Birçoğunuzun belki de ilk kez duyacağı pesketaryen aslında vejetaryen beslenmenin bir alt sınıflandırması. Kökeni İtalyanca pesce (balık) ve İngilizce vegetarian (vejetaryen) kelimelerinden gelen pesketaryen beslenmesinde balık veya diğer su ürünlerinin olduğu ancak diğer et türlerini tüketmeyen kişilere deniyor.
Merriam-Webster sözlüğü pescetarian sözcüğünün kökenini 1993 yılına kadar götürmektedir ve tanımını "beslenmesinde balık dışında başka ete yer vermeyen kişi" şeklinde yapmaktadır.
Vejetaryenlik ya da etyemezlik, çeşitli nedenlerle et, balık, kümes hayvanları tüketmemeye denir. Et tüketmemenin yanında ayrıca hayvanların ürettiği yumurta, süt, bal vb. ürünleri de yemeyenlere ise veganlar denir.
Neden Pesketaryen Diyet Tercih Ediliyor? Bitki bazlı diyetlerde; daha düşük obezite riski görülmektedir. Ayrıca kalp hastalığı ve diyabet gibi kronik hastalıkların da daha az görüldüğü kaydedilmiştir. Yapılan çalışmalar; bu koruyucu faydaların çoğunu pesketaryen bir diyetten de alınabildiğini göstermiştir.
Lakto vejetaryen diyeti: Bitkisel besinlerle birlikte hayvansal kaynaklı besinlerden süt ve süt ürünleri tüketilir. Ova vejetaryen diyeti: Diyette bitkisel besinlerle birlikte yumurta da yer alır. Bunun yanında et ve süt tüketilmez. Lakto-ova vejetaryen diyeti: Süt ve yumurtayı tüketilir.
İlgili 33 soru bulundu
Dünyada frutaryenizm (fruitarianism) olarak anılan beslenme biçimine sahip frutaryenler, sadece et ve et ürünlerinden, hayvanlardan elde edilen ya da hayvanlar üzerinde test edilerek hazırlanan ürünlerden uzak durmakla kalmıyor, aynı zamanda sebzeleri de hayatlarından çıkarıyorlar.
Terim esnek anlamına gelen fleksi ve vejetaryen kelimelerinin birleştirilmesi ile türetilmiş. Bu nedenle fleksitaryenlere, esnek vejetaryenler de deniliyor. Esnek vejetaryenler daha çok vejetaryen besleniyor ama duruma göre et de yiyebiliyorlar.
Lakto-ovo-vejetaryen: Lakto sütü, ovo ise yumurtayı anlatır ve bu kişiler bitkisel kaynaklı beslenmelerine yumurta ve süt ürünlerini ekleyerek beslenirler ama diyetlerinde et, balık ve kümes hayvanları yoktur. Genel olarak vejetaryenlerin çoğunluğu bu grupta yer almaktadır.
Pegan diyeti; günlük tüketilmekte olan gıdaların %75'i sebze ve meyvelerden yani bitkisel kaynaklı gıdalardan oluşmaktadır. Geriye kalan besinler ise yararlı proteinlerden ve sağlıklı yağları içerir. Pegan diyeti, ismini paleo diyeti ve vegan diyetin birleşiminden alır ve sağlıklı beslenme odaklı yaşam tarzıdır.
Ravistler: Bu bireyler yemeğin pişirilmemesi gerektiğini savunurlar. Eğer pişirilirse yiyeceğin besin değerinin azalacağına inanırlar. Fruvitarianlar veya Früitistler: Bu bireylerin diyetinde sadece meyvelerle ve botanik bakımdan meyve sayılan salatalık, kabak, domates ve biber gibi sebzelerle beslenirler.
Merriam-Webster sözlüğü, kökenini 1993'e kadar götürdüğü "pescetarian" yani pesketaryen sözcüğünün anlamını şöyle veriyor: Beslenmesinde balık dışında başka ete yer vermeyen kişi. Diğer bir deyişle pesketaryenleri balık ve deniz ürünleri yiyebilen vejetaryenler olarak düşünebiliriz.
Pesketaryen adı Latince'den gelmektedir. "Piscis" balık demektir. Klasik vejetaryenler gibi et tüketmezler ancak balık ve deniz ürünleri yerler. Pesketaryen beslenmede deniz ürünleri tüketilmesi sağlık gerekçeleri nedeniyle tercih edilmektedir.
Vejetaryen beslenmenin “lakto vejetaryenlik”, “ovo vejetaryenlik”, “lakto ovo vejetaryenlik”, “pesko vejetaryenlik”, “pollo vejetaryenlik” ve “semi vejetaryenlik” olmak üzere altı farklı çeşidi bulunuyor.
Balık yiyebilen vejeteryanlar (Pesketaryen) : Kırmızı et ve tavuk eti yenmez, ama süt, süt ürünleri, yumurta ve balık yenebilir.
Vegan kelimesi, ilk olarak 1944 yılında The Vegan Society'nin kurucularından Donald Watson tarafından ortaya atıldı. Donald Watson veganlığı şu şekilde tanımlıyordu: “Veganlık hayvanlar alemine dair sömürü ve zulmün tüm biçimlerini dışlamanın ve yaşamı gözetmenin yoludur.
Yarı Vejetaryen : Hayvansal kaynaklı gıdalardan yalnızca et ve et ürünlerini tüketmeyen ancak hayvanların üretmiş olduğu ürünleri belirli bir kurala bağlı kalmadan tüketen kişilerdir.
Kalibra ürünleri vücudun ketojeneze girmesi için gerekli besin öğelerini içerecek şekilde, özel olarak üretilmiştir. Geçiş aşaması hedef kiloya ulaştıktan sonra mevcut kilonun korunmasını sağlamayı amaçladığı için en önemli aşamadır.
Paleo Diyeti, günümüzden 2.5 milyon yıl öncesine uzanan ve yaklaşık 10.000 yıl önce son bulan Taş Devri beslenme tarzına dayanır. Tipik olarak avcılık-toplayıcılık anlayışına uygun düşük karbonhidratlı diyetlerdir.
Hastaların ve hastalıkların özel ihtiyaçlarına göre hazırlanan diyet programları ile tedavi ve tedavi sonrası bakım sürecinin en kolay ve hızlı atlatılmasını sağlamak için hazırlanan diyetlerdir. Her hastalık ve hastanın özel durumu için beslenme ve diyet uzmanı tarafından hazırlanır.
Veganlar hiçbir çeşit et, deniz ürünü, süt ürünleri, yumurta, bal veya jelatin gibi diğer hayvansal ürünleri tüketmezler. Dengeli bir vegan diyeti, meyveler, sebzeler, baklagiller, fındık, tohumlar, kuruyemişler ve tahıllar dahil olmak üzere bitki bazlı yiyeceklerden oluşur.
Hayvansal gıdalar yok
Yani vejetaryenler hayvanların eti haricinde hayvanlardan elde edilen süt, yumurta gibi gıda maddelerini tüketirken veganlar et, süt, yumurta dahil hiçbir hayvansal gıdayı ve giysileri tüketmiyor.
Vejetaryen, hayvan eti yememek; veganlık ise hayatına hiçbir hayvansal gıda, ürün sokmamak anlamına geliyor. Et, süt, yumurta, bal tüketmeyen; yaşamın her alanında hayvan sömürüsünü dışlayan veganlar hayvan derisinden yapılmış ayakkabı, çanta, kürk gibi eşyaları kullanmıyor.
Mind diyeti, beyin fonksiyonlarını destekleyen bir beslenme düzeni sağlamayı amaçlar. Beyin dostu diyet olarak da bilinen mind, bazı gıdaların tüketilmesini, bir grup yiyecekten ise olabildiğince sakınılmasını önerir. Bu yiyecek seçimini ise Akdeniz tipi beslenme ve DASH diyetinin önerdiği besinler arasından yapar.
Hepçil, Hepobur ya da Omnivor, hem et hem de otla beslenen canlılar. İnsan, karga, domuz, ayı, maymun, fare hepçil canlılara örnektir.
Pescetarian sözcüğünün İtalyanca pesce ("balık") ve İngilizce "vegetarian" ("vejetaryen") sözcüklerinin birleşiminden türediği düşünülmektedir. Pesketaryenlik, balık veya diğer su ürünlerinin bulunduğu fakat başka hayvanların etlerine yer vermeyen beslenme düzenidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri