Etinizi marine ederken tuz koyabilirsiniz. Ayrıca limon, balsamik sirke ya da elma sirkesi gibi bir asit eklemeyi de unutmayın.
Basit marine sosu için sadece sarımsak, soğan, zeytinyağı ve sirke yeterli. Fakat bu şekilde sirke ya da sütle marine işlemi uyguladığınızda en fazla 2 saat kadar etlerinizi içinde bırakın. Uzun süre kalması lezzetini olumsuz yönde etkileyecektir.
Marine sosunda temel amaç eti yumuşatmaktır bu nedenle süt, kefir, yoğurt, zeytinyağı, soğan suyu ya da rendesi gibi sıvı malzemeler gereklidir. Limon, sirke, sarımsak, soğan gibi asit malzemeler et marinasyonu için gereklidir.
Süt ve sirke ete harika bir yumuşaklık kazandırıyor. Et piştiğinde asla sirke kokusu olmuyor. Hazırladığımız sosun içinde etlerimizi 4 saat buzdolabında marine etmeniz yeterli olacaktır.
Eti marine etmek için süt, zeytinyağı ya da soğan suyu kullanabilirisiniz. Baharatları ekledikten sonra etlere masaj yaparak sosu iyice yedirmelisiniz. Etlerinizi streç film ile sarıp en az 2 saat dolapta bekletmelisiniz.
İlgili 15 soru bulundu
Dana biftek marinesi için yağ kullanacaksan genellikle zeytinyağı tercih edildiğini bilmelisin şefim. Asidik olarak ise soğan ya da sarımsak, limon ya da sirke kullanabilirsin. Aroma verici olarak kullanabileceğin baharatlar; biberiye, adaçayı, pul biber, kimyon, karabiber ve tuz olabilir.
Limon suyu, sirke ve yoğurt gibi asidik malzemeler etin proteinlerini kırarak yumuşamasını sağlar. Vaktin çoksa, etini bir gece soğan ve elma dilimleri ile beklet ve sonucu gör.
Renkleri benzeyebildiği için iki sirkenin de aynı olduğu düşünülebilmektedir; ama elma sirkesi elmadan yapılır, beyaz sirke ise farklıdır. Mısır ya da şeker pancarının fermente edilmesi sonucu elde edilen beyaz sirkenin alkol oranı yüksektir ve bu nedenle dezenfektan olarak da kullanılabilir.
Et haşlarken haşlama suyuna 2 yemek kaşığı sirke koyarsanız, etiniz hem çabuk pişecek,hem de yumuşak olacaktır. Et, tavuğa göre daha uzun sürede pişer.
Genellikle % 4-7 asetik asit ve % 94-95 su içeren şeffaf çözeltiye beyaz sirke denilmektedir.
Eti pişmeden önce 20 dakika soğuk suda bekletin.
Etin piştiğinde yumuşak olması için, haşlama suyuna 1-2 yemek kaşığı sirke ekleyin. Pişmiş et ve çiğ eti birbirine değmeyecek şekilde saklayın.
Kırmızı et terbiyesi için yayvan bir kaba zeytinyağı, süt, rendelenen soğanın suyu, havanda ezdiğimiz sarımsak, kekik, pul biber, kimyon, karabiber ve tuz ekledikten sonra etlerimizi içine yerleştirelim. Belirli bir süre boyunca ( en az 2 saat ) ağzı kapalı şekilde buzdolabında bekletelim.
Yumuşak ve kolay pişen etler elde etmek için et marinesi önemlidir. Et marinesi ya da terbiyesi olarak bilinen bu yöntem, asidik malzemeler (zeytinyağı, tuz, sirke...) ile etlerin bir süre dinlendirmesi işlemidir. Beyaz et için 2 saat yeterli iken kırmızı et için en az 4-8 saat arası dinlendirmek gerekir.
Ülkemizde bu iş için normal sirke kullanılsa da Avrupa'da genellikle bu durum için beyaz sirke kullanılmaktadır. Hatta yine sirke yerine geçen asidik asit içeren şarap, limon ya da portakal suyu, domates sosu, bira, ananas suyu, soda, çay, kahve ve hatta ayran bile bu işlem için kullanılabilecek malzemelerdendir.
zeytinyağı, 2 yemek kaşığı sirke, 2 yemek kaşığı taze çekilmiş karabiber. Hepsini karıştırın ve etinizi afiyetle marine edin. Yaklaşık 4-8 saat marine süresi yeterlidir.
Etin yumuşak olmasındaki en büyük etkenlerden birisi pişerken suyunu kaybetmemesidir. Bunun için de eti mühürleyerek pişirmek gerekir. Bu teknikle et, suyunu bırakmadan pişecek ve lokum gibi bir kıvama kavuşacaktır.
Dana kuşbaşı kullanarak yemek hazırlarken bir diğer başvurulabilecek yöntem haşlamadır. Etin çabuk haşlanması için düdüklü tencere kullanılabilir. Ancak böyle bir durumda eklenecek su oranı iyi ayarlanmalı etin yanmamasına dikkat edilmelidir. Haşlanan et oldukça yumuşak bir dokuya sahip olur.
Et haşlarken haşlama suyuna 2 yemek kaşığı sirke koyarsanız, etiniz hem çabuk pişecek hem de yumuşak olacaktır.
Üzüm sirkesi, elma sirkesi ile birlikte evlerimizde en sık kullandığımız sirkelerden bir tanesidir. Harika bir antioksidan kaynağı olan üzüm sirkesi, aynı zamanda kemik sağlığını destekler. Gelişim çağındaki çocukların ve gençlerin kemik gelişimini destekler ve boy uzamasına olumlu katkı sağlar.
Beyaz sirke elma ve üzüm sirkesine göre daha keskin bir sirke çeşididir. Çok fazla alanda kullanılan beyaz sirke görünümü ile diğer diğer türlerden ayrışır.
Üzüm Sirkesi ile Elma Sirkesi Arasındaki Farklar
Üzüm sirkesinin protein değeri, elma sirkesine göre daha yüksektir. Elma sirkesi besin değeri çok düşükken; üzüm sirkesinin besin değeri daha yüksektir. Üzüm sirkesi mide problemlerine iyi gelirken; elma sirkesi mide hassasiyeti olanlara çok tavsiye edilmez.
Pişirirken doğru bir şekilde mühürlemeli ve böylece eti yumuşacık yapacak olan suyunun içinde kalmasını sağlamalısın. Etler pişerken birkaç damla sirke damlatmak, etin daha da yumuşak olması sağlar. Tuzu et piştikten sonra ilave edin, tuz etin sertleşmesine neden olur. Eti yavaş yavaş pişirmek en sağlıklı yöntemdir.
Taze ette biriken laktik asit, etin sertleşmesine ve zor pişmesine neden olur. Eğer kullanacağınız et çok taze ise kavurma yapmadan önce en az bir gün dolapta dinlendirmek etin sertliğini alır ve pişmesini kolaylaştırır.
Tuz, karabiber ve çok az zeytinyağı ile ve sütle önlü arkalı marine ettikten sonra ısıtılan döküm ızgara ya da tavada eti mühürleyin. Ardından eti ızgaraya koyun ve kısa süreli, çevire çevire her yüzeyini pişirin. Yaklaşık 10 dakika pişirmeniz yeterli olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri