Örneğin; yemeğe eklenecek kemikli et mühürleme yapıldığında tüm yemeğin kokusu ve kıvamı zenginleşir. Çünkü dıştaki et ateşle daha fazla temas eder ve özel aromalar oluşur. Böylece mühürlenen ve dış yüzeyleri kızartılmış etler daha yoğun ve karmaşık lezzetlere sahip olur.
Eti iki yüzü de mühürlendikten sonra tavadan alın. Tavadan aldıktan sonra da etin 3-4 dakika boyunca kendi sıcaklığı nedeniyle pişmeye devam ettiğini unutmayın. Bu nedenle servis kıvamına tam erişmeden biraz önce etinizi tavadan alırsanız iyi olur. Eti kesinlikle hemen kesmeye ya da dilimlemeye kalkışmayın.
Döküm bir tavada etin bir yüzünün mühürlenmesi 3- 5 dakika almaktadır. Bu süreyi damak tadınıza göre belirlemelisiniz. Pişirme oranları genel olarak beşe ayrılmaktadır: Az pişmiş (Rare): Yüksek ısı ile kısa sürede, her iki tarafı mühürlenen et tüm besin ve sıvı değerini korur, dinlendirildikten sonra servis edilir.
Dana ve kuzu antrikot, biftek, bonfile gibi etler marine edildikten sonra mühürlenerek pişirildiğinde daha yumuşak olur. Bu tür etleri uzun süre haşlamak etlerin dağılmasına ve besin değerlerinin kaybolmasına neden olur.
Mühürlenen eti döküm tava içinde önceden ısıtılmış 180 derece fırına verip, 30-35 dk kadar pişirin. Fırında antrikot eti piştikten sonra üzerine 1 tatlı kaşığı tereyağ sürüp, sıcak olarak servis edebilirsiniz.
İlgili 35 soru bulundu
Et pişirilirken üzerine birkaç damla elma ya da üzüm sirkesi gezdirmek, etin yumuşak olmasını sağlar. Aynı zamanda sirke yerine limon suyu da kullanılabilir. Ayrıca etin yumuşak olması için doğru kesilmiş olması gerekir. Kas liflerine paralel olarak kesilen et, ne kadar pişerse pişsin yumuşak olmaz.
Büyük restoranların da et pişirirken tercih ettiği et mühürleme işleminin amacı, etin lezzetini korumaktır. Bu teknik ile et kendi lezzetini korurken, yumuşak bir kıvam alır. Etin besin değerinin suyla karışıp gitmemesi adına, kırmızı etler başta olmak üzere tavuk etinde de uygulanmaktadır.
Et mühürleme, etin lezzetli suyunun içinde kalması için tavada etin bir süre çevrilerek pişirilmesidir. Bu, yüksek ısıda ve doğru tavada yapılması gereken bir işlemdir ve doğru şekilde yapıldığı sürece etiniz oldukça lezzetli olacaktır.
Medium Rare – Az ve Orta Pişmiş: 50 Derece 90 Saniye
Yüksek ısıda ısınan tavaya eti atın ve her iki tarafının da yaklaşık 90 saniye kadar mühürlenmesi için beklenir. Alt ve üst yüzeyini 2 defa mühürledikten sonra et dinlenmeye bırakılır.
Eti pişmeden önce 20 dakika soğuk suda bekletin.
Sağlıklı et için yavaş yavaş pişirmeyi tercih edin. Ayrıca sağlıklı et için ek yağ kullanmamaya dikkat edin. Etin piştiğinde yumuşak olması için, haşlama suyuna 1-2 yemek kaşığı sirke ekleyin. Pişmiş et ve çiğ eti birbirine değmeyecek şekilde saklayın.
Ortalama et haşlama süresi etin gramajına ve türüne bağlı olarak 30 dakikayla 1,5 saat arasında değişiyor. Eğer kemiksiz küçük bir etiniz ya da kuşbaşı etiniz varsa bu süre 30 dakika kadar olacaktır. Daha fazla haşlarsanız etiniz sertleşebilir.
İşin özü şuymuş öncelikle eti pişireceğiniz tavayı yüksek ateşte iyice kızdırıp etin önünü arkasını kızartıyorsunuz ki buna mühürleme deniyor bu sayede etin suyu içine hapsoluyor ve lezzetini kaybetmeyip yumuşacık içi sulu bir etiniz oluyor.
Et, oda sıcaklığında en fazla 3-4 saat tutulmalıdır. Daha fazla bekleyen ette şişme ve morarma meydana gelerek kısa sürede bozulabilir. Etten yapılan kıyma ise oda sıcaklığında en fazla 3-4 saat içinde bozulur. Bunları önlemek için etin güzelce doğranarak buzdolabı ve buzluğa atılması gerekir.
Kırmızı et terbiyesi için süt, sarımsak, 2 soğanın suyu ve çeşitli baharatlar ile özel bir karışım hazırlanır. Ayrıca isteğe göre bitkisel yağ eklenebilir. Et belirli bir süre boyunca bu karışımın içinde buzdolabında bekletilirse yumuşacık duruma gelir.
Birkaç Damla Sirke Eti Yumuşatır, Pişirme Süresini Kısaltır!
Son olarak etleriniz pişerken üzerlerine damlatacağınız bir kaç damla sirke, hem etlerinizin yumuşacık olmasını hem de çok daha kısa sürede pişmesini sağlayacaktır.
Yumuşak Et Pişirme Püf Noktaları
Güzelce marine etmeli ve marinasyonun yanı sıra minimum 3 saat bekletmelisin. Pişirirken doğru bir şekilde mühürlemeli ve böylece eti yumuşacık yapacak olan suyunun içinde kalmasını sağlamalısın. Etler pişerken birkaç damla sirke damlatmak, etin daha da yumuşak olması sağlar.
Pişmiş etin sırrı damak tadınıza göre, onu ne zaman ateşten alacağınızla ilgili bir durumdur. Eğer ızgara etini az pişmiş seviyorsanız pişirme süreniz kısa olmalıdır. Maşanızla dokunduğunuzda et hala yumuşaksa az pişmiş demektir. Eğer maşanızla dokunduğunuzda et elastik bir dokuda ise de orta pişmiş demektir.
Eti az pişirmenin sağlıksal anlamda da yararları var. Az pişmiş et birçok yararlı maddeyi hala korur, yüksek ısıya tabi tutulmadığı için yapısında çok fazla bozulmalar olmaz. Bu sayede vücudun ihtiyacı kadar et tüketildiğinde etten beklenen tüm faydalar da alınmış olur.
Kanlı ya da çok az pişmiş (<40°C)
Eti ızgara veya tavaya koyduktan sonra her iki tarafını 1'er dk pişirin. Dışı mühürlenmiş, içi hiç pişmemiş ve kıpkırmızı olan etiniz çok az pişmiş derecesinde yemeye hazırdır.
Etin mühürleme işlemi için döküm tava kullanmanızı öneriyoruz. Döküm tavanız yoksa, seramik tavalar da iş görecektir. Tavayı ocağa koyun ve yüksek ateşi açın. Bu sayede tava gerektiği ısıya ulaşacaktır.
Eti mühürledikten sonra, kuzu eti oldukça hızlı pişen bir et olduğu için aslında mühürleme işleminden sonra pişmiş oluyor diyebiliriz.
Kasaptan alınan et yıkanmak zorunda değildir.
Dana kuşbaşı et yemekleri aslında aynı mantık ile pişirilir. O da mühürleme tekniğidir. Etin yumuşak olmasındaki en büyük etkenlerden birisi pişerken suyunu kaybetmemesidir. Bunun için de eti mühürleyerek pişirmek gerekir.
Eti dinlendirmemek
Taze ette biriken laktik asit, etin sertleşmesine ve zor pişmesine neden olur. Eğer kullanacağınız et çok taze ise kavurma yapmadan önce en az bir gün dolapta dinlendirmek etin sertliğini alır ve pişmesini kolaylaştırır.
Kavrulmuş, ızgaralanmış ve kızarmış etlerin dış yüzeyleri çok daha lezzetli olur. Örneğin; yemeğe eklenecek kemikli et mühürleme yapıldığında tüm yemeğin kokusu ve kıvamı zenginleşir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri