2-)Etki Yasası Bu fikri 1930'a kadar savunmuş ama 1930'dan sonra fikrini değiştirmiştir. 1930'dan sonra "Organizma yaptığı davranış sonucu olumlu bir tepkiyle karşılaşırsa U-T bağı güçlenir." düşüncesinde herhangi bir değişiklik yapmamıştır, olumsuz tepki yani cezanın U-T bağını zayıflatmayacağını söylemiştir.
Etki Yasası
Yasa daha açık ifade ile tanımlanacak olursa, ödül ve başarı ile sonuçlanan davranışların öğrenileceğini, buna karşılık ceza ve başarısızlıkla sonuçlanan davranışların ise rahatsız edici etkilerinden dolayı, tekrarlanma olasılığının azalacağını ifade etmektedir.
thorndike'in ortaya attığı bir kavramdır. yapılması istenen davranışın yanında yapılması istenmeyen davranışların da ortaya çıkmasıdır. mesela en hızlı cevap veren ödül kazanır dendiğinde öğrencilerin hızlı cevap verebilmek için yanlış cevapları da söylemeleri.
Bir uyarana karşı gösterilen tepkinin ortamdaki sonucu ya da etkisi olumluysa o uyarana karşı tepki gösterilmeye devam edilir. Bir uyarıcıya karşı gösterilen tepkinin sonucu olumsuzsa o uyarana karşı tepki gösterilemez.
Etki Yasası
Ceza davranışı yapılmamalıdır. Thorndike göre organizma doyurucu tepki gösteriyor ise davranışı yapmaya devam eder. Amacına ulaşmayan tepkiler ise tekrarlanma olasılığı düşer.
İlgili 25 soru bulundu
2-)Etki Yasası
Bu fikri 1930'a kadar savunmuş ama 1930'dan sonra fikrini değiştirmiştir. 1930'dan sonra "Organizma yaptığı davranış sonucu olumlu bir tepkiyle karşılaşırsa U-T bağı güçlenir." düşüncesinde herhangi bir değişiklik yapmamıştır, olumsuz tepki yani cezanın U-T bağını zayıflatmayacağını söylemiştir.
Thorndike'nin Etki kanunu, Skinner'in Edimsel Koşullanma kuramını geliştirmesine dayanak teşkil etmiştir.
Newton'un üçüncü yasası: Etki-tepki yasası
Yasa III: Her kuvvete karşılık, her zaman eşit ve ters bir tepki kuvveti vardır: veya iki cismin birbirine uyguladığı kuvvetler her zaman eşit ve zıt yönelimlidirler.
Etkinin yayılması; bir davranışın pekiştirilmesi, o davranışla birlikte bulunan doğru veya yanlış başka davranışların da pekiştirilmesini sağlamasıdır.
DENEME YANILMAYLA ÖĞRENME (SEÇME VE BAĞLAMA)
Kısaca uyarıcı ile tepki arasındaki sinirsel bağ, amaca ulaştıran, haz veren tepkilerle kurulur, amaca ulaştırmayan tepkileri eler. Örnek: Odasına yeni bir kitaplık sipariş eden Talha kargo paketinden çıkan parçaları nasıl birleştireceğini anlayamaz.
Crespi Etkisi Örnekleri
Belirli bir saat ders çalışan çocuğunuza çikolata vereceğinizi söylediğinizde çocuğunuz daha fazla çikolata yiyebilmek için daha fazla ders çalışmak isteyecektir. Bu crepsi etkisidir ve çocuğunuzun performansında artış gözlenir.
Organizmanın yeni karşılaştığı duruma daha önceki tepkileriyle karşılık vermesi durumudur.
Garcia etkisi (tatsızlık-öğrenme teorisi), bir organizmanın birçok diğer organizmalarda gözlemlenen tat-koku uyaranları ile ilişkilendirdiği hastalık, zehirlenme gibi olumsuz deneyimler sonrasında, aynı uyaranların ortaya çıkması durumunda bunlardan kaçınması ya da onları reddetmesi olarak tanımlanır.
- Para kazanmak için çalışmak gerektiğinin bilincinde olunması, - Örümcek fobisi olan bir kişinin, örümcek olması muhtemel ortamlara girmemesi, - Başını okşatan köpeğe şeker verilmesi sonucunda, köpeğin şeker almak için başını okşatmak istemesi gibi örnekler edimsel koşullanmaya verilecek örneklerdendir.
THORNDİKE'A GÖRE TEKRAR (EGZERSİZ) YASASI (Ortalama okuma süresi 29 saniye.) Thorndike'a göre, uyaran ile tepki arasındaki sinirsel bağ kullanıldıkça güçlenir. Tekrar yasasının diğer bir adı da kullanma yasasıdır.
Bir davranışın sonucunda o davranıştan haz alınıyorsa(pekiştiriliyorsa) o davranış devam eder.Bir davranışın sonucunda o davranış haz vermiyorsa o davranış tekrar edebilir ya da durabilir. Bir uyarana karşı gösterilen tepkinin ortamdaki sonucu ya da etkisi olumluysa o uyarana karşı tepki gösterilmeye devam edilir.
Buna göre Thorndike'ın Transfer Kuramı Eş Elemanlar kuramıdır. Bu kurama göre geçmişteki bir öğrenmenin yeni bir öğrenme durumunda kolaylık sağlaması iki durum arasında eş ve benzer elemanlar bulun- masına bağlıdır.
Bağdaşımcılık kuramı ya da bağlaşımcılık teorisi bir zihinsel hal ile kendisinden hemen sonra gelen hâl arasında bağ kurulduğu ve zihinsel süreçlerin bu sekilde kurulan bağlarla işlediği fikrine dayanmaktadır. Bütün zihinsel süreçler bağımsız psikolojik unsurlar (idealar) ve bu unsurların kombinasyonundan oluşmaktadır.
Nötr Uyarıcı: Organizmada herhangi bir tepkiye yol açmayan uyarıcıdır.
Bir sandalyede otururken kalçanız sandalyeye aşağı yönde bir etki kuvveti uygular,sandalye de kalçanıza yukarı yönde tepki kuvveti uygular. Ağırlığınızın büyüklüğüne denk olan tepki kuvveti, ağırlığınızın zıt yönünde ve sizin üzerinize uygulanır.
Eylemsizlik, cisimlerin hareket durumlarını koruma eğilimine denir. Hareket durumu, bir cismin hızı sürati ve yönü anlamına gelir. Masanın üzerinde bir kitap duruyorsa ve hiç kitabı çekmez ya da itmezse, kitap orada durmaya devam eder.
Newton'un üçüncü yasası için başka örnekler bulmak oldukça kolaydır. Yürüyerek tahtanın önünden geçen bir öğretmen, yere geri yönlü bir kuvvet uygular. Yer öğretmene doğru ileri yönlü bir tepki kuvveti uygulayarak, onun ileri doğru ivme kazanmasını sağlar.
Bu teoriye göre edimsel koşullanma yoluyla pekiştirilen (yani ödüllendirilen) davranışların gelecekte tekrarlanma olasılığı daha yüksek olacaktır. Yani, bir kişi bir davranışının ardından olumlu bir sonuç aldıysa bu davranışı tekrarlamaya devam edecektir.
Thorndike, önceleri ödül ve cezanın öğrenme olayını aynı şekilde etkilediğini düşünmüş, fakat sonraki deneylerinden ödülün daha etkili olduğunu görmüştür. Ona göre, ceza; yanlış tepkinin tekrarlanma olasılığını, ödülün doğru tepkiyi arttırma olasılığı kadar azaltmamaktadır.
Skinner kutusunun elektrik akımı (olumsuz pekiştireç) ile çevrelendiğini düşünün. Eğer deney faremiz akımı kesecek kolu çekmeyi keşfederse bu davranış onda bir kazanıma sebebiyet verecek. Böylelikle kutuya tekrar konulduğunda, doğrudan kola giderek bu negatif durumu ortadan kaldırma davranışı öğrenilmiş olacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri