Etik kurallara uyulması, insanların özel yaşamlarının doğru ve adil bir şekilde korunmasını garanti eder. Ayrıca, etik kuralların uygulanması, insanların özel yaşamlarının gizliliğinin korunmasını sağlar.
Yasaların düzenlemediği öznel durumları etik davranış kuralları düzen- ler. Etik davranış ilkeleri ile varılmak veya elde edilmek istenen amaç, devlette ve toplumda yolsuzluğu ve genel olarak yozlaşmayı önle- mek ve dürüstlüğü hâkim kılmaktır.
Meslek etiği, iş hayatında karşılaşılan sorunlarla mücadelede önemli rol oynar ve iş yerindeki verimliliğin devamlılığı için gereklidir. Aynı meslek grubundaki bireylerin tutarlı davranışlar sergilemesi, mesleğe olan saygıyı artırır ve iş hayatındaki dengesizlikleri önlemeye yardımcı olur.
Etik; insanların kurduğu bireysel ve toplumsal ilişkilerin temelini oluşturan değerleri, normları, kuralları doğru-yanlış ya da iyi-kötü gibi ahlaksal açıdan araştıran bir felsefe dalıdır.. Ahlak; bir toplumun iyi ya da kötü olarak kabul edilen davranışları belirleyen yazısız kurallar bütünüdür.
İlgili 15 soru bulundu
Etik doğru olan davranışların, toplumsal normlara dönüştürülebilmesinde kolektif paylaşım sağlayarak bireylerin ve toplumların davranışlarını etkiler. Tarih boyunca toplumların güç kazanması etik değerlerin oluşturulması ve uygulanmasını gerekli kılmıştır.
Etik Tanımı:
Örneğin etik; tecavüz, hırsızlık, cinayet, saldırı, iftira ve sahtekarlıktan kaçınmak için makul yükümlülükleri getiren standartları ifade eder. Etik standartlar ayrıca dürüstlük, şefkat ve sadakat erdemlerine sahip olanları da içerir.
Etik evrensel değerleri konu edindiği için insanın bütün pratiklerini içerebilen yargılar ve doğrularla ilgilenir. İyi, kötü, doğru, yanlış, adalet, suç, değer, erdem, vicdan, gibi kavramları temel alan etik farklı alt dallara ayrılmaktadır.
Etik kurallarına uymak, kişiye hak ettiği değeri, emeğinin karşılığını vermek açısından önemlidir. Bunun haricinde toplumu ve bilim camiasını yanlış bilgilendirmemek adına da önem arz eder.
Bu felsefe disiplini çerçevesinde çevre etiği, uzay etiği, meslek etiği, biyomedikal etik, bilgi etiği, hukuk etiği, aile felsefesi, kürtaj etiği, cinsel etik, dağıtıcı adalet gibi çalışma alanları mevcuttur.
Etik kurallara uygunluk, bir araştırmanın ve araştırmayı yapan araştırmacının doğruluğu ve güvenilirliği demektir. Bilerek ya da bilmeyerek ihlal edilmesi, “bilimsel yanıltma” doğurur.
Etiğin amacı yanlış ile doğruyu birbirinden ayırmak ve bu yolda ahlak kavramının özünü anlayabilmektir. Batıda zaman zaman etik ahlak felsefesi ile birlikte de anılmıştır. Etik kelimesinin tam olarak Türkçe karşılığı ise ahlak bilimi olarak nitelendirilmektedir.
Yararlı olmak edimi, tıp etiği içerisinde başkalarına yardım etmeyi ve yararlı olmayı yükümlülük durumuna getiren “yararlılık ilkesi” biçiminde karşımıza çıkmaktadır. Tıp etiğinde yarar olmak kısaca, sağlık uğraşlarında hastaya öncelikle ve her şeyin üzerinde yararlı olmayı öngörmektedir.
Etik ilkelerin geliştirilmesinde temel alınan yaklaşımlar hakkaniyet ilkesi, insan hakları, faydacılık ve bireysellik ilkeleridir.
Etik davranışı etkileyen 3 faktör : 1-Kişisel ahlak özellikleri, 2-Kişinin yaşadığı sosyal çevre, 3-Çalıştığı kuruluşun özellikleridir.
Ahlak, içinde yaşadığımız topluma göre değişir ve genelde çoğunluk tarafından herhangi bir gerekçe gösterilemeden doğru kabul edilen değerlerin ve düşüncelerin toplamıdır. "Doğru" olduğu hissedilenler ahlaka uygun olarak kabul edilir. Ve bu durum toplumdan topluma farklılık gösterir.
Türkçede etik sözcüğü yanlış biçimde ahlâk sözcüğüyle eş anlamlı olarak kullanılmaktadır. Halkın kendi kendine oluşturduğu, hiçbir yazılı metine dayanmayan kanunlara "etik ilkeler" denir. Günümüzde etik kavramı, daha çok iş hayatı içersindeki davranış biçimlerini irdeleyen, düzenleyen bir disiplin olarak görülmektedir.
İnsanları içeren araştırmalarda ortaya çıkabilecek etik sorunların çözümüne rehberlik edebilecek analitik çatıyı sağlayan üç temel etik ilke; kişiye saygı, yararlılık ve adalet ilkesidir.
Etik davranış, kişiler arası ilişkilerde dürüstlük, adalet ve eşitlik ile karakterize edilir. Bireylerin ve insan gruplarının onuruna, çeşitliliğine ve haklarına saygı gösterilmesidir. Etik kişi olmak aynı zamanda sorumlu davranmak ve eylemlerinden sorumlu olmak demektir.
Etik türleri doğa etiği, toprak etiği ve meslek etiği olarak üçe ayrılmaktadır. Etik genel anlamda doğru ile yanlış, haklı ile haksızın ve iyi ile kötünün ayrıştırılmasıdır. Etik Türleri Nelerdir? Etik genellikle töre bilimi adıyla bilinmektedir.
Genel geçer kabul edilen etik kurallar arasında dürüstlük, saygı, sorumluluk bilinci, hoşgörü, sadakat ve adalet gibi kavramlar yer alır. Her birey ve toplum için bu kuralların önemi büyük olup, sağlıklı ve uyumlu bir yaşam sürdürmek için herkesin bu değerlere uyması beklenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri