Bu meslek grubuna “emîn-i kütüb, hâzin, hâzin-i kütüb” denildiği de olmuştur (Erünsal, 1997, s. 94). Osmanlının kuruluşundan bugüne kadar kütüphanecilik mesleğini üç dönemde incelemek mümkündür.
Kütüphaneci, üniversitelerin bilgi ve belge yönetimi bölümünden mezun olup kütüphanelerde çalışan personellerdir. "Bilgi uzmanı", "bilgi profesyoneli", "kütüphane personeli", "kütüphane uzmanı", "kütüphane öğretmeni" ve "bilgi yöneticisi" gibi unvanlarla da adlandırılır.
XVII. asır sonlarında ise mücellid de kütüphâne görevlileri arasına girmeye başlar ve XVIII. asır kütüphanelerinin çoğunda bir mücellid görev alır. Müstakil kütüphanelerin ortaya çıkışı, kütüphane binasının korunması ve bakımıyla görevlendirilecek kimselerin de kütüphane kadrosu içine alınmasını gerektirir.
Kütüphane anlamına gelen ve genellikle Batı dünyasında yaygın olarak kullanılan 'bibliothek' kelimesinin aslı Eski Yunancadır ve biblion kitap, theke saklandığı yer demektir.
Ancak kaynaklarda mütercimler ve Beytülhikme araştırmacıları dışında bazı kimselerin de bu koleksiyondan yararlandığı belirtildiğine göre kütüphanenin sınırlı bir şekilde de olsa okuyucuya açık olduğu söylenebilir. Burada görevli kütüphanecilerin “hâzin” diye adlandırıldığı görülmektedir.
İlgili 43 soru bulundu
Hâfız-ı kütüb “kitapları ve kitapların bilgisini hıfzeden, koruyan” anlamında Osmanlı döneminde kütüphanelerde görevlendirilen meslek mensuplarının unvanı olarak 15. yüzyıldan itibaren kullanılmaya başlanmış ve Cumhuriyet dönemine kadar da bu kullanım aynıyla devam etmiştir.
Dört Halife Dönemi'nin ardından kurulmuş ilk İslam Devleti Emeviler; Suriye'nin merkezi olan ve bugün Şam adıyla bildiğimiz Dımaşk şehrinde kurulmuştur. Hz. Osman döneminde Şam valisi olan Muaviye tarafından kurulan Emeviler Devleti'nin başkenti neresidir sorusunun cevabı da Şam'dır.
Osmanlı'da ilk kütüphanenin, Yıldırım Beyazıt'ın hükümdarlığı döneminde kurulduğunu söyleyebiliriz. Şöyle… Eyne Bey, dönemin parlak devlet adamıydı ve adını taşıyan Bursa'daki Eyne Bey Subaşı Medresesi'nin üst katında müstakil bir kütüphane odası yaptırdı.
Asırlarca Osmanlı toplumuna ve eğitim-öğretim kurumlarına hizmet eden vakıf kütüphaneleri, özellikle Tanzimat'tan sonra eski fonksiyonlarını icra edemez hale gelmiş ve imparatorluğun son dönemlerinde yavaş yavaş eğitim sistemindeki yerini yeni tip kütüphanelere bırakmışlardır.
Kime borçluyuz bu güzel kurumları? Kütüphaneyi ilk kuranların Babilliler olduğunu biliyoruz. Kimi tarihçiler, MÖ 1700'ü gösterirler Babillilerin kütüphane kurdukları tarih olarak. İlk kütüphanecinin de Demetrius olduğu söylenir.
Aynı zamanda “Okuma salonu” ya da “okuma evi” olarak da anılan kıraathaneler, Osmanlı döneminde halkın bir araya gelerek, gündelik olaylardan haberdar olduğu, sosyalleştiği, sanattan bilime bilgi alışverişi yapmak için buluştuğu bir yerdi.
Kardinal Jules Mazarin'in kütüphanesini kurarken ve işletirken kitabında yazdığı fikirleri uygulama fırsatı buldu. Aynı yüzyıl içinde Osmanlı İmparatorluğu'ndaki ilk kütüphane olan Köprülü Kütüphanesi, Köprülü Fazıl Ahmet Paşa tarafından 1678 yılında kurdurulmuştur.
Osmanlı'da okuma evi olarak da adlandırılan mekanlar, "Darülhadis" veya "Hadis evi" olarak bilinen yerlerdir. Burada Kur'an ve hadis gibi İslami ilimler okutulur ve öğrencilerin eğitimi sağlanırdı. Ayrıca medrese olarak da adlandırılan yerlerde İslami ilimlerin öğretimi yapılırdı.
Asur Devleti Hükümdarı Asurbanipal tarafından M.Ö. 625 yılında kurulan Ninova Kütüphanesi bilinen en eski kütüphanedir.
Kütüphane sorumlusu, kütüphane ile ilgili her türlü görevi yürüten meslek çalışanına verilen isimdir. Kütüphaneye gelen ziyaretçilerin ihtiyaç duydukları hizmetleri almalarına yardım eden görevli personel tanımı ise kütüphane sorumlusu nedir sorusunu yanıtlar.
İslâm âleminde ilk kütüphanelerin, Kur'ân-ı Kerîm ve hadis etrafında yoğun bir telif faaliyetinin başladığı Emevîler döneminde aynı zamanda birer okul olarak da görev yapan mescidlerde ortaya çıktığı sanılmaktadır.
Türkiye'nin devlet eliyle kurulan ilk kütüphanesi Beyazıt Devlet Kütüphanesi, Sultan 2. Abdülhamid'in direktifleriyle 24 Haziran 1884 tarihinde, Beyazıt Külliyesi'nin imaret kısmında hizmete açıldı.
Ülkemizdeki tüm kütüphanelerde 2018 yılında, 323 bin 316 metrekare olan toplam kapalı alanımız, 2022 yılında 399 bin 732 metrekareye, oturma kapasitemiz ise 97 bin 402'den, 114 bin 906'e yükseltildi. 2023 yılına da hızlı bir başlangıç yapacağız. 13 Ocak itibarıyla hizmete açacağımız Rami Kışlası İstanbul'un en büyük ...
Saray kütüphanesinde İslamî yazmalar dışında Grekçe, Latince, Ermenice, Süryanice, İtalyanca ve İbranice yazılmış yazma eserler de mevcuttu. XVI. asırda hazırlanan bir listede çoğunluğu Grekçe olmak üzere saray kütüphanesinde 120 İslamî olmayan yazma eser bulunduğu belirtilmiştir.
Kurum, Avrupa'daki millî kütüphaneler benzeri bir kütüphaneyi İstanbul'da oluşturma düşüncesinin sonucu olarak ortaya çıktı. Bu düşüncenin gerçekleşmesine devrin Maarif Nazırı Mustafa Nuri Paşa, sadrazam Mehmed Said Paşa ve padişah II. Abdülhamit öncülük etti.
Koç Vakfı'nca temeli 1973 yılında Cumhuriyet'in 50. kuruluş yıldönümü etkinlikleri kapsamında atılan ve 2 Kasım 1976'da Ahmet İsvan'ın başkanlığı döneminde belediyeye devredilen Taksim'deki bina 3 Mart 1981 gününden itibaren kütüphane olarak hizmet vermeye başlar.
1884'te devlet eliyle kurulan ve kuruluşu ayrıntılarıyla bilinen ilk kütüphanedir. Kütübhâne-i Umûmî-yi Osmânî adıyla kurulmuş olan kütüphane bir süre de Bayezid Umumi Kütüphanesi olarak adlandırılmış, adı 1961'de Beyazıt Devlet Kütüphanesi olarak değiştirilmiştir.
Böyle bir zulüm karanlığında hikmet-i ilahi tecelli etmiş, İslam'ın nurunu ve adaletini yeniden tesis eden Ömer bin Abdulaziz halife olmuştur. İslam tarihinde kendisinden haklı olarak '5. Halife' ya da '2.Ömer', olarak söz edilmesinin ana sebebi; onun Kur'an ve sünnete uygun adaletli idareyi yeniden tesis etmesidir.
Emevîler (Arapça: الأمويون, romanize: El-Umeviyyûn) ya da Emevîler Hilâfeti (Arapça: الخلافة الأموية, romanize: El-Hilâfetü'l-Umeviyye), Dört Halife Dönemi'nden (632-661) sonra kurulan Müslüman Arap devleti.
Hz. Ali (656-661): İslam Devleti'nde dört büyük halife adıyla anılan halifelerin sonuncusudur. Hz. Ali İslam dini peygamberi olan Hz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri