Limon suyu, sirke ve yoğurt gibi asidik malzemeler etin proteinlerini kırarak yumuşamasını sağlar. Vaktin çoksa, etini bir gece soğan ve elma dilimleri ile beklet ve sonucu gör.
Eti çok pişiriyorsunuz
Et kavurma yaparken etin sert olmasının en başlıca nedenlerinden biri eti sürekli bir biçimde karıştırarak pişirmek ve çok pişirmek geliyor. İlk aşamada ısıttığınız tava ya da tencereye etlerinizi aktarın. Ardından mühürleyin. Bu şekilde sularını içlerine hapsedecek ve yumuşacık kalacaklardır.
Taze ette biriken laktik asit, etin sertleşmesine ve zor pişmesine neden olur. Eğer kullanacağınız et çok taze ise kavurma yapmadan önce en az bir gün dolapta dinlendirmek etin sertliğini alır ve pişmesini kolaylaştırır.
Yumuşacık Sulu Et Sote Tarifi Nasıl Yapılır? Etleri yıkamak yerine süzgeçte bekletip, kanını süzdürün. Kağıt havlu yardımıyla kuruladıktan sonra tavaya alın. Etin yağsız ve bonfile gibi yumuşak bir kısımdan sotelik olarak doğrandıktan sonra kullanılması sonucu olumlu yönde etkilemekte, pişme süresini kısaltmaktadır.
Etli yemeklerinizin daha çabuk pişmesini sağlayacak püf nokta tencerenin içine biraz sirke katmaktır. Böylece yemeğiniz hem daha çabuk pişecek hem de daha lezzetli olacaktır. Ayrıca etlerinizin ve et yemekleriniz pişerken tencereye bir parça ekmek atmanız da etin daha hızlı pişmesini sağlayacaktır.
İlgili 40 soru bulundu
Etin yumuşamasını sağlamak için hazırlayacağınız sosa mutlaka limon suyu, sirke ya da yoğurt suyu gibi asidik bir malzeme ilave etmelisiniz. Bu sayede etin protein yapısında değişiklik olacak ve yumuşayacaktır.
Tuzlama: Etinizin tuzlayıp 2 saat kadar bekletmeniz yumuşatma konusunda iyi bir sonuç verecektir. Çünkü tuz, etin protein yapısında tepkime yapar ve etin yumuşamasına yol açar. Etinizde fazla tuz olmaması için 2 saatlik bekletmenin ardından etinizi suya tutabilir ve peçete ile kurulayabilirsiniz.
Etler pişerken birkaç damla sirke damlatmak, etin daha da yumuşak olması sağlar. Tuzu et piştikten sonra ilave edin, tuz etin sertleşmesine neden olur. Eti yavaş yavaş pişirmek en sağlıklı yöntemdir. Et pişirirken içi ile dışının aynı oranda pişirilmesi önemlidir.
Pişirme esnasında defne yaprağı ve kekik kullanırsanız, daha leziz ve ağır kokmayan bir kavurma elde edebilirsiniz. Dana kuşbaşı pişirirken mühürleme sonrası bir su bardağı sıcak su ekleyerek pişirirseniz uzun sürede pişen dana etini daha yumuşak bir şekilde pişirmiş olursunuz.
ET NASIL YUMUŞACIK OLUR? Etin yumuşak olmasındaki bir diğer püf nokta ise sirke kullanmaktır. Et pişirilirken üzerine birkaç damla elma ya da üzüm sirkesi gezdirmek, etin yumuşak olmasını sağlar. Aynı zamanda sirke yerine limon suyu da kullanılabilir.
Limon suyu, sirke ve yoğurt gibi asidik malzemeler etin proteinlerini kırarak yumuşamasını sağlar.
-- Et sote yaparken etin lezzetini kaybetmemesi için mühürleme işlemi yapmanız şarttır. Bunun için iyice kızmış tavaya doğradığınız etleri atın. Etlerin tüm yüzleri kahverengiye döndüğünde mühürleme işlemi bitmiş olur.
- Maden suyu ile et yumuşatmayı birçok kişi bilmez. Maden suyu kırmızı et marine tariflerinde sıklıkla kullanılır. Hızlı şekilde eti marine etmek istediğinizde bir yemek kaşığı kadar karbonatla etinizi harmanlayın akabinde ise bir maden suyunu ete döküp dolapta birkaç saat bekletin.
Bunun sebebi etin, hayvanların but, boyun, kol ve omuz gibi kaslı bölgelerinden alınmış olması. Bu parçalardan kesilen etleri pişirmeden önce yumuşatma işlemlerine tabi tutmadığınızda lastik gibi sert bir sonuç elde ediliyor.
Etler iri ve büyükse bir çay kaşığı karbonat eklemenizi de önereceğiz. Karbonat ile haşlanan etler ekstra yumuşaklığa sahip olmaktadır. Düdüklü tencere içindeki kemikli et 30 dakika piştiğinde lokum kıvamını elde edebilirsiniz.
Etler tencereye alınır yağ eklenir karıştırarak her tarafı mühürlendikten sonra tencere kapağı kapatılır. 5 dakika suyunu salıp çekmesi beklenir. Ardından ince doğranan soğan eklenir bir kaç dakika kavrulur. Suyu eklenerek kısık ateşte ara sıra karıştırarak etler yumuşayana ve suyunu çekene kadar pişirilir.
Ayrı bir tencerede soğanı yağla kavrulur. Sonra sırasıyla biberler ve domatesler kavrulur. Tuz ve karabiber ilave edilir. Düdüklü tencereden çıkardığımız et ve et suyu da ilave edilir ve 15-20 dakika pişirilir.( Et suyunun miktarı isteğe göre ayarlanabilir.)
Suyunu çeken etin üzerine 5 yemek kaşığı sıvı yağ eklenir ve sık karıştırılarak pişirilir. Tüm bu süreç kısık ateş ile yalnızca 40 dakika kadar sürecektir.
Bir tatlı kaşığı domates ve yarım tatlı kaşığı biber salçasını 1 su bardağı sıcak su ile sulandırdıktan sonra azar azar tavaya ekleyin. Kısık ateşte etler yumuşayana kadar pişirin. Etleri yumuşayan soteyi, lezzetli suyuyla birlikte servis tabaklarına alın ve sıcak sıcak servis edin. Afiyet olsun!
Birkaç Damla Sirke Eti Yumuşatır, Pişirme Süresini Kısaltır!
Son olarak etleriniz pişerken üzerlerine damlatacağınız bir kaç damla sirke, hem etlerinizin yumuşacık olmasını hem de çok daha kısa sürede pişmesini sağlayacaktır.
Et haşlarken haşlama suyuna 2 yemek kaşığı sirke koyarsanız, etiniz hem çabuk pişecek,hem de yumuşak olacaktır. Et, tavuğa göre daha uzun sürede pişer.
Gerdan: Dananın boyun bölgesidir. Az,orta ve yağlı olmak üzere kıyma çeşitleri, dana sote ve tas kebabı bu bölgeden hazırlanır.
Süt Eti yumuşak tutmasını sağlıyor. Dinlendirilen etleri soğanlarını kullanmıyoruz. Döküm Bir tavayı önceden ısıtıp etlilerimizi mühürlüyoruz. Bu sayede etlerimiz suyunu kaybetmediği için sertleşmemiş oluyor.
Etiniz marinede ne kadar uzun kalırsa pişerken de o kadar yumuşak ve lezzetli olacaktır. Etinizin kokusunu almak için süt ile marine de edebilirsiniz. Bunun için de zeytinyağı gezdirdikten sonra süt, karabiber ve kekik ilave ederek etinizi daha da yumuşatabilir ve kokusunu da alabilirsiniz.
Yoğurt, domates suyu, sirke ve soğan suyu da eti yumuşatmak için marinasyonda sık kullanılan malzemelerden arasında.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri