Taraflar arasında yapılacak sözleşmenin bağlayıcılığını gerçekleştiren kişiler simsar olarak bilinir. Bu durum borsa ile beraber akla gelebilecek birçok farklı alanda üzerinden ele alınır. Aynı zamanda komisyoncu olarak da bilinen Simsar, anlaşma sağlanan sözleşme üzerinden Bu doğrultuda komisyon alır.
Simsar, taraflar arasında sözleşmenin kurulmasına imkân hazırlayan veya kurulması için aracılık yapan kimsedir. Yapılan bu faaliyetler karşılığında simsarın en önemli hakkı ücret hakkıdır. Simsarın ücrete hak kazanmasının temel şartı yapılan faaliyet sonucu sözleşmenin kurulmasıdır.
Kendi namına, fakat müvekkili hesabına komisyon karşılığı alım satım yapan kimse anlamında bir fıkıh terimi. Bir haberi çarşı pazar dolaşıp bağırarak halka duyuran veya satılacak bir malın alım satımında vasıta olup pazarlığı sonuçlandıran kimse.
Simsarlık sözleşmesinin geçerliliği bir şekle bağlı değildir; ne var ki TBK. m. 520/3(BK m. 404/3) taşınmazlar konusundaki simsarlık sözleşmesi için bir geçerlilik şekli kabul etmiştir. Buna göre, "taşınmazlar konusundaki simsarlık sözleşmesi, yazılı şekilde yapılmadıkça geçerli olmaz".
el Cevab: Simsarlık caizdir. Aracı olunan ticaretten komisyon alması tarafların rızasıyla olur. Talep edilen nisbet yüksek gibi ama anlaşma açısından caizdir.
İlgili 21 soru bulundu
İş sahibi simsarlık faaliyetleri için simsar tayin eden ve simsara ücret ödeme taahhüdü veren kişidir. İş sahibi gerçek ya da tüzel kişi olabilir. Simsarlık sözleşmesinde birden fazla iş sahibinin olması da mümkündür. İş sahibi tüketici de olabilir.
Arapça smsr kökünden gelen simsār سمسار “aracı, komisyoncu, başkası adına ticari iş yapan” sözcüğünden alıntıdır.
Bağımsız girişimciler ile ticari kurumlar arasında komisyonculuk yapan kişilere simsar denir. Aynı zamanda otogar gibi yerlerde bağlı olduğu otobüs firması için yolcu bulmaya çalışan kişiler için de simsar kelimesi kullanılır. Hem terim hem de mecazi anlamda kullanılan bu sözcük dilimize Arapçadan geçmiştir.
Kural olarak bu sözleşmelerde simsar olarak kabul edilen emlakçı, asıl sözleşmenin akdedilmesi ile birlikte simsarlık ücretine yani hizmet bedeline hak kazansa da bazı durumlarda asıl sözleşme akdedilmese bile simsarlık ücretine hak kazanmaktadır.
Simsar kelimesinin sözlük anlamı komisyoncu demektir. Komisyoncu ise genellikle ticari işlerle uğraşan kişilere denmektedir.
A.Simsar :
1-TBK' da düzenlenmiştir. 2- Tarafları temsil yetkisi yok. 4-Aracılık yapar. 5-Taşınmaz konusunda simsarlık yazılı yapılmalıdır.
Simsar sim- sarlık sözleşmesi ile fırsat yaratma veya aracılık faaliyetinde bulunma yükümlülüğü altına girmektedir. Bunun yanı sıra simsar, kural olarak sözleşmenin kurulması ile ücrete hak kazanır; meğerki aksi kararlaştı- rılmış olsun. Simsarlık sözleşmesinin vazgeçilmez unsuru ise simsarın ücret hakkıdır.
Tacir yardımcıları genellikle bağlı ve bağlı olmayan tacir yardımcıları olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Ticari temsilci, ticari vekil ve pazarlamacı bağlı tacir yardımcıları; acente, simsar, komisyoncu ise bağlı olmayan tacir yardımcıları arasında sayılmaktadır.
SİMSARLIK NEDİR? Çeşitli sebeplerden ötürü bir araya gelemeyen kişileri bir araya getirip aralarında bir sözleşme akdedilmesini sağlayan kişiye simsar denir. Simsarlık sözleşmesi 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu'nun 520 vd. maddelerinde düzenleme bulan bir sözleşme türüdür.
Simsar sisteminin amacı bir firmanın personelleri, müşterileri, tedarikçileri ile ilişkilerini düzenlemek, stok, cari, çek-senet takibini yapmak ve bunu yaparken de pahalı bilgisayar sistemleri, server kurulumu ve takibi gibi zorluklara ihtiyaç bırakmadan uygun bir fiyata hizmet vermektir.
Simsarlık sözleşmesinin geçerliliği bir şekle bağlı değildir; ne var ki TBK. m. 520/3 (BK m. 404/3) taşınmazlar konusundaki simsarlık sözleşmesi için bir geçerlilik şekli kabul etmiştir. Buna göre, “taşınmazlar konusundaki simsarlık sözleşmesi, yazılı şekilde yapılmadıkça geçerli olmaz”.
Simsarlık sözleşmesi, simsarın taraflar arasında bir sözleşme kurulması imkanı- nın hazırlanmasını veya kurulmasına aracılık etmeyi üstlendiği ve bu sözleşmenin kurulması halinde ücrete hak kazanacağı sözleşmedir (BK m.520/1).
Gayrimenkul satış işlemleri için emlakçı komisyonu, en fazla “satış bedelinin %2'si + KDV (%18)” belirlenmiş olup, alıcıdan ve satıcıdan ayrı ayrı alınır. Sadece “yazılı bir anlaşma yapılması şartıyla” toplamda %4 olan emlakçı komisyonu sadece alıcı veya satıcı tarafından da ödenebilir.
Taşınmaz Ticareti Yönetmeliği içindeki maddelerden biri olan bu belge imzalatılması zorunlu ve basit anlamda verilen hizmetin kayıt altına alınması için gerekli olan bir belge türüdür.
Emlakçılık faaliyeti ( Simsarlık faaliyeti ) bir aracılık faaliyetidir.
Ticaret hayatının önemli aktörleri arasında yer alan simsar, taraflar arasında bir sözleşme kurulması imkânını hazırlamayı veya kurulmasına aracılık etmeyi üstlenir ve ancak taraflar arasında bir sözleşmenin kurulmasıyla ücrete hak kazanır.
Simsarlık olarak bilinen ticari aracılık prensip olarak caizdir. Fıkıhta Cuale olarak bilinmektedir. İmam Buhari sahihte şöyle dedi: “Simsarlık ücreti bölümü: İbn Sirin, Ata', İbrahim ve Hasan simsarlık ücreti alınmasında sakınca görmemişlerdir. Komisyon ücretini ancak işi yerine getiren kişi almaya hak eder.
simsar. mum, bal mumu. 1.şamdan.
Sözleşme ilişkisine girmek isteyen tarafların birbirlerini bulmaları, çeşitli sebeplerden dolayı güçlük arz eder. Bu güçlüğü ortadan kaldırmak, sözleşme yapmak isteyen kişileri bir araya getirmek, sözleşmenin yapılabilmesi için uygun bir ortam hazırlamak üzere simsar (tellal) denilen aracıdan yararlanılır.
Sigorta sözleşmesi, sigorta şirketi ve sigorta ettiren arasında vuku bulur. Taraflarının sigortacı ve sigorta ettirenden müteşekkil olmasına karşın sözleşme daha ziyade aracılar tarafından gerçekleştirilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri