Bir kurumun (örgütün) başarı fikri geliştirmesi, bunu nasıl gerçekleştireceğine ilişkin araçları belirlemesi ve uygulamaya aktarması olarak tanımlanabilir. Stratejik yönetimin ayırt edici özellikleri; gelecek, başarı ve bütüncül bakış olarak sıralanabilir.
Stratejinin üç önemli ve ana öğesi vardır. Bunlar; güç, zaman ve mekandır.
Stratejik yönetimin temel öğeleri olarak öne çıkan hu- suslar: Örgütün üst yöneticileri, misyon, vizyon ve amaçları, dış çevre faktörleri ve kaynaklarıdır (Üzün, 2000:11).
Strateji, rekabetçi çevrede ortaya çıkan fırsatlarla organizasyonun kaynaklarının eşleştirilmesini sağlayan rasyonel bir süreçtir. Bir başka deyişle, bir örgütün kaynaklarıyla, değişen çevre koşullarını uyumlaştırmaya çalışan uzun dönemli yönelimleri, planları ve hedefleridir (Feurer ve Chaharbaghi, 1995).
İlgili 35 soru bulundu
2.1.
Stratejik kararlar değişimin ve rekabetin yoğun yaşandığı, risk, karmaşıklık ve belirsizliğin çok olduğu ve rakip faaliyetlerden daha avantajlı durum/konum elde etmek amacıyla yapılan uzak/uzun geleceğe yönelik ve sonuç odaklı kararlardır (bkz.
Stratejik türleri nelerdir? Stratejik türleri, farklılaştırma stratejisi, maliyet liderliği stratejisi ve odaklanma stratejisi olmak üzere üç farklı alanda işlenmektedir.
Sonuç olarak, stratejik planlama sürecinde geleceğe dönük aşamalı politikaları belirlerken dört temel aşama takip edilmelidir: mevcut durumun analizi, misyon ve vizyonun belirlenmesi, hedefler ve stratejilerin belirlenmesi, ve zaman ve eylem planının oluşturulması.
Bu süreçte, hedeflere ulaşılıp ulaşılamadığı ve beklenen faydaların sağlanıp sağlanamadığı incelenir. Sonuç olarak, stratejik yönetim sürecini oluşturan önemli unsurlar: strateji geliştirme, vizyon ve misyon, iç ve dış analiz, strateji seçimi, planlama, uygulama ve kontrol-değerlendirme olarak sıralanabilir.
Stratejik yönetim, bir organizasyonun uzun vadeli hedeflerine ulaşmak ve rekabet avantajı sağlamak için kaynaklarını etkili bir şekilde kullanmasını sağlayan bir yönetim sürecidir. Stratejik yönetim, bir işletme'ye genel bir yön sağlar.
Ginter ve arkadaşlarına göre, normatif bir stratejik yönetim sürecinin kapsaması ge reken adımlar sırasıyla misyon ve amaçların tespiti, dış çevre analizi, iç çevre ana lizi, stratejik alternatiflerin geliştirilmesi, strateji seçimi, uygulama ve kontroldür (Bkz. Şekil 2).
Bu bağlamda, birinci aşamada verilerin ihtiyaca yönelik ve doğru toplanması, profesyonel analizi, ikinci aşamada işletme hedeflerinin planlamasında oldukça önemlidir. İşletmenin genel ilkeleri ortaya konularak, stratejik hedefler belirlenir. Belirlenen hedeflerin spesifik, somut ve ölçülebilir olması önemlidir.
® Bu bağlamda stratejik yönetim, bilgi toplama, analiz etme, karar verme ve uygulamayı kapsayan analitik bir süreçtir.
Stratejik amaçlar, kurumun hedeflerine ve faaliyetlerine yön veren, yetenekleri ve kaynakları ile yaratacağı rekabetçi, büyüme ve yenilikçi gücünü ve gelecekte ulaşacağı yeri ifade eder.
Stratejik yönetim, şirketin amaç ve hedeflerine ulaşmak için bir işletmenin kaynaklarının planlı kullanımıdır. Stratejik yönetim, bir organizasyon içindeki süreç ve prosedürlerin ve şirketin işleyişini etkileyebilecek dış faktörlerin sürekli olarak değerlendirilmesini gerektirir.
Bu fonksiyonları dört başlık altında toplamamız mümkündür: planlama, örgütleme (organize etme), yöneltme ve kontrol (denetim).
Stratejik planlama, stratejik yönetimin ilk aşaması olan formülasyon safhasıdır. Stratejik planlama bir örgütün ne olduğunu, ne yaptığını ve bunu niçin yaptığını şekillendiren ve bu sürece rehberlik eden temel karar ve eylemleri üreten disiplinli bir çalışma olarak tanımlanabilir (Bryson'akt Erkan, 2008: 8).
Yönetimin temel ögeleri karar verme, planlama, koordinasyon, kontrol ve denetimdir.
Kamu idarelerinin orta ve uzun vadeli amaçlarını, temel ilke ve politikalarını, hedef ve önceliklerini, performans göstergelerini, bunlara ulaşmak için izlenecek yöntemler ile kaynak dağılımlarını içeren plandır.
Stratejik Planlama Stratejik planlama, bir kurumun mevcut durumu ile gelecekte ortaya çıkması muhtemel gidişatını inceleme, hedeflerini belirleme, bu hedeflere ulaşmak için strateji geliştirme ve uygulama sonuçlarını ölçümleme sürecidir.
Stratejik kararlar, bir kuruluşun stratejik alternatiflerin uygun şekilde değerlendirilmesi yoluyla uzun vadeli hedeflerini gerçekleştirmek için aldığı uzun vadeli birtakım kararlardır. Hedefe yönelik ve geleceğe yöneliktir.
Stratejik düşünme, belirli bir sistem bakış açısını benimseyerek hedef odaklı olmayı, hipotez yönelimli hareket etmeyi, zamanında düşünerek fırsatları değerlendirmeyi içeren bir düşünme şeklidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri