Wan portu, cihazınızın kablonet modemi gibi internet ağ geçidi cihazlarına bağlanmasını ve interneti bağlandığı cihaz üzerinden birden fazla bilgisayara dağıtılmasını sağlar. Modeminizin üzerinde bulunan Ethernet portlarından 4. Ethernet portunun aynı zamanda Wan portu olarak kullanabilirsiniz.
Wide Area Network yani Geniş Alan Ağı (WAN) olarak adlandırılan geniş bir bölgeyi kapsayan bir bilgisayar ağıdır. WAN'lar genellikle büyük işletmeler ve kuruluşlar tarafından farklı ofis konumlarını birbirine bağlamak için kullanılır.
WAN'ler; MPLS, VPN, kiralık hat ve bulut gibi geniş alan bağlantılarını kullanır. LAN'ler, daha az mesafeye yayıldıklarından ve daha az sıkışıklığa sahip olduklarından daha hızlıdır. WAN'ler biraz daha yavaştır ancak bu, kullanıcılarınız tarafından algılanmayabilir.
Geniş alan ağı yani WAN, geniş bir alanda birden fazla cihazın iletişimi için kurulan ağdır. Yerel Ağ bağlantısına göre çok daha geniş bir alanı ve çoğunlukla çok daha fazla cihazı kapsar. Şehirleri hatta ülkeleri kapsayan bu ağ şeklinin en popüleri internettir. Genelde de zaten çoğu WAN internete bağlıdır.
WAN, modemin arka tarafında yer alan telefon hattı üzerinden girişin gelmiş olduğu kablodur. Bu kablo, modemde WAN yazan kısma bağlanılarak modeme internet bağlantısının gelmesi için gerekli eylem gerçekleştirilir.
İlgili 32 soru bulundu
LAN'lara göre daha geniş kapsama alanına sahip olan WAN'lar, yerel ağların birbirine bağlanması ile meydana gelir. WAN'ın ifade ettiği geniş alan ağlarını, şehir hatta ülke ağları oluşturur. LAN'ların birleştirilmesi için geçitler, uydu bağlantıları ve link antenleri gerekir.
WAN için en çok kullanılan bağlantı çeşitlerinden biri noktadan noktaya bağlantıdır. Noktadan noktaya bağlantı LAN'ları İnternet servis sağlayıcısı yoluyla WAN'a bağlamak için kullanılır. Bunun için kullandığımız protokol PPP'dür.
WAN portu ise bunlar arasından en dikkat çekenlerden biridir çünkü bu bağlantı noktası sayesinde pek çok modem direkt olarak internete bağlanır. Yani WAN aslında internet bağlantısı demektir ancak bazen yerel ağın yetmediği durumlarda bazı şirketler tarafından özel WAN ağları kurulabilir.
WAN Ayarları
Herhangi bir firmadan internet hizmeti satın almış olsanız dahi bu firma, sizin veri trafiğinizi kontrol altında tutabilmek için, adınıza bir hesap oluşturur ve bağlantınızı hesabınızla doğrulamanızı ister. Bu bilgilerin girildiği ayarlar bölümüne de WAN ayarları adı verilir.
LAN1, LAN2, LAN3, LAN4: Modem üzerinde birden fazla LAN ışığı bulunmaktadır. Bu ışık modem ile bir cihaz arasında Ethernet bağlantısının olduğunu gösterir. Eğer bu ışık yanıp sönüyor ise Ethernet ile cihaz arasında bir bağlantının kurulduğunu gösterir.
VDSL (Very High Speed Digital Subscriber Line) internet hizmeti ise çok yüksek hızlı dijital abone hattı anlamına gelmektedir. VDSL internet, bakır kablo altyapısını kullanır. Yönlendirici, omurga, Switch gibi ağ cihazları üzerinden evlerimize kadar gelen VDSL, veri ve ses aktarımı yapar.
WAN IP'niz, yönlendiriciniz tarafından servis sağlayıcınızdan alınır ve sizi internet dünyasında tanımlar. LAN IP'niz ise, yönlendiriciniz ile bilgisayarınız arasındaki veri alışverişinde kullanılır.
Geniş alan ağı (Wide Area Network, WAN), birden fazla cihazın birbiri ile iletişim kurmasını sağlayan fiziksel veya mantıksal büyük ağdır. En tanınmış geniş alan ağı İnternettir.
Geniş alan ağı (WAN); ofislerinizi, veri merkezlerinizi, bulut uygulamalarınızı ve bulut depolarınızı birbirine bağlayan bir teknolojidir.
LAN1, LAN2, LAN3, LAN4: Modem üzerinde birden fazla LAN ışığı yer alır. Bu ışık modem ile bir cihaz arasında Ethernet bağlantısının olduğunu ifade eder. Eğer bu ışık yanıp sönüyor ise Ethernet ile cihaz arasında bir bağlantının verimli bir şekilde kurulduğu anlamını taşır.
Internet (İnternet) menüsüne gidin ve WAN Setup'ı (WAN Ayarları) seçin. Yeni bir PVC oluşturmak için Add (Ekle) veya mevcut PVC'yi değiştirmek için Edit (Düzenle) seçeneklerini tıklatın. Uygun VPI, VCI değerlerini girin ve uygun Servis kategorisi ni seçin. Geçerli VPI aralığı 0 - 255 arasındadır.
Bir tarayıcı açın ve adres çubuğuna http://192.168.1.1 yazarak yönlendirici ayar sayfasına girin. Sol panelde bulunan Gelişmiş Ayarlar menüsündeki "WAN" seçeneğine tıklayın.
Modeminizin marka ve modemini araştırarak varsayılan ağ geçidine ulaşarak modem arayüzüne giriş yapabilirsiniz. Buradan İnternet Ayarları veya WAN ayarları menüsüne giriş yaparak tarafınıza verilen bilgileri buraya girerek bağlantıyı kurabilirsiniz.
Modeminizin arka tarafında yer alan mavi renkli (WAN) portu internet hattı girişidir. İnternet hattı Ethernet (RJ-45) üzerinden geliyor ise WAN portu üzerinden fiber internet kullanımı sağlayabilirsiniz. Bilgisayarları ya da farklı ağ cihazlarını kablo ile internete bağlanmak için kullanılmaz.
LAN Port veya Ethernet Port bilgisayarın kablolu şekilde internete veya ağlara bağlanabilmesine yardımcı olan giriştir. Bilgisayarların fonksiyonel bir şekilde günümüzde çalışıyor olmasının önemli nedenlerinden biri de ağlardır.
Ethernet, basit bir şekilde kablolu veya kablosuz ağda bilgisayarlar, routerlar ve switchler dahil olmak üzere cihazlara bağlanmak için kullanılan standart iletişim protokolüdür.
PPPOE ana olarak kablosuz modem ile dsl modem aracılığı ile kullanıcıların bağımsız olarak ağa bağlanmasını sağlamaktadır. PPPOE direkt olarak bilgisayardaki çevirmeli ağların modele güvenli bağlantı kurmasını sağlamaktadır. İp ve Mac adresi gibi sunucu çakışmalarının önüne geçmektedir.
PPPoE'i kullanarak, kullanıcılar ethernet network'ü üzerinden bir makinadan diğer bir makinaya sanal olarak “dial” yapabilirler ve aralarında noktadan noktaya bağlantı kurup bu bağlantı üzerinden güvenli data transferi gerçekleştirebilirler.
PPPOE ayarlarını yapmak için bilgisayarınızdan kablolu bağlantılar kısmına girmeniz gerekir. Daha sonra internet servis sağlayıcınız tarafından size verilen kullanıcı adı ve şifre kısımlarını girmeniz gerekir. Eğer dinamik IP yani değişken IP kullanıyorsanız IP yapılandırması alanını otomatik olarak işaretlemelisiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri