Kırmızı et buzdolabında -2 santigrat derecede 1-2 hafta, derin dondurucuda -18 santigrat derecede ise daha uzun süre saklanabilir. Eti dondurmak için -32 santigrat dereceli soğuk depolar kullanılır. Et, çözüldükten sonra tekrar dondurulmamalıdır.
Etin donma noktasının üstündeki ısı derecelerinde saklanmasına dondurularak muhafaza (freezing) denir. Bu yöntemde, kesimden sonra, karkaslar ilk önce birkaç saat için askı odalarına alınmaktadır. Daha sonra ise karkaslar ön soğutma deposunda 15 °C'ye kadar soğutulup, 0/4 °C'lik soğuk depolara transfer edilmektedir.
Etin donma noktası -1.5 ile -1.7 oC arasındadır. Etin donma noktası üstündeki ısı derecelerinde saklanmasına soğutma, altındaki sıcaklık derecelerinde saklanmasına ise dondurma adı verilir. Dondurulma derecesi ve şekline bağlı olarak etlerin muhafaza süresi uzar.
Taze kırmızı et, buzdolabında (4°C) ortalama 3-5 gün kadar saklanabiliyorken; 6-12 ay süresince dondurularak saklanabilir. Kurban bayramında; etin 5 gün içerisinde tüketilemeyecek kadar fazla miktarda evinizde bulunması durumunda, etin dondurularak saklanması en doğru yöntemdir.
Eti hemen evinize götürün ve 4 derecede buzdolabında saklayın. Marketten eve getirilmiş et hemen -18 derecede dondurulursa dondurulmuş olarak da max 6 ay olarak saklanabilir.
İlgili 30 soru bulundu
Kırmızı Et Saklama Derecesi
Kırmızı et buzdolabında -2 santigrat derecede 1-2 hafta, derin dondurucuda -18 santigrat derecede ise daha uzun süre saklanabilir.
Eğer dondurucunuz 17 derecede ya da altındaysa, etiniz süresiz olarak dayanacaktır. Ancak, etin kalitesi zamanla azalacak, tadı ve dokusu hoşunuza gitmeyecektir. En lezzetli halde tüketmek için, kıymayı 3-4 ay, doğranmış etleri ise 8-12 ay buzluğunuzda muhafaza edebilirsiniz.
Kurban etinden verimli şekilde pay çıkarmak istiyorsanız, eti 1 gün kadar 4 derece sıcaklıkta hijyenik bir ortamda dinlendirmelisiniz. Bu şartları karşıladıktan sonra etinizi dilediğiniz gibi kuşbaşı, parça et veya kıyma olarak muhafaza edebilirsiniz. Kurban eti kıyması için en uygun zaman kesimin ertesi günüdür.
Orta pişmiş bifteğin iç sıcaklığı 63-68 °C arasında olur. Medium Well yani orta-iyi pişmiş bir et için her iki tarafı bir dakika daha fazla yani 5'er dakika pişirmen yeterli olacaktır. Orta-iyi pişmiş bir etin içi 72 - 77 °C arasında bir sıcaklıkta olur.
Et, buz dolabında 0-2 santigrat derecede 6 gün, buzlukta bir iki hafta saklanabilir. Et kıyma haline dönüştürülmüşse bu süre en fazla 3 gündür. Derin dondurucu da ise yani eksi 18 derecede en fazla 3 ay saklanmalı.
➽ Derin dondurucuda parça etleri 6-12 ay, kıymayı 3-4 ay, sakatatları 2-3 ay, tavuk ve hindi etini 3 ay, sucuk ve sosisi 1-2 ay saklayabilirsiniz. ➽ Kullanmak için derin dondurucudan çıkardığınız eti oda sıcaklığında değil, buzdolabının alt raflarında bekletin. Çözünen etin 1-2 günde tüketilmesi gerekir.
Günümüzde gıdaların güvenliği için daha uzun ömürlü saklanmasına, ürünün tamamen dondurularak muhafaza edilmesine şoklama denilmektedir. Ürünlerin sırayla ve özelliklerine göre şoklanarak muhafaza alanlarına yani istenilen yere aktarma durumudur.
1 yıl, 2 yıl veya daha uzun süre dondurulan etler pişmiş olarak yenmelidir. çünkü buz çözüldükten sonra ette bakteriler hızla çoğalır.
Et ve sakatat, et ürünleri üretim tesisine gelir gelmez hemen işlem görmeyecek ise soğuk depo veya şok muhafaza deposuna alınmalı ve taze etlerin +4 °C ve sakatatın +3 °C, dondurulmuş et ve sakatatın -12 °C ve derin dondurulmuş et ve sakatatın -18 °C sıcaklıktan daha yüksek dereceli odalarda depolanmaması gerekir.
Şoklu dondurma ne kadar dayanır? 1-Dondurmada şoklu buzlama sistemi en az 6 saat olup 12 – 24 – 48 ve en uzun 72 saate kadar muhafaza etme etkisine sahiptir.
Biftek ve dana eti en az 145 °F (65°C) sıcaklığa kadar pişirilmelidir. Et öğütüldüğünde bakteri veya parazitler tümüne yayıldığından, öğütülmüş etler genellikle daha yüksek bir iç sıcaklıkta pişirilmelidir.
Çok pişirme durumunda, özellikle etin içindeki tüm sıvının kuruması, hem etin daha kuru ve sert, tabiri caizse kayış gibi olmasına sebep olacak, hem de lezzetin en önemli parçası olan suyu da yok edecektir. Etin daha sulu olması için yapılabilecek bir şey de, pişirmeden bir saat önce etin üzerine tuz serpmektir.
Az pişmiş bir et için sıcaklık ortalama 50 derece olmalıdır.
Et kaç saate donar? Soğutma süresi, deponun hava akımına bağlı olarak (2-4 m/s), domuz karkasları için 12-16 saat, sığır karkasları için 18-24 saattir.
ET NASIL YUMUŞACIK OLUR? Etin yumuşak olmasındaki bir diğer püf nokta ise sirke kullanmaktır. Et pişirilirken üzerine birkaç damla elma ya da üzüm sirkesi gezdirmek, etin yumuşak olmasını sağlar. Aynı zamanda sirke yerine limon suyu da kullanılabilir.
Tuzu henüz marinasyon aşamasında ya da daha yeni pişirmeye başlamışken atmak etinizi sertleştirir.
Peki, nedir bu dinlendirme çeşitlerinin özelliği? Wet aging, etin vakumlayarak dolapta bekletilmesi anlamına gelir. Etin vakumlanarak bekletilmesi, daha hızlı yumuşamasına ve dinlenmesine neden olur. Dry aging ise 0 derece ve %70 nem kontrollü, hava sirkülasyonu olan dolaplarda bekletilir.
Kesim alanından kanlar içinde gelen etlerin mutlaka hava alan bir kapta 4-5 saat veya mümkünse 1 gün dinlendirilip, etin yemeklik parçalanmasından evvel 40 dereceye kadar olan vücut ısısını 14 dereceye düşürmek önemlidir. Lokum kıvamında et pişirmenin püf noktalarından biri budur.
Eğer etten ekşi ve pis bir koku geliyorsa bozuk demektir. Bozulmuş etten çok keskin ve farklı bir koku gelir. Etten kötü kokular geliyorsa ve özellikle de son tüketim tarihi geçmişse çöpe at.
- Taze et, kırmızı ve parlak bir görünüme sahiptir. Eğer et bekletildikten sonra rengi mora dönmeye başlamış ise, bu etin bayatlamaya başladığına işarettir. Et üzerinde yeşil veya siyah noktalar belirdiyse, bu durum etin tamamen bozulduğunu gösterir. Bu durumda mutlaka eti çöpe atınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri