Yenir. Etle yoğurt da yenir, ayran da içilir ve hiçbir şey de olmaz. Etle yoğurt-ayran tüketiminin etteki demir emilimini azaltacağı da bir şehir efsanesinden ibarettir.
Yoğurt, bolca kalsiyum ve protein içeren özellikle kemik sağlığı için son derece önemli olan besinlerden biridir. Her yemeğin yanına yakışan lezzeti sayesinde onu bolca tüketmek oldukça kolaydır.
Bu nedenle etin yanında posa içeriği yüksek olan sebze, meyve, kepekli ekmek gibi gıdaları tüketmeniz çok önemli. Sebze ve meyvelerdeki C vitamini etin içerisindeki demirin vücutta kullanılabilirliğini arttırıyor. Bu yüzden etin yanında bolca limonlu yeşil salata yemeyi ihmal etmeyin.
İlgili 31 soru bulundu
Bu nedenle etin yanında posa içeriği yüksek olan sebze, meyve, kepekli ekmek gibi gıdaları tüketmeniz çok önemli. Sebze ve meyvelerdeki C vitamini etin içerisindeki demirin vücutta kullanılabilirliğini arttırıyor. Bu yüzden etin yanında bolca limonlu yeşil salata yemeyi ihmal etmeyin.
Et ve et ürünleri / Demir ilaçları
Süt, yoğurt, peynirde bulunan kalsiyum, et ve et ürünleri ile alınan demirin emilimini engelliyor.
Bir hadisi şerifte Hz. Peygamberin (s.a.s.), eti yenen hayvanların cinsel organlarının, husyelerinin (yumurtalarının), dübürlerinin (anüslerinin), bezelerinin, öd keselerinin, mesanelerinin yenilmesini uygun görmediği bildirilmektedir (Beyhakî, es-Sünenü'l-kübrâ, X, 12).
Yoğurt. Meyveler, peynir, yumurta, balık, sıcak içecekler, et, süt, patlıcangiller yoğurt ile birlikte tüketilmemelidir.
Süt ve tavuk besin değeri açısından aynı maddeleri içeren yiyeceklerdir. Bu yüzden ikisini bir arada tüketmek vücutta aşırı protein ve kalsiyum birikmesine neden olur. Bunun yanı sıra sütün içeriğinde bulunan laktik asit tavuğun midede ekşimesine sebep olur.
Ispanağın yoğurtla birlikte yenmemesine dayanak olarak yoğurttaki kalsiyumun yararlılığının azalması gösterilir. Ispanakta bulunan, okzalat denilen madde ince barsaklarda kalsiyuma bağlanarak, yararlılığını azaltır.
Bezelye, fasulye, nohut ve mercimek kurubaklagiller grubunda yer alır ve protein, folat, demir, magnezyum ve potasyum kaynakları olduğu için et yerine kullanılabilecek harika besinlerdir. 100 gramında yaklaşık 20-25 gr protein, yaklaşık 5 gram posa, 2 gramdan daha az yağ içerirler.
Birlikte tüketilmemesi gereken gıdaların arasında sırada tavuk var. Tavuk ile birlikte yenmemesi gerekenler arasında; balık, yoğurt, yumurta, yaş peynir ve süt bulunuyor.
Kırmızı et, portakal suyu gibi C vitamini yönünden zengin içecekler ile birlikte tüketildiğinde ette bulunan faydalı besin ögelerinin vücutta kullanımı artıyor. Bu nedenle uzmanlar, et tüketirken yanında bir bardak portakal suyu içilmesinin önemini vurguladı.
Etteki protein, demir veya diğer vitamin ve minerallerin emiliminin vücutta daha uygun kullanabilmesi için yemeklerin yanında C vitamini kaynaklı yiyeceklerin tüketilmesi uygun olacaktır. Bunun yanında kebabın yanında biber, soğan salatası, marul, domates, biber tüketilmesini öneriyoruz.
Ona kuvvetli beyaz şarap veya pembe şarap eşlik edebilir. birlikte içilebilir ancak kuzu gibi hafif etlere daha çok yakışır. kırmızı şaraplar güzel bir tercih olacaktır. yaşlı, keskin aromalı kırmızı şaraplar içilebilir.
DEMİR EMİLİMİNİ ARTIRIYOR
Özellikle C vitamininden zengin olan marul, domates, maydanoz, roka, yeşil biber gibi sebzelerle hazırlanan salataya limon ve sirke ilavesi yapılması ette bulunan demirin emilimini arttırır. Özellikle kansızlığı bulunan kişiler etlerini bu şekilde tüketmelidir.
Düzce Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Diyetisyeni Tuğçe Uzun, "Etin yanında asitli/gazlı içecekler tüketilmemelidir. Mümkün olduğunca çay ve kahve, et tüketiminden en az 45 dakika sonra içilmelidir” dedi.
Aslında et piştikten sonra içinden çıkan şey kanı değil!
Bu kan görünümlü madde myoglobin, myoglobin bir protein türü ve görevi hayvanın kaslarına oksijeni taşımak. Bu protein oksijenle karşılaşınca kırmızıya dönüyor ve yüksek ısı ile karşılaşınca da daha koyu bir renk alıyor.
Lezzetli bir et kavurma tarifinin sırrı, tuzu en son aşamada koymaktır. Tuz eti sertleştirebileceği için diğer malzemelerle birlikte koymamak gerekir. Diğer dikkat edilecek nokta ise etin dibinin tutmamasıdır. Bu nedenle et tam olarak pişene kadar her 15 dakikada bir karıştırmak çok önemlidir.
İdeal olanı eti kendi iç yağında kavurmak ve başka yağ kullanmamak. Bununla birlikte tereyağında kavrulan etin lezzeti de bir başka olur. Tereyağı kullanacaksanız yağı ya önceden kızdırıp eti sonra ekleyin ya da önce eti koyup suyunu salmasını bekleyin Suyunu tekrar çektiğinde tereyağını ekleyin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri