku bozukluğunda kişi çoğu zaman hayat güvencesi tehditleri içeren uzun ve son derece korkutucu rüyalar görür.
Beynin işleyişinin bir parçası olarak: Beynin işleyişi, uyku sırasında da devam eder. Beyindeki sinirsel aktivitelerin rüya görme ile ilişkili olduğu düşünülmektedir. Rüyaların oluşmasının nedeni, beyindeki farklı bölgelerin uyku sırasında birbirleriyle etkileşim içinde olması olabilir.
Rüyada Gerçekmiş Gibi Hissetmek Nedir? Rüyada kişinin rüya esnasında gördüğü olayların etkisinde kalarak gerçekmiş gibi hissetmesi kişinin algılarının açık olmasına maneviyatının artmasına ve duru görü sahibi olmasına yorumlanmaktadır.
Kötü rüyaların şeytandan olması ile kötü rüya görenin uyandığında Allah'a sığınıp soluna üç defa tükürmesinde bir çelişki yoktur. Şeytan insana soldan yaklaşıp, gerek uyanıkken gerekse rüyada kötü vesveseler verdiği için, Peygamberimiz (asm) bu şekilde bir tavsiyede bulunmuştur.
Uyarıcı rüyalar: Ruhçulara göre, bunlar kişiye önemli sonuçlar doğuracak hatalı bir davranışta bulunmasını, yanlış bir yola sapmasını vs.'yi önlemek üzere gösterilen rüyalardır. Uyarıcı rüyaların kaynağı, ruhçulara göre, genellikle kişinin hami varlığıdır.
Okunuşu: "Euzü bi-kelimâti'l-lâhi't-tâmmeti min ğadabihî ve 'ıkâbihî ve şerri 'ıbâdihî ve min hemezâti'ş- şeyâtîni ve en yehdurûn." İyi rüya Allah'tan, kötü rüya ise şeytandandır. İyi rüya gören kimsenin onu Cenâb-ı Hakk'a nisbet etmenin yanında, bunu bir nimet bilerek Allah'a hamdetmesi gerekir.
3-4 dakika sürer. 3 ile 6 yaş arasında yoğun olarak yaşanan, korkunç rüyalardır. Gecenin ikinci yarısında ve rüya görülen dönemde ortaya çıkar. Rüyalardan farklı olarak oldukça canlı ve ayrıntılı olan kâbuslar sırasında hastalar saldırıya uğradıklarını, tehdit altında ve zor durumda olduklarını hissederler.
Gönüllüler üzerinde başlattığı araştırmasında rüyaların 20 saniyeden fazla sürmediğini gözlemledi. İşin garip tarafı ise, gözlem altında tutulan gönüllülerin gördüğü rüyaların 3-5 saniye olmasına rağmen saatlerce anlatabiliyor olmasıydı.
Kabus Bozukluğu Tedavisinde kullanılabilecek çok sayıda ilaç tedavisi seçeceğinin yanısıra, kognitif davranışsal terapiler, kas gevşetme teknikleri eğitim, hipnoz ve EMDR gibi yöntemler de kullanılabilir.
Kötü bir rüya gören bir Müslümanın yapacağı işler:
- Gördüğü rüyanın şerrinden ve şeytanın şerrinden üç kez Allah'a sığınır. Şöyle der: "Allah'ım, bu rüyanın şerrinden ve rahmetinden uzak kalmış olan şeytanın şerrinden sana sığınırım." - Rüyanın hayra dönüşmesi için dua eder. - Bu tür rüyayı hiç bir kimseye anlatmaz.
Dr. Calvin Kai-Ching Yu, sırt üstü uyuyan kişilerin daha fazla kâbus gördüklerini ve gördükleri rüyayı hatırlamakta zorlandıklarını tespit etmişti.
Rüyada Sürekli Kâbus Görmek
Kimileri de işlerin kötü gideceğine işaret etmektedir. Bazı rüya yazarları da büyük bir pişmanlığa işaret ederler. Rüyada yatağınızdan bir kâbus görerek uyandığınızı görmeniz, iş hayatınızda yapmaya teşebbüs edeceğiniz bir işin çok kötü sonuçlanacağını ve sizi zarara sokacağına işarettir.
Rüyalar bir çok psikolojik sorunun bir iletim yoludur. Psikiyatride rüya yorumu özel bilgi ve ihtisas gerektiren önemli bir konudur.
Rüyada korkmak ve korkarak uyanmak rüya sahibinin çabaladığı bir şeyden olumlu sonuç alacağı ve bundan mutlu olacağı anlamına gelmektedir. Bu kişilerin hak ettikleri yere en kısa zamanda gelecekleri ve çevresindeki insanlardan çok daha başarılı bir konumda olacakları şeklinde yorumlanan bir rüyadır.
Rüyada Saçma Rüyalar Görmek: Anlamı ve Yorumu
Rüyada saçma görmek, yapilmagi için birisine bir is havale ettiginizi ve isi yapamadigi için size bin türlü masal anlatan sarlatan kimselere yorumlanir. Rüyada saçma mantıksız rüyalar görmek ise, zihin karışıklığı veya duygusal istikrarsızlık olarak değerlendirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri