Konserve et dayanıklılığı uzun bir üründür. Saklama yöntemi olarak konservelenen et uzun süreler uygun koşullarda saklanabilir. Konserve olarak birçok et türevi muhafaza edilebilir. Balık, tavuk ya da dana eti konservelenebilir.
Etler; kendi suyunu salıp, çekecek ve bu şekilde güzelce kavrulacak. Ardından düdüklüde kalan sıcak et suyumuzu da etin üzerine döküyoruz; sıcak sıcak temiz kavanozlara etlerimizi paylaştırıp, kavanoz kapaklarını güzelce kapatıyoruz. Ters çevirerek 1 gün bu şekilde bekletiyoruz.
Derin ve büyük bir tencereye iç yağımızı koyuyoruz. İç yağı erimeye başlayınca, haşladığımız eti ekliyoruz. Ocağın orta gözünde, kısık ateşte yarım saat kadar etimizi kavurup, tuzunu atıyoruz. Sıcakken konserve kavanozuna koyup, ağzını sıkıca kapatıyoruz ve ılıyıncaya kadar ters çeviriyoruz.
-Kavurmanın ambalajı açıldığında dışarıdan koku alabilir ve kuruyabilir bu nedenle kavurmayı dışarıyla temasını kesecek şekilde bir folyoya sararak buzdolabında 4-5 gün saklayabilirsiniz. -Kavurmayı uzun süre tüketmeyecekseniz ambalajını açmadan derin dondurucuda 1 yıl muhafaza edebilirsiniz.
Kavanozları yine aynı şekilde hazırlayıp, fırın kabına yerleştirin. Fırın kabının içine su koyup kavanozları su dolu fırın kabına yerleştirin ve soğuk fırına sürün. Fırın ayarını 90-130 derece arasında ayarlayıp pişmeye bırakın. 7-8 saat sonrasında etleriniz pişecektir.
İlgili 22 soru bulundu
Kavanozlarınız soğukken fırına atmayın ya da fırınınızı öncesinde çok çok ısıtmamaya özen gösterin. Aksi takdirde kavanozlar çatlayabilir.
Konserve için çorbanız kaynama ısısındayken konserve kavanozuna koyup vakit kaybetmeden kapağını kapatın ve kavanozu ters çevirip ısısının oda sıcaklığına düşmesini bekleyin. Oda sıcaklığına gelen kavanozu buzdolabına kaldırın. Bu şekilde 6 aya kadar saklayabilirsiniz çorbalarınızı.
Pişen Etler Nasıl Saklanır? Pişen etlerin saklama süresi 3 günü geçmemelidir. Eti pişirdikten sonra uygun boyuttaki saklama kaplarına konulmalı ve buzdolabında 2 gün saklanmalıdır. 2-3 günün ardından pişmiş et kesinlikle tüketilmemelidir.
Eski çağlarda çok bilinen bir gıda saklama yöntemi de pişirerek saklamaydı. Örneğin Orta Asya'da sonbaharda kesilen hayvanın eti küçük parçalar halinde doğranır, pişirilir ve küplerde saklanırdı. Bu ete kavurma denirdi. Bu gelenek, Anadolu'da hala devam eder.
Saklamak istediğiniz kavurmalık eti güzelce tekrar ısıtın hatta kaynasın. Yıkadığınız temiz kavanozlara eti sıcak sıcak ağzına kadar doldurun. Kavanozun ağzını sıkıca kapatın ve ters çevirerek mutfak tezgahına koyun.Kavanoz iyice soğuyana kadar bekleyin.
Konserve yiyeceklerin genellikle taze veya dondurulmuş yiyeceklerden daha az besleyici olduğu düşünülür, ancak araştırmalar incelendiğinde bunun her zaman doğru olmadığı görülmektedir. Aslında, konserveleme yöntemi bir besinin besleyici öğelerinin çoğunu korur. Protein, karbonhidrat ve yağ bu süreçten etkilenmez.
Kuşbaşı ve bifteği buzdolabında 3-5 gün, dondurucuda 6-12 ay saklayabilirsiniz. Kıyma ve sakatatı buzdolabında 1-2 gün, dondurucuda 3-4 ay saklayabilirsiniz. Pişmiş et ve et yemeklerini buzdolabında 3-4 gün, dondurucuda 2-3 ay saklayabilirsiniz.
Ayrıca, konserve işlemi sırasında bazen tuz, şeker ve koruyucu maddeler eklenir. Bazı konserve yiyeceklerde tuz oranı yüksek olabilir. Bu, çoğu insan için bir sağlık riski oluşturmazken, yüksek tansiyonu olanlar için tüketilmemesi tavsiye edilir. Ayrıca zararlı etkileri olabilecek ilave şeker de içerebilirler.
Et ürünlerinizi kullanacağınız kadar porsiyonlara ayırıp buzdolabı poşetine koyarak, streç filme veya yağlı kağıda sararak, ya da kapağı kapalı olarak cam, çelik ya da plastik kaplarda saklamalısınız. Hemen kullanacağınız etleri buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.
Etlerde daha çok şoklama ve düşük ısıda muhafaza yöntemi kullanılır. Yavaş soğutma tercih edilmez. Tüm bunların sonucunda etin tavsiye edilen muhafaza süresi bir yıldır.
Etin hacmi küçüldükçe saklama süresi azalır, aynı zamanda işlem görmüş etlerin saklama süresi de kısalır. Büyük parçalar kıymaya oranla daha uzun süre dayanır. ➽ Derin dondurucuda parça etleri 6-12 ay, kıymayı 3-4 ay, sakatatları 2-3 ay, tavuk ve hindi etini 3 ay, sucuk ve sosisi 1-2 ay saklayabilirsiniz.
Geleneksel yöntemler konserve ve kurutma olmakla birlikte, buzluk ve derin dondurucuların icadından sonra dondurarak saklama da kullanılmaktadır. Bu yöntemler içinde en çok dondurma yöntemini öneriyorum çünkü besinlerin bozulma riski azdır ve vitamin kaybı en az bu yöntemde olmaktadır.
Et, oda sıcaklığında en fazla 3-4 saat tutulmalıdır. Daha fazla bekleyen ette şişme ve morarma meydana gelerek kısa sürede bozulabilir. Etten yapılan kıyma ise oda sıcaklığında en fazla 3-4 saat içinde bozulur. Bunları önlemek için etin güzelce doğranarak buzdolabı ve buzluğa atılması gerekir.
Bazıları da toprağı kazarak besinlerini toprağa gömerlerdi. Peynir vb. yiyecekler güneş görmeyen odalarda saklanırdı. Yine kullanılan en eski yiyecek saklama yöntemlerinin biri de kurutma yöntemidir. Kurutma yönteminin amacı besinin içindeki nemi azaltarak mikroorganizmaların çoğalmasını engellemektir.
Sert etleri önceden marine ederek yumuşatabilir, ayrıca çeşitli aromalarla lezzetlendirip vakumlayarak daha sonra tüketmek üzere dondurabilirsiniz. Marine edilip vakumlanarak dondurulan etler, uzun süre marinasyon malzemeleri ile özdeşleşecek, pamuktan daha yumuşak olacak ve ağızda dağılacaktır.
(2013) bir hafta süreyle buzdolabı koşullarında muhafaza ettikleri vakum ambalajlanmış dana etlerinin pH değerinin önemli düzeyde değişmediğini bildirmiştir.
Etlerin dondurulduktan sonra tekrar çözünmesi bazı 'mikroorganizmalar' için üreme ortamı oluşturur ve bu da sağlığımızı tehdit eder. Çözünen et hemen pişirilmeli ve tekrar dondurulmamalıdır.
Konserveler serin, kuru ve direkt olarak güneş ışığı almayan bir yerde saklanmalıdır.
Konserve yapmak aynı zamanda gıdaların besin değerlerini korumanın da önemli bir yolu. En az 1 yıl boyunca konserve olarak saklayabiliriz ancak bu sürenin sonunda gıdaların tadı bozulmaya başlayabilir.
Balıktan sebzeye, et suyundan meyveye her şeyin konservesini yapmak mümkün. Özellikle nefis yaz sebzelerinin lezzetini kışa saklamak için birçok kişi konserveye başvuruyor. En sık yapılan konserveler arasında ise domates, fasulye, bamya gibi sebzeler öne çıkıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri