Herkesin Çatlağı Var mı? Hamilelikte yaygın olarak görülebilirler ancak herkesin yaşamın herhangi bir aşamasında çatlakları olabilir.
Hem kadınlarda hem de erkeklerde görülen deri çatlağı, estetik görünümün bozulmasına yol açabiliyor. Özellikle hamilelik ve ergenlik dönemlerinde ortaya çıkan deri çatlağının en önemli nedenlerini kilo alıp verme, hormonlar ve genetik yatkınlık oluşturuyor.
Deri çatlağı, kadın, erkek fark etmeksizin her insanda görülebilen ve vücudun birçok bölgesinde farklı nedenlere bağlı olarak gelişebilen deformasyondur. Tıbbi adı 'stria' olarak bilinen derinin dermis tabakasının fazla gerilmesi sonucu ortaya çıkar.
Çatlak Kendiliğinden Geçer mi? Cilt üzerinde oluşmuş bulunan çatlakların kendiliğinden geçmesi gibi bir durum söz konusu olamaz. Bununla birlikte ergenlik döneminde oluşmuş veya kilo alımı ve hamilelik sonucunda oluşan çatlaklarda azalma dahi gözlenmez.
Çatlaklar derinin dermis tabakasında cildin aşırı gerilmeye dayanamamasıyla ortaya çıkan yırtıklardır. Cilt çatlaklarının asıl nedeni hormonlardır. Bu nedenle hamilelik, ergenlik, hızlı kilo alma, aniden zayıflama gibi değişimler hormonal değişimlere de eşlik ettiğinden ciltte çatlaklara neden olur.
İlgili 28 soru bulundu
Çatlak izleri genellikle, kilo alımında derinin gerilmesi ve hamilelikte derinin esneyip sonra tekrar eski haline dönmesiyle meydana gelmektedir.
Ergenlik döneminde ise hormonal değişikler, hızlı büyüme, uzama ve kas yapısının gelişimi deri çatlağına yol açmaktadır. Bununla birlikte aşırı kilo alıp vermek ve vücut geliştirme sporlarında ağırlık kaldırmalar da çatlak sebepleri arasında bulunmaktadır. Bazen de hiçbir neden olmaksızın cilt çatlağı oluşabilmektedir.
Cilt çatlakları aslında ergenlik döneminde başlıyor. Hızlı büyümenin de etkisiyle gerek kızlarda, gerekse erkeklerde bu sorun oluşuyor.
Vücudunuzdaki beyaz çatlak izlerini yok edebilecek herhangi bir tedavi yöntemi yoktur. Bazı lazer sistemlerinden %80 oranda pozitif sonuçlar alabilmekteyiz. Icon lazer ise lazer enerjisiyle cilt altında ısı kanalları açarak etki eder. Cilt bu kanalları bir travma gibi algıladığı için onarım sürecine girişir.
Cilt Çatlakları Sporla Geçer Mi? Spor yaparken cildinizi sıkılaştırdığınız için yeni oluşmuş ve oluşan çatlaklara spor yapmak oldukça iyi gelecektir. Eğer bazı doğal yöntemlerle egzersizi bir arada yaparsanız şaşıracağınız sonuçlar almanız mümkün!
Özellikle hamilelik döneminde hem genetik, hem de hormonal değişiklikler çatlaklara neden olabilir. Bunun dışında hormonal bazı hastalıklar, hızlı kilo alıp verme, ergenlik ve hızlı boy uzaması genel olarak çatlak oluşumunun başlıca nedenleri arasındadır.
Bunun dışında çatlak oluşumuna sebebiyet veren durumlar kesin olarak belirlenmiş değildir. Aşırı kilo alıp verme, ergenlik dönemi kas yapısının gelişmesi, vücut geliştirme gibi durumlarda vücutta belli yerlerde çatlaklar görülür.
Cilt çatlakları mevcutta bulundukları rengi solaryum veya bronzlaşma ile kaybetmezler.
Ergenlerde vücut çatlakları nasıl geçer sorusunun ilk yanıtı çatlak krem kullanımıdır. Elastin ve kolajen liflerin zarar görmesi tamamen engellenemese bile deri çatlaklarının oluşturduğu faktörler azaltılabilir. Vücutta meydana gelen çatlakların bir diğer tedavi yöntemi ise lazerdir.
Bu alanda çatlak oluşumunun ana nedeni derinin fazla gerilmeye maruz kalmasıdır. Gözle görülecek oranda incelen ve zayıflayan damarlar koyu mor bir şekilde ortaya çıkar. Zaman içinde renkleri solar. Vücuttaki yeri değişiklik gösterse de bacak çatlakları en sık rastlanan alanlardır.
Düzenli olarak gerçekleştireceğiniz yürüyüş, yüzme gibi aktivitelerin ardından kan dolaşımı artan ve sıkılaşan vücudunuzda çatlak görünümü de azalabilir. Ancak bu sportif faaliyetlerin yanı sıra vücudunuz için uygulayacağınız özel bakım da çatlaklarla mücadelede destekleyici olabilir.
Çatlak görünümünü büyük oranda azaltan lazer, PRP- SVF tedavisi, mezolift, dermoterapi, mikrodermabrazyon, kimyasal peeling gibi işlemler sayesinde ciltte yenileme sağlanır. Özellikle cilt çatlakları görünümü tamamen geçmez. Lazer yöntemleri ile görünümlerinin giderilmesi sağlanabilir.
Yani kırmızı çatlaklar tedavi edilmezse beyaz rengine döner. Bu aşamada ise tedaviler daha zorlayıcı olabilir. Çatlakların hiç oluşmaması için cildi nemli tutmak önemli bir konudur. Cilt kuru kaldığı takdirde çatlak riski artabilir.
Vücudunuzda meydana gelen çatlakların doğal yöntemler ile ortadan kaldırmak mümkünüdür. Bu yöntemlerden biri de spor yapmaktır. Düzenli olarak spor yaparak sizi görüntüsü ile rahatsız eden çatlaklardan evinizin konforunda kurtulabilirsiniz.
Özellikle ani kilo alıp verme veya hamilelik sonrası karın, bel, popo, bacak içlerinde görülen derideki renk farklılıkları, kabarıklık veya çukurlaşma şeklinde görülen deri yırtılmalarıdır. Cildin gerilmesine bağlı olarak elasten ve kolajen dokulardaki deformasyon sonucu oluşurlar.
Şişme, morarma, uyuşma, sızı gibi belirtiler çatlağın habercisi olabilir. Böyle bir durumla karşılaştığınızda ayağınızdaki ağrının sebebinin kırık olduğunu düşünebilirsiniz. Fakat kırık, çok daha şiddetli bir acıya sebep olur.
Doğum sonrası çatlaklar, ilk oluşmaya başlandığı dönemde henüz rengi pembe, mor ya da kırmızı iken tedavi edilirse ciddi oranda düzelme görülmekte ancak uzun süre tedavi edilmezse ve rengi beyazlaşırsa uygulanan tedavilerin çok az olumlu etkisi görülmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri