Kemik suyu bozulduğunda, ekşi ve ağır bir koku yayar. Eğer ağır ve kötü bir koku alıyorsanız, kemik suyunu kesinlikle tüketmeyin. Kemik suyunun bozulma işaretlerinden biri de rengidir. Olduğundan farklı bir renkte görünüyorsa, kemik suyunu tüketmeyin.
Et suyunu buzdolabında 3-4 gün bozulmadan saklayabilirsiniz. Derin dondurucuda ise et suyunu 3 aya kadar saklayabilir, her ihtiyaç duyduğunuzda buzluktan çıkararak pratik bir şekilde yiyeceklerinize ekleyebilirsiniz.
* Kemik suyu ağzı kapalı halde buzdolabında 1 hafta dayanabilmektedir.
- Kaynattığınız kemik suyunu buzdolabında yaklaşık 3-4 ay muhafaza edebilirsiniz. Bütün yemeklerin içine katabileceğiniz kemik suyunu kullanacağınız zaman biraz dışarıda çözdürüp sonra kullanmanız daha doğru olur.
Buzdolabında saklanan pişmiş ürün tüketileceği miktarlarda ısıtılarak, kalan kısım ise 3-4 gün içinde tüketilmelidir. Et suyu içeren yemekler ise 1-2 gün içinde tüketilmelidir.
İlgili 25 soru bulundu
Konserve edilmiş kemik suyunu ise, kapağını açmadan buzdolabında 1 ay muhafaza edebilirsiniz. Kemik suyunu buzdolabında ve cam kavanozda saklama süresi ise 3 gündür.
Üzerinde beyaz bir yağ katmanı oluşacak. Onu kaşıkla alıyoruz ve buzluğa bardakları dikkatlice koyuyoruz. Donduktan sonra dilerseniz üzerini streç filmle kapatabilirsiniz. Dilerseniz de buzdolabı poşetlerine koyabilirsiniz.
Yemeklere katılması haricinde tek başına direkt içilerek tüketilebilmektedir. Tek başına içilirken karabiber gibi baharatlarla tatlandırılarak da tüketilebilmektedir. Güçlü bağışıklık sistemi ve sağlıklı bir cilt için mutlaka düzenli olarak ilikli kemik suyu tüketilmelidir.
Kemik suyunu farklı şekillere ambalajlamak mümkün olsa da en çok tavsiye edilen yöntem Kavanozda Kemik Suyu. Kemik suyunu kavanozda muhafaza etmenin birden fazla avantajı bulunmaktadır. İlk avantajı cam kavanozda muhafaza edilen gıda ambalaj materyali olan cam ile etkileşime neredeyse hiç girmemektedir.
Önce suda yarım saat kadar bekletin ve kanlı suyunu dökün. Sonra filtre edilmiş suyu kemikleri örtecek kadar doldurunuz. Kaynamaya başlayınca üstündeki kef adı verilen tabakayı alınız. 2-3 saat kaynatınız ve soğutunuz.
Pişirme işlemiyle jöle kıvamına gelen kemik suyunu kağıt bardaklara koyarak buzdolabında muhafaza etmek mümkün. Buzlukta 3-6 ay, buzdolabında ise 7 gün bozulmadan kalabilen kemik suyunu günde 1 su bardağı tüketmek çok önemli.
İlikli Kemik Suyu Yeşil Oldu
Jelleşmeme sorununun aksine yeşil kemik suyu gerçek bir sorun değildir. Aksine kemiklerden almanız gereken tüm minerali aldığınıza işaret eder. Genellikle bu yeşilliğin ana sebebi kemiğin içerdiği bakırdır. Yeşil renk alan kemik suyunu tüketmek tamamen güvenlidir.
Kendiniz yapmanız en sağlıklı ve ekonomik yolu, İlikli dana ve kuzu kemiğini kısık ateşte enaz 8 saatte pişirmelisiniz!
Et yemeği kaç kez ısıtılır? Yemeklerin en fazla 1 kere ısıtılması gerekir. Yemeğin ısıtıldığı, kokusunun gelmesi ile anlaşılacaktır. Pişirilen ya da kavrulan et derin dondurucuda en fazla 3 ay, çiğ kıyma ise 4 ay saklanabilir.
Tercih farklılığının esas kaynağı olan bu kırmızı tonlu sıvı, etin dokusunda bulunan ve bildiğimiz sıradan su molekülü yani H2O ile myoglobin adındaki bir proteinden oluşmaktadır. Mygolobin denen bu protein oksijen ihtiyacı duyan kaslara oksijen sağlamakla görevli bir proteindir.
Kavanozda et suyu bozulur mu? Konserve edilmiş kemik suyunu ise, kapağını açmadan buzdolabında 1 ay muhafaza edebilirsiniz. Kemik suyunu buzdolabında ve cam kavanozda saklama süresi ise 3 gündür.
Ocaktan alınca uzun uzun süzün. Dolapta 12 saat bekletip üstündeki yağ tabakasını alıp atın (çünkü toksinler orada birikiyor). Hayvanın sağlıklı koşullarda beslendiğinden eminseniz yağın bir miktarını da tutabilirsiniz.
-İlikleri ve etleri alınmış kemiklerin olduğu tencereyi temiz su ile doldurarak içine tuz, tane karabiber, defne yaprağı ve sirke ekleyip tekrar altını açıp kaynamaya bırakın. -Bu aşamada içine isteğe bağlı olarak farklı baharatlar ve sarımsak, soğan ekleyebilirsiniz.
Et suyu sadece etlerin kaynaması sonucu oluşan sudır. Kemik suları ise kaynama sonucu kemikteki iliğin suya akması sonucu oluşan sudur. Kemik suyu et suyuna göre daha faydalıdır.
Etin suyunu çekmesi için ne yapmalı? Kavurma kuru oluyorsa sebebi tencereyi tam kızdırmadan pişirmeye başlamaktır. Bu durum etin suyunu dışarı vermesine ve kurumasına yol açar. Eğer tencereyi güzelce ısıtılırsa, et suyunu içinde tutar ve kavurma yumuşak, sulu ve lezzetli olur.
Kasabınızdan ücretsiz alabileceğiniz ilikli kemik ile basitçe kemik sularını hazırlayabilirsiniz. İçerisine katacağınız malzemeler isteğe bağlıdır fakat sirkeyi mutlaka kemik suyuna ilave edin çünkü sirke kemikteki minerallerin suya geçmesini sağlar.
Onun yerine et ve tavuk suyumu kendim yapıyorum. Bunun için özel bir çaba harcamama da gerek kalmıyor aslında. Genellikle et haşlama ya da tavuk haşlama yaptığım zaman artan suyunu buz torbalarına koyup dondurucuya atıyorum. Tavuk veya pilav yaparken ikişer tane et suyu veya tavuk suyu ekliyorum.
İLİKLİ KEMİK SUYU GÜNDE NE KADAR İÇİLMELİ? Mümkün olduğunca büyük baş hayvan iliği kullanılarak yapılması önerilen kemik suyu günlük olarak tüketilebilir. Yetişkin kişilerde günde 1 su bardağı içilmesi yeterli olan kemik suyunu çocuklarda 1 çay bardağı olarak düşünebilirsiniz.
İkinci beyin olarak adlandırılan bağırsak florasının düzelmesinde kemik suyunun çok büyük faydası bulunmaktadır. Bağırsakların ve midenin iyi çalışmasını destekleyerek; hazımsızlık, şişkinlik ve kabızlık gibi sağlık sorunlarını önler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri