Arapça kökenli bir sözcük olan ahlak, hulk sözcüğünden türetilmiştir. Hulk, yaratılış ve huy anlamına gelirken, ahlak kelimesi iyi huylar, fazilet ve erdem demektir. Dilimize Yunancadan geçen etik kelimesi ise, ahlakla ilgili olan kavramları ve olguları tanımlamak için kullanılır.
Ahlak, davranışların toplumsal kurallarında meydana gelirken; etik ise insanların ahlaki davranış sonuçları hakkında değerlendirmelerden oluşmaktadır. Ahlak, toplumsal yaşamda insan ilişkilerinin yansıması ve davranışlarının niteliği iken Etik; insan davranışlarını biçimlendirmek için sürdürülen düşünsel faaliyettir.
7- Ahlak insanın değer ve tutumlarını içerirken, etik; insanların bireysel ve toplumsal anlamda kurdukları ilişkilerin temelinde var olan değerleri, kuralları, doğru-yanlış, iyi-kötü gibi kavramları ahlaksal açıdan araştıran felsefe disiplinidir.
Etik Tanımı:
Örneğin etik; tecavüz, hırsızlık, cinayet, saldırı, iftira ve sahtekarlıktan kaçınmak için makul yükümlülükleri getiren standartları ifade eder. Etik standartlar ayrıca dürüstlük, şefkat ve sadakat erdemlerine sahip olanları da içerir.
Etik, pratik alanda ortaya çıkan ahlakın kuramsal boyutudur. Neyin, nasıl yapılması gerektiğini, hangi davranışın iyi olduğunu, neyin hayata anlam kazandırdığını gösteren, iyi-kötü,doğru-yanlış açısından değerlendirmede kılavuz alınan evrensel değerler, ilke ve kurallar bütünüdür.
İlgili 34 soru bulundu
Etik, kişinin davranışlarına temel olan ahlak ilkelerinin tümüdür. Başka bir ifade ile etik, insanlara ''işlerin nasıl yapılması gerektiğini'' belirlemede yardımcı olan kılavuz (rehber) değerler, ilkeler ve standartlardır.
1- Etik, ahlaka göre daha genel bir kavramdır. 2- Ahlak kişiden kişiye göre değişebilir. Etik ise evrensel bir değer olup her yerde geçerlidir. 3- Ahlak kuralları zamanla değişebilir.
· Ahlak kuralları kişisel kodlarken, etik kuralları bir grup yada kültür tarafından izlenir. · Kişinin etik değerleri zamanla değişirken, ahlakı değişmez. · Ahlak kişiye göre değişirken, etik kuralları herkes için aynıdır. · Ahlak kuralları dine, etik ise felsefeye dayanır.
Etik; insanların kurduğu bireysel ve toplumsal ilişkilerin temelini oluşturan değerleri, normları, kuralları doğru-yanlış ya da iyi-kötü gibi ahlaksal açıdan araştıran bir felsefe dalıdır.. Ahlak; bir toplumun iyi ya da kötü olarak kabul edilen davranışları belirleyen yazısız kurallar bütünüdür.
Örneğin yaşlı bir kişi ile saygılı bir üslup kullanarak konuşmak etik kuralıdır. Yeni tanıştığınız bir kişiye ise "siz" diye hitap etmek bir ahlak kuralıdır. İletişimde saygı, hitapla değil üslupla sağlanır. Kişiden kişiye değişen olgu ise ahlak kurallarıdır.
Ahlak, Arapça "hulk"(huy) kelimesinin çoğulu olup huylar, seciyeler anlamına gelir. İngilizcede moral, morality bu anlamda kullanılır ve Ahlak felsefesine ethics, etik denir.
Genel geçer kabul edilen etik kurallar arasında dürüstlük, saygı, sorumluluk bilinci, hoşgörü, sadakat ve adalet gibi kavramlar yer alır. Her birey ve toplum için bu kuralların önemi büyük olup, sağlıklı ve uyumlu bir yaşam sürdürmek için herkesin bu değerlere uyması beklenir.
Etiğin amacı, davranışlara kılavuzluk edecek olan ilke ve kuralları oluşturmak, geliştirmek ve bunların uygulanmasını savunmak olarak belirtilmektedir. Bu nokta etiğin ahlakla olan en belirgin farkıdır. Bu anlamda etik eylemleri oluşturan ilke, kurallar ve değerlerle ilgilidir (Mahmutoğlu, 2009).
İSLAM'DA AHLÂK
Arapça kökenli olan Ahlâk kelimesi, bireyin huyu, tabiatı ve seciyesiyle ilgilenir. Hulk ya da çoğul haliyle Ahlak, insanlar için iyi huyları ve kötü huyları birbirinden ayırmayı, faziletler ve reziletleri doğru ifade etmeyi amaçlar.
Ahlaki kurallar, genel geçerliliğe sahip değildirler. Bir başka ifadeyle, neyin doğru, neyin yanlış, neyin iyi ya da kötü olduğu kişiden kişiye, gruptan gruba ve nihayet toplumdan topluma değişebilir. Özetle, ahlak kuralları subjektif ve göreceli özelliğe sahiptir.
Etiğin amacı, toplum için iyi olanın araştırılıp sorgulanarak istenilecek bir yaşamın oluşturulmasıdır. Etik doğru olan davranışların, toplumsal normlara dönüştürülebilmesinde kolektif paylaşım sağlayarak bireylerin ve toplumların davranışlarını etkiler.
Ahlâk, insanın kendisi dâhil, varlıkla ve insanlarla ilişkilerin de nasıl davranması ya da davranmaması gerektiğini gösteren değer yargıları bütünüdür. Ahlâk, bir toplumda genel olarak uyulması beklenilen kurallar ve yapılması gereken görevlerin tümüdür.
Etik evrensel değerleri konu edindiği için insanın bütün pratiklerini içerebilen yargılar ve doğrularla ilgilenir. İyi, kötü, doğru, yanlış, adalet, suç, değer, erdem, vicdan, gibi kavramları temel alan etik farklı alt dallara ayrılmaktadır.
Ahlaksız bir toplumun yaşaması ve varlığını sürdürmesi mümkün değildir. İnsanoğlunun ve diğer varlıkların kurtuluşu ancak ahlaklı toplumlar inşa ederek olacaktır. Evrenin değişik yerlerinde bulunan farklı varlıkların farklı değerleri ve değer yargıları olabilir.
Ahlakî değerler insan içindir, insanda başlar yine insanda tamamlanır. Bu değerler, bütün insanlar için bağlayıcıdır. Ahlakî değerler şartsız, kesin ve evrenseldir.
Etik davranış, kişiler arası ilişkilerde dürüstlük, adalet ve eşitlik ile karakterize edilir. Bireylerin ve insan gruplarının onuruna, çeşitliliğine ve haklarına saygı gösterilmesidir. Etik kişi olmak aynı zamanda sorumlu davranmak ve eylemlerinden sorumlu olmak demektir.
Etik dışı davranış, bireylerin, grupların veya örgütlerin, toplumun veya mesleğin iyi, güzel ve doğru saydığı etik kuralları, ilkeleri terk etmesi ve bu kurallar ile ilkelere aykırı davranış göstermesidir. Bu kapsamda ihmal, ayrımcılık, rüşvet gibi davranışlar, örnek olarak verilebilir.
Etik dışı davranış;bireylerin, grupların veya örgütlerin toplumun ve/veya mesleğin iyi, güzel ve doğru saydığı etik kuralları, ilkeleri terk etmesi ve bu kural ile ilkelere aykırı davranış göstermesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri