Ülkemizde cevherden Katot Bakır üretiminin yapıldığı tek tesis olan Samsun İşletmemiz, İzabe, Sülfürik Asit, Konsantratör, Anot döküm ve Elektrolizhane tesisleri ile hizmet veriyor. Tesisimizde rafinasyon sonucu, % 99,99 saflıkta elektrolitik katot bakır üretimi gerçekleştirilir.
Eti Bakır Samsun işletmemizde yılda 42.000 mt elektrolitik bakır, 200.000 mt sülfürik asit üretiliyor. Ayrıca yapım çalışmaları tamamlanan Amonyum Sülfat Gübre tesisimizde yılda 300.000 mt Amonyum sülfat gübresi üretilmesi planlanıyor.
Eti Bakır A.Ş Mazıdağı İşletmemizde yılda, 250000 ton konsantre fosfat, 650000 ton sülfürik asit üretilip Fosforik Asit Üretim Tesisi için hammadde oluşturmakta ve 150000 ton fosforik asit(%100 P2O5) üretilmektedir.
2007. Halıköy Maden tesisleri Cengiz Holding tarafından satın alındı. Halıköy Maden tesisleri Cengiz Holding bünyesindeki Eti Bakır A.Ş. Çatısında faaliyetlerine başladı.
Cengiz Holding bünyesindeki Eti Bakır AŞ Samsun İşletmeleri, Karadeniz Bölgesi'ndeki bakır cevheri yataklarının değerlendirilip bakır üretmek amacıyla kurulmuş olup halihazırda Türkiye'de cevherden bakır üreten tek işletme konumunda bulunuyor.
İlgili 16 soru bulundu
bugün Samsun, Küre, Murgul, Halıköy ve Espiye işletmelerinde toplam 2500 kişi doğrudan çalışıyor ve buna dolaylı istihdam eklendiğinde sayı 10 bine kadar yükseliyor.
Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü, Türkiye'de başta bor mineralleri ve türevlerini çıkaran, kamuya ait bir madencilik ve kimya devlet kurumudur.
Yılda 1 milyon tonun üzerinde üretim yapılarak rekor kırıldı. Çayeli Bakır, bugün Türkiye'nin en büyük metal madeni işletmesi olmanın gururunu yaşıyor.
Mehmet Cengiz (4 Temmuz 1958, Kalkandere, Rize) Türk iş insanı ve müteahhit. Cengiz Holding'in kurucusu ve yönetim kurulu başkanı. 1998-2002 arasında Çaykur Rizespor'un başkanlığını yaptı; 2002'de yeniden başkan seçildiğinde görevi kardeşine devretti ve "onursal başkan" sıfatını aldı.
ÜLKEMİZDEKİ TEK BAKIR İŞLETMESİ
tarafından devralındı. Cengiz Holding bünyesindeki Eti Bakır A.Ş. Samsun İşletmeleri, Karadeniz Bölgesindeki bakır cevheri yataklarının değerlendirilip, bakır üretmek amacı ile kurulmuş olup, hali hazırda ülkemizde cevherden bakır üreten tek işletme konumundadır.
Cengiz Holding, 3. Havalimanı başta olmak üzere kamu-özel ortaklığı olarak bilinen milyar dolarlık projelerden özelleştirmelere AKP iktidarı döneminde en çok kazanan sermaye grupları arasında. Cengiz Holding 2006 yılında Eti Bakır'ı da özelleştirmeden 37,6 milyon dolara almıştı.
Hem Türkiye'de hem de dünyada önemli projelere imza atan; ilkleri başaran Cengiz Holding, grup şirketleri Eti Bakır, Eti Alüminyum, Cengiz Enerji ve Cengiz İnşaat, Ahen Maden, Cengiz Turizm ve iştirakleri Kalehan Enerji, CK Enerji, Cenal Elektrik şirketleriyle faaliyet gösteriyor.
Ecobank Transnational Inc (ETI)
Bütün hisseleri T.C. Hazinesine aittir. 2 tane yurt dışı iştiraki vardır, bunlarda Ab Etiproducts Oy ve Etimine SA. şirketleridir. Eti Maden'in Kırka, Emet ve Bandırma'da tesis edilmiş üç büyük kimya fabrikası Türkiye'deki konsantre bor üretiminin tamamını gerçekleştirmektedir.
Bakır madeni Elazığ ilinde Maden ve Ergani, Artvin ilinde Murgul ve Samsun'un Karadeniz bakır işletmelerinde işlenmektedir. Günümüzde Türkiye'nin ihtiyacı olan bakırın yüzde yirmisi ülkemizden çıkarılmaktadır.
DW Türkçe'nin haberine göre, bireysel bağışların yanında kurumsal bağışlar da alındı ancak TEMA tarafından bazı şirketlerin bağışları geri çevrildi. Bunların içinde çok sayıda kamu ihalesi alan ve çevreye zarar verdiği gerekçesiyle eleştirilen Cengiz Holding de bulunduğu öğrenildi.
Holding, Dünya Bankasının raporuna göre dünyada en fazla kamu ihalesi alan üç şirketten biri. Forbes Türkiye'nin 2020 yılında yayınladığı "en zenginler" listesine göre Cengiz Holding'in hak sahiplerinin toplamda en az 2,2 milyar dolarlık serveti bulunuyor.
CENGİZ olarak; -Uluslararası Müteahhitler sıralamasında geçen seneye göre 5 sıra yükselerek 127. sırada yer aldık.
Türkiye'nin maden haritası illere ve bölgelere göre çıkarılabilir. Ülkemizde en çok bulunan maden çeşidi, kireç taşının bir türü olan dolomittir. Sonrasında ülkemizde en çok bulunan madenler; mermer, linyit kömürü, taş kömürü, kaya tuzu, bor, ponza ve bakırdır.
Dünya bakır üretiminin %80'i sülfürlü cevherlerden yapılır.
Chuquicamata, Şili'nin kuzeyinde, Atacama Çölü'nde bir kent. Calama kentine yaklaşık 15 km uzaklıktadır. Yeryüzündeki, insanlarca açılan en büyük yapay çukur olan Dünya'nın en büyük bakır madeni ile ünlüdür.
Mazıdağı Fosfat Tesisleri, 1.1 milyar Dolarlık yatırım ile gübre fabrikası olarak 2018 yılında Mardin'de faaliyete geçti. 2011'de Cengiz Holding bünyesine katılan Mardin'deki Eti Bakır A.Ş. Mazıdağı Fosfat Tesisleri'nin yıllık fosfat kayası üretim kapasitesi 550.000 tonun üzerinde.
Eti Maden, bor ve bor ürünleri hakkındaki bilgi ve birikimini uluslararası kalite standartlarındaki ileri teknolojiyle birleştirerek bor üretimine ve ürünlerine değer katmaya devam etmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri