Ethos (Yunanca: ἔθος yahut ἦθος "Alışkanlık, gelenek, örf, adet, karakter") bir toplum ya da bir kişinin geleneksel anlamdaki eğilimi ve duruşu. Ahlaki değerlerin bilinciyle şekillenen tutum.
Ethos kelimesi doğrudan Yunancadan gelir. Yunancada bu kelime tam anlamıyla "alışkanlık", "gelenek" veya "karakter" anlamına gelmektedir. Ethos, tipik olarak belirli bir kişi için kabul edilebilir olan veya olmayan davranışlara atıfta bulunmak için kullanılan etik sözcüğüyle ilişkilidir.
Üçgende yer alan ethos, Aristo tarafından karizma olarak nitelendirilmektedir. Konuşmacının kişiliğini, şöhretini, ve karizmasını ifade etmektedir. Ethos ayrıca, konuşmacının giyimini, konuşma şeklini, hareketlerini, mesleki özelliklerini, eğitimini, deneyimlerini, mizah gücünü ve unvanını kapsamaktadır.
Örneğin etik; tecavüz, hırsızlık, cinayet, saldırı, iftira ve sahtekarlıktan kaçınmak için makul yükümlülükleri getiren standartları ifade eder. Etik standartlar ayrıca dürüstlük, şefkat ve sadakat erdemlerine sahip olanları da içerir.
Etik sözcüğü, Yunanca “karakter” anlamına gelen “ethos” sözcüğünden türetilmiştir.
İlgili 28 soru bulundu
➢ Etik veya en yalın tanımıyla Töre bilimi. Yunanca ethos yani "töre" sözcüğünden türemiştir. ➢ Aksiyoloji dalı olan etik, felsefenin dört ana dalından biridir.
Etiğin Temel Sorunları
Bir bilgi alanı olan etiğin temel sorusu, “doğru, adil, iyi” anlamında “mutlu” (evdaimonia) yaşamın ne olduğudur. Teorik olarak bu soru “adalet nedir?” “erdem nedir?” şeklinde araştırılmıştır.
Etik veya ahlak felsefesi doğru davranışlarda bulunmak, doğru bir insan olmak ve insani değerler hakkında düşünme pratiğidir.
Günümüzde pek çok kişi etik ve ahlak kavramlarını aynı şekilde kullanmıştır. Etik türleri genel olarak 3'e ayrılmaktadır. Bunlar doğa etiği, toprak etiği ve meslek etiğidir. Her bir etiğin kendi içinde kuralları bulunur.
Toplumsal yaşamda ahlâk, daha çok töre anlamında tutum ve davranışları ifade etmek amacıyla kullanılmaktadır. Etik ise bir sürecin ve nasıl sorusunun anlatımıdır. Bir başka ifadeyle; etik usul veya biçim, ahlâk ise esas ya da içerik ile ilgilenmektedir.
ethos: karakterini kullanma. örnek: "ben senin annenim", "bu alandaki en büyük araştırmayı ben yaptım", vs. pathos: duygulara hitap etme. örnek: "bu kadar canice bir şeyin yasallaştırılmasına izin verilemez, babasız kalacak onca çocuğu düşünün!"
Ethos, Eski Yunancada “Karakter” anlamına geliyordu ve “Etik”kelimesi de aslında “Ethos”dan türemişti. Pathos ya da Empati, yani hedef kitlenin ihtiyaçlarına duyarlık göstermek ve duygularına hitap ederek ikna yolunu seçmek demekti.
Bunlar: (1-logos) “mantıksal olarak düşünebilme” ya da “mantıksal argümanlar”, (2-ethos) “insan karakterini ve erdemini çeşitli biçimleri içinde anlayabilme” ya da “güvenilirlik”, (3-pathos) “coşkuları anlayabilme” ya da “duygusal argümanlar” olarak belirtilir.
Pathos (Yunanca: πάθος páthos, "tecrübe, tutku") retorikte konuşmayı inanılır kılan duygu yüklü bir konuşma biçimidir. Böylesi bir konuşma genelde dinleyicinin duygularına hitap ederek onu etkilemeye çalışır.
Epistemik Ethos: Bilgilerin yaşandığı, bilinçle yaşandığı, sorumluluklarla yaşandığı dördüncü dünyadır. Günlük yaşamın pratik sorunlarını çözmek, doğayla, hastalıklarla baş etmek, teknolojik, siyasal, ekonomik, kültürel alanlarda atılımlar yapma, kendini koruma amacıyla bilgiler üretmiş, edinmiş insan.
Patoloji kelime anlamı itibariyle (pathos= hastalık, logos= bilim) hastalık bilimidir. Hastalıklar sonucu organlarda, hücresel düzeyde meydana gelen değişiklikleri incelemektedir. Mikroskop altında hücrelerin görünümleri ile hastalıklara tanı koymaktadır.
Temel Etik İlkeler
* Dürüstlük, insan onuruna ve emeğine saygı, özerklik, adalet, akademik özgürlük, sorumluluk, güven, güvenilirlik, doğruluk, nesnellik, açıklık, özeleştiri, koruma, çevreye, doğaya ve canlı hak- larına duyarlılık bu ilkelerin temelini oluşturur.
Pozitif Etik Yaklaşımı
Pozitif etik ile öğrencilerin kodları ve yasal düzenlemeleri bilmelerinin yanı sıra, meslek etiğini içselleştirilerek kişisel ve mesleki kimliklerinin bir parçası haline getirmeleri amaçlanmaktadır.
Ethos (Yunanca: ἔθος yahut ἦθος "Alışkanlık, gelenek, örf, adet, karakter") bir toplum ya da bir kişinin geleneksel anlamdaki eğilimi ve duruşu. Ahlaki değerlerin bilinciyle şekillenen tutum.
Kişisel Etik
Bireyin yaşadığı ve çevresinde yaşanan olaylar karşısında gösterdiği tepkiler ya da koyduğu tavırdır. Bireyin kendine dönmesi ve kendini kusursuzlaştırmak için gereksinim duyduğu gücü, kendi vicdanından almasını sağlayarak, bireyin karşılaştığı özel durumlarda doğru kararlar vermesinde yarar sağlayabilir.
Ahlâkî kavramları, yargıları ve davranış standartlarını, felsefenin bir dalı olarak açıklayan ve çözümleyen etik, ahlâk problemleri, ahlâkî yargılar ve ahlâklılık hakkındaki felsefi bir düşüncedir. Bu anlamda etik, ahlâkî düşünüşün bize kazandırdığı bir bilinç durumudur.
ETİK KAVRAMINA GENEL BİR BAKIŞ
Etik sözcüğü tarih boyunca, düşünürler tarafından farklı yaklaşımlarla açıklanmaya çalışılmıştır. Etiği kuramsal felsefeden (mantık, fizik, matematik, metafizik) ayırarak kendi başına bir felsefe alanı olarak ele alan ilk filozof “Aristotales”dir.
Diğer taraftan etik, normatif özelliğiyle aynı zamanda ahlâkî ilke belirleme özelliğine de sahiptir. Böylece etik, “belirli bir durumun ötesinde 'değerli olanın' ya da 'doğru veya değerli eylemin ne olduğunu'”17 araştıran sorular sormaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri