İster et yemeklerinde ister pilavlarda ve hatta farklı salatalarda bile kullanacağınız bir miktar zerdeçal ile hem kalabalık misafir sofralarınızı şenlendirebilir hem de doyurucu öğünlere imza atabilirsiniz.
Zerdeçal genellikle yemeklerde bir baharat olarak kullanılır. Özellikle fırınlanmış sebzelerde zerdeçal yemeğe çok farklı bir tat katmaktadır. Zerdeçalı yemeklerde kullanmak için öncelikle sebzeleri fırınlamadan üzerlerine biraz zeytinyağı ile bir çay kaşığı kadar zerdeçal ekleyebilirsiniz.
Bu şifalı bitkiyi, yemeklerde, çorba ve tatlılarda kullanarak sağlığımıza faydalı bir adım atarken, lezzetini de es geçmemek gerekiyor. Değişik ve keskin bir tadı olan zerdeçal, içine konduğu yemeklere aromatik bir tat bırakıyor.
Zerdeçal her türlü tüketilebilir, fakat içerdiği kurkumin yalnızca yağda çözünebilir olduğundan yağ içeren yemeklerin yanında veya yoğurt gibi içeriğinde doğal olarak yağ bulundurulan besinlerle karıştırılarak tüketilmesi daha sağlıklı bir seçenektir.
Taze zerdeçal kabuğu soyulduktan sonra kolaylıkla rendelenir ve dilimlenebilir. Taze zerdeçalı çocuklarınızın çorbalarına ilave edebilir, salatalara ekleyebilir, hamur işlerine renk katmak için kullanabilirsiniz. Sütün içine ilave ederek tüketebilir ve eti marine ederken kullanabilirsiniz.
İlgili 30 soru bulundu
Kurutulmuş baharat olarak zerdeçal toz haline getirilerek; tatlılarda, çorbalarda, pilavlarda, et yemeklerinde, söğüş ve çeşitli sebzelerde baharat olarak kullanılır. Evde hazırlanan peynir veya sürmelik yağlara sarı bir renk vermesi için de zerdeçal tercih edilir.
Daha sonra derin bir kaba 1/2 su bardağı süt, 1/2 yemek kaşığı un, 1 çay kaşığı zerdeçal ve tuz koyup, iyice çırpın. Hazırladığınız zerdeçallı karışımı tavukların üzerine yavaş yavaş döküp, karıştırın. Kısık ateşte 2 dakika pişirin. Pişen zerdeçallı tavuk soteyi ocaktan alıp, sıcak olarak servis edebilirsiniz.
Zerdeçal, var olan mide problemlerini daha da kötüleştirebilir ve diyabetli hastalarda kan şekerini çok düşürebilir. Karaciğer hastalığı veya safra kesesi taşı olanlar. hamile kadınlar veya emziren anneler zerdeçal tüketiminden kaçınmalıdır. Kanser ilaçlarıyla etkileşimler olabilir.
Hem görüntüsüne hem lezzetine bayılacaksınız. Klasik pilav tariflerinize farklı bir renk katmak isterseniz zerdeçallı pilav tam size göre. Dilerseniz farklı baharatlar ve kuru yemişler ekleyerek zenginleştirebileceğiniz zerdeçallı pilav, akşam yemeklerinin gözde olmaya aday. Şimdiden afiyetler olsun!
Peki toz zerdeçalın raf ömrünün geçtiği nasıl anlaşılır? Bayatlayan baharatlar kendilerine özgü kokularını kaybederler. Ayrıca renkleri soluklaşır. Bu iki noktaya dikkat ederek mutfağınızdaki toz zerdeçalın bayatlayıp bayatlamadığını kolaylıkla anlayabilirsiniz.
Tencereye zeytinyağı alınır, ısınınca pirinç ilave edilir en az 3-4 dakika kavrulur. Ardından tereyağı, tuzu ve sıcak su ilave edilir. Kapağı kapatmadan zerdeçal eklenir ve bir kere karıştırılır, kapak kapatılır.
Zerdeçalın zararları, birçok bitkide olduğu gibi zerdeçal da aşırı tüketildiğinde zararlı etkileri olabilir. Zerdeçal fazla tüketildiğinde kişide mide bulantısı, ishal, baş dönmesi gibi belirtiler ile karşılaşılması olasıdır.
Zerdeçal ayrıca beyaz ve kırmızı etlere de çok fazla yakışır. Pişirmeden önce marine aşamasında ya da etlerin soslanması aşamasında zerdeçal baharatından faydalanabilirsiniz.
Böbrek Taşı Riski
Çok fazla zerdeçal tüketmek böbrek taşı riskini de arttırır. Çünkü zerdeçalda bulunan oksalatlar kalsiyumla etkileşime girerler ve çözünemeyen kalsiyum oksalatı oluştururlar. Bu da böbrek taşı olarak geri döner.
Zerdeçalı normal ılık suyla karıştırabilir, çay veya kahveye ekleyebilir ya da ballı sütün içerisine de ekleyebilirsiniz. Zerdeçal en bilinen yöntemiyle süte karıştırılıp içilir. Hindistan'da da zerdeçal, güçlü bir vitamin içeceği olarak tüketilir ve genellikle bu şekilde sütle karıştırılır.
1 su bardağı bulgur yıkanır, süzülür ve tencereye eklenir. İyice kavrulur. Kaynamış su eklenir. Tuz ve zerdeçalı eklenir, karıştırılır ve pişmeye bırakılır.
Yoğurtlu zerdeçal kürü tarifi şu şekilde hazırlanabilir: 1 kâse yoğurt, 1 çay kaşığı zerdeçal, 2 yemek kaşığı zeytinyağı ve 1 çay kaşığı tarçın iyice karıştırılır. Hazırlanan bu karışım sabah aç olarak, ara öğün olarak ya da ana öğün niyetine günde 1 defa olacak şekilde tüketilebilir.
Sebzeli Bulgur Pilavı Tarifinin Pişirme Önerisi
Aromalı tatlardan hoşlanıyorsanız pilava kereviz sapı, çok ince doğranmış lahana, arzuya göre haşlanmış mısır ve 1/2 çay kaşığı kadar zerdeçal ekleyebilirsiniz.
Özellikle bahar aylarında vücut direncini arttırmak için çocuklarınıza zerdeçal süt karışımı iyi gelebilir. Zerdeçallı süt ayrıca kanın temizlenmesine, ağrıların azalmasına, bakteri ve virüslerle vücudun savaşmasına yardımcı olmaktadır.
Zerdeçalın yedi gramı, günlük olarak tavsiye edilen manganez alımının% 25'inden fazlasını sağlayabilir; bu, güçlü kemikler ve beyin fonksiyonlarını destekleyen bir mineraldir . Zerdeçal, aynı zamanda iyi bir demir, lif, potasyum ve B6 vitamini kaynağıdır.
Sindirim sisteminizi korur, bağırsaklara iyi gelir
Zerdeçalın lifli yapısı sindirim sistemini iyileştirir. Zerdeçal kabızlığa iyi gelir.
Köri ve Zerdeçal Nasıl Ayırt Edilir? Köri ile zerdeçal arasındaki benzerlik aslında sadece ikisinin de renginin sarı olmasıdır. Köri bir baharat karışımı iken zerdeçal tek başına bir baharattır.
Zerdeçalın keskin tadını biraz bastırmak için yarım çay kaşığı tarçın, bir çay kaşığı bal, biraz da zencefil veya vanilya eklenerek tatlandırılıyor. Bir tutam karabiber eklemek ise zerdeçalın vücut tarafından daha kolay emilmesine yardımcı oluyor.
En son rendelenmiş taze kök zencefili, sarımsağı ve baharatları ilave edip tavuk tam pişip biberler yumuşayıncaya kadar ocakta tutup sıcak olarak pilav, patatesin yanında veya lavaş ekmeği ile birlikte servis yapın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri