Et pişirirkense, çok daha yüksek sıcaklığa çıkabilecek ayçiçek yağı tercih edilir. Kızartmalardaysa mısır yağı, hem ayçiçek hem de zeytinyağına göre çok daha iyi netice veriyor. Kıtırlık efektinin ön plana çıkmasına yardımcı olurken, bir taraftan da kızartılan ürünün kendi doğal aromasını kaybetmemesini sağlıyor.
Katkısız doğal olan tereyağının konulduğu her yemeğin lezzetine lezzet katar. Ayrıca sütlü tatlılarda hem tat hem de kıvam yoğunlaştırıcı olarak kullanılır. - Et yemeklerinin vazgeçilmez yağı tereyağıdır. Çünkü tereyağ etle buluştuğunda ortaya şahane bir lezzet çıkmaktadır.
Kırmızı et için olduğu gibi tavuk ve balık marinesi için de zeytinyağı oldukça önemlidir. Organik, doğal zeytinyağ ile kırmızı ve beyaz tüm etlerinizi marine edebilir, lezzetine lezzet katabilirsiniz. Afiyet olsun. Zeytinyağı ile et marine ederken Oleamea zeytinyağlarını tercih edebilirsiniz.
Zeytinyağı, kalp dostu bir yağ olarak bilinirken ayçiçek yağı kalp ve damar hastalıklarına neden olan bir yağ çeşididir. Tereyağı hayvansal gıdalardan elde edilmesi ile daha ağır besin değerleri içerir. Zeytinyağı bitkisel içerikli olduğu için daha hafif ve hazmı kolaydır.
Dana biftek marinesi için yağ kullanacaksan genellikle zeytinyağı tercih edildiğini bilmelisin şefim. Asidik olarak ise soğan ya da sarımsak, limon ya da sirke kullanabilirsin. Aroma verici olarak kullanabileceğin baharatlar; biberiye, adaçayı, pul biber, kimyon, karabiber ve tuz olabilir.
İlgili 41 soru bulundu
Kırmızı et marinesi için bitkisel içerikli yağlar yani ayçiçeği ve zeytinyağı kullanabilir, aromasını artırmak için de soğan suyu ya da sarımsak püresi ekleyebilirsiniz.
Marine sosunda temel amaç eti yumuşatmaktır bu nedenle süt, kefir, yoğurt, zeytinyağı, soğan suyu ya da rendesi gibi sıvı malzemeler gereklidir. Limon, sirke, sarımsak, soğan gibi asit malzemeler et marinasyonu için gereklidir.
Çorba, pilav ve makarnalarda yumuşak kase margarin, sabah kahvaltısında 1 bıçak ucu kadar tereyağı, yemeklerde ayçiçek mısırözü veya soya yağı, salatalarınızda ve zeytinyağlı yemeklerinizde ise zeytinyağı kullanabilirsiniz. Tereyağı hayvansal bir yağ olduğundan kolesterol ve doymuş yağ içeriği yüksektir.
Fındık, badem ve ceviz gibi yağlı tohumlular, zeytinyağı ve avokado yağ yakma üzerinde yararlı etkileri olabilecek sağlıklı yağ kaynaklarından birkaçıdır.
Ayçiçek yağı, çoklu doymamış bir yağ olan linoleik asitte, zeytinyağı ise tekli doymamış bir yağ olan oleik asitte daha yüksektir. Her ikisi de serbest radikallere karşı savunmaya yardımcı olan nispeten iyi E vitamini seviyelerine sahiptir.
Kek, kurabiye gibi tatlı tariflerinde olduğu gibi et ya da sebze yemeklerinde de riviera ya da sızma zeytinyağı kullanabilirsiniz. Et ya da kanepede yoğun bir zeytinyağı tadı hissetmek için sızma, tatlılarınıza hafif bir aroma vermek için ise riviera zeytinyağı ekleyebilirsiniz.
Et pişirilirken üzerine birkaç damla elma ya da üzüm sirkesi gezdirmek, etin yumuşak olmasını sağlar. Aynı zamanda sirke yerine limon suyu da kullanılabilir. Ayrıca etin yumuşak olması için doğru kesilmiş olması gerekir.
Ayçiçek yağı ya da diğer sıvı yağlarda bu oran 180 derece civarında. Yapılan bir diğer araştırmada ise zeytinyağının dayanma süresi 220 dereceye kadar çıktığı söyleniyor. Yani kızartma yaparken zeytinyağı kullanılmaz, yanar cümlesi bu sonuçla yalanlanmış oluyor diyebiliriz.
Türk mutfağında, sıcak yemeklerde genellikle riviera zeytinyağı kullanılıyor. Riviera zeytinyağının oleik asit değeri maksimum 1,5 olup, sızma zeytinyağıyla karşılaştırıldığında aroması baskın olarak hissedilmiyor. Dolayısıyla bu zeytinyağı çeşidi, yiyeceklerin içindeki diğer malzemelerin tadını da bastırmıyor.
Zeytinyağı ne kadar kaliteli olursa, yapılan yemeklerin de aynı derecede lezzetli olacağını söylemek mümkün. Bu nedenle yemek pişirmek için düşük kaliteli yağlar stoklamak yerine, elinizdeki sızma zeytinyağlarını gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.
Tercih edilmesi gereken yağ zeytinyağı. Hem de rafine edilmişi bile değil, doğalı, yani sızması. Çünkü sızma zeytinyağının dumanlanma noktası diğer bitkisel yağlardan çok daha düşük.
Sağlık için en zararlıları doymuş yağlar ve trans yağlardır. Bunlar LDL (kötü) kolesterolü yükseltirler ve oda ısısında katıdırlar (ayrıca bakınız). Doymamış yağlar oda ısısında sıvıdır ve çoğunlukla bitkisel kaynaklıdır.
Zeytinyağı Belkide dünyadaki en sağlıklı yağdan bahsediyoruz. Zeytinyağı içerisinde bulunan doymamış yağlar ile kalp damar sağlığı için önemli bir bileşen. Ayrıca ekstra virgin tipi zeytinyağı tam olarak katkısız olduğu için içerisindeki antioksidan seviyesi oldukça yüksektir.
Toplumda çoğunlukla sevilen ve yemeklere lezzet katan tereyağı, margarin, kuyruk yağı gibi yağ türleri doymuş yağlardır. Doymuş yağlar kandaki LDL (Kötü Huylu) kolesterol düzeyini yükseltmeleri sebebi ile kalp hastalığı riskini arttırır. Bu yüzden bu tür yağların sınırlandırılması gerekir.
Sıcak yemeklere hem lezzet hem de sağlık katmak için az miktarda riviera zeytinyağı tercih edilebilir. Aroması hafif olduğu için sıcak yemeklerde yağ tadı yoğunluğu oluşturmayacaktır. Yemeklerinde daha yoğun zeytinyağı tadını hissetmek isteyenler, tercihlerini sızma zeytinyağı olarak yapmalıdır.
Kanola yağı, zeytinyağı gibi yüksek oleik aside sahiptir. Aynı zamanda E vitaminince zengin olması nedeniyle bilinen en iyi bitki yağlarından biridir ve K vitamini içinde önemli bir kaynaktır.
Ayçiçeği yağı genellikle yemeklerde tercih edilir. Et ve sebze yemeklerinde rahatlıkla kullanılır. Salata ve salata soslarında da hafif olması sebebiyle tüketilir. Çorbalarınızı lezzetlerinden çorba sosları için de uygundur.
Az zeytinyağı ile birlikte yüksek ısıda mühürleyin. Mühürleme işleminden kasıt, arkasının ve önünün hızlı bir şekilde renk değiştirmesini sağlamak. Bu şekilde etin suyu içerisinde kalacaktır. Ardından eklemek istediğiniz diğer malzemeleri alın ve etinizi orta ateşte pişirin.
Etli yemeklerinizin daha çabuk pişmesini sağlayacak püf nokta tencerenin içine biraz sirke katmaktır. Böylece yemeğiniz hem daha çabuk pişecek hem de daha lezzetli olacaktır. Ayrıca etlerinizin ve et yemekleriniz pişerken tencereye bir parça ekmek atmanız da etin daha hızlı pişmesini sağlayacaktır.
Etleri kaba aktarın ve üzerini geçinceye kadar zeytinyağı ilave edin. Etleri buzdolabında en az 12 saat dinlendirin. Buzdolabından çıkardığınız etler oda sıcaklığına gelince pişirilmeye hazır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri