Ayetten anlaşıldığına göre, cuma namazından önce ve sonra çalışmak ve alışveriş yapmakta bir sakınca yoktur. Ancak cuma namazı kılmakla yükümlü olanların cuma saatinde alışverişi terk etmeleri ve camiye gitmeleri gerekir.
Cuma ezanı okunduktan sonra, kendisine cuma farz olan kimselerin alışveriş yapması, diğer işlerle uğraşması caiz değildir. Ancak kendisine cuma farz olmayan kişilerin alışveriş yapması, temizlik yapması, kısacası iş yapması caizdir; dinen bir sakıncası yoktur.
Cuma günü imam minbere çıkıp iç ezanın okunmasından itibaren namaz kılınıncaya kadar alışveriş ve benzeri bir dünya işiyle meşgul olmak, Cuma günü namaz vakti girdikten sonra yolculuğa çıkmak gibi bazı hususların yapılması yasaklanmıştır.
Cuma sûresinin 9. âyetinde beyan buyrulduğu gibi, her Müslüman cuma günü cuma ezanı okunduğu andan itibaren, bütün şahsî işlerini bırakıp mutlaka camiye gitmek mükellefiyetindedir. Çünkü Cuma ezanı okunduktan sonra yapılan alışverişler, elde edilen kâr ve kazançlar, haram kılınmıştır.
Bir gün, onun gecesi ile başlar, gündüzü ile devam eder. Mesela Cuma günü, Perşembe günü akşam namazı vakti ile başlar, Cuma günü ikindi vaktinin bitimi ile biter.
İlgili 40 soru bulundu
Dolayısıyla Cuma namazı, öğle vaktinin başladığı andan itibaren başlar ve ikinci hutbenin sonunda bitmiş olur.
Hanbelîler dışındaki fakihlere göre cumanın vakti öğle namazının vaktidir. Hanbelîler'e göre ise güneşin bir mızrak boyu yükselmesiyle başlar, gölgenin kendi aslına eşit olduğu zamana kadar devam eder. 5. İmam.
Ayetten anlaşıldığına göre, cuma namazından önce ve sonra çalışmak ve alışveriş yapmakta bir sakınca yoktur.
Yalnız İmam Ebu Yusufa göre Cuma günü zeval vaktinde nafile namaz kılınması caizdir ve keraheti yoktur.
Çünkü cuma namazı kılınmıyor. Zuhr-i ahir namazı ise, cuma namazının sıhhat şartlarıyla ilgilidir; öğle namazıyla ilgili bir durum değildir. Dolayısıyla cuma namazı yerine öğle namazını kılan bir kimse, ayrıca zuhr-i ahir diye bir namaz kılmaz; sadece öğle namazını kılar.
Cumadaki duaların kabul olma saatiyle ilgili bir başka rivayette de şöyle deniliyor: Bu vakit hutbeye başlama vaktiyle namazın bitimi arasında olabileceği gibi kametle namaz bitimi arasında veya o gün batıncaya kadarki zaman diliminde olduğu da söylenmiştir.
İki rekâtlık cuma namazı bittiğinde Resûlullah (sas) evine gider ve yine iki rekât nafile namaz kılardı. Hz. Peygamber (sas) cumadan sonra nafile namaz kılmak isteyenlere ise dört rekât kılmalarını tavsiye ederdi. Dolayısıyla Cumadan sonra iki ya da dört rekât nafile namaz kılınması Peygamberimizin (sas) sünnetidir.
Cuma selası ise cuma namazına 45 dk veya bir saat kala okunur. Cuma selasının belli bir saati yoktur. Bu nedenle Cuma namazı için ezan saatlerini baz almak daha doğru olur.
Değerli kardeşimiz, Cuma günü öğle ezanı okunur okunmaz, kadınlar öğle namazlarını kılabilirler. Cuma namazı sadece erkeklere farzdır. Kadınlar cuma günleri diğer günlerdeki gibi öğle namazını kılarlar.
* "La İlahe İlla ente Ya Hannaü ya Mennanü ya bediassemavati vel ard." Kim sela ile ezan arasında bu duayı eder ve Allah'dan hayırlı bir şey isterse Allah mutlaka duanıza karşılk verir.
Bu an da yaklaşık olarak öğle namazı vaktinden önceki 10 dakikalık zaman dilimi içerisinde yer aldığından bu zaman dilimi içerisinde namaz kılmak mekruhtur.
Namaz ibadeti ibadetinden başka ibadetlerin bu zaman diliminde yapılması daha doğru olarak görülmektedir. Kerahat vakti namaz kılınması doğru değildir.
a) Sabah namazının sünneti hariç olmak üzere imsak vakti girdikten sonra, güneş doğuncaya kadar olan sürede, b) İkindi namazını kıldıktan sonra güneş batıncaya kadar olan sürede, c) Akşam namazı vakti girdiğinde farz kılınmadan önce, d) Cuma günü hatibin minbere çıkmasından sonra (Merğînânî, el-Hidâye, I, 269-271).
Cuma namazının vakti Öğle namazının vaktidir. İslamiyete göre gündüz; imsak vakti ile başlar akşam ezanı ile biter. Gece ise; akşam ezanı ile başlar imsak vaktinde sona erer.
- Cuma günü örgü örülmez, insan kısmetini kaybeder. - Cuma akşamı tırnak kesilmez, insan gözden düşer.
Değerli kardeşimiz, Yediğiniz yemek haram olmaz; ancak cuma namazını terk edip o vakitte yemekle meşgul olduğunuz için günah işlemiş olursunuz.
Toplamda, hutbeler ve namaz dahil, Cuma namazı süresi genellikle 20-40 dakika arasında sürer.
“Hanefî mezhebine göre Cuma namazını kılmak için gerekli olan şartlar Türkiye'de oluşmamıştır. Cuma namazını ya müslüman devlet başkanı ya da onun görevlendireceği bir kişi kıldırabilir.
Cuma namazı 10 rekattır. 4 rekat ilk sünnet, 2 rekat farz ve 4 rekat son sünnet olarak kılınır, Son sünnetten sonra 4 rekat Zühri Ahir ve 2 rekat vaktin son sünneti ilave edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri